kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



YAVUZ SEMERCİ


Yaşamı durdurmayın! Hayatı ertelemeyin!

Her gün işe gelip giderken kullandığınız yollarda, alışveriş yaptığınız yerlerde bombalar patladığında neler hissedersiniz?

Bireysel tavrınız nasıl şekillenir?

Bütün gün evde oturup, dışarı çıkmayacak mıyız? İşe gitmeyecek miyiz? Eğlence yerlerinden, camilerden, kahvelerden, mağazalardan uzak mı duracağız?

****

Kim, neden, niçin vuruyor?

Olayın iki yönü var. Birincisi bombaları patlatanlar ve onlara emir verenlerin kimliği.

Türk polisinin, Türk istihbaratının ve ilgili birimlerin gerekli tedbirleri alacağına, adresleri tespit edeceğine inanmalıyız. İnanmak zorundayız.

****

Olayın ikinci yönü ise, bizleri ilgilendiriyor.

Hayatı durdurmak, tempomuzu ve moral eşiğimizi düşürmek; Türkiye'yi sindirmek isteyenlerin amacına ulaştığını gösterecek...

Borsada işlemleri durdurmak, okulları tatil etmek, alışveriş merkezlerini kapatmak, alışveriş noktalarından uzaklaşmak, dolayısıyla ticari hayatın damarlarını tıkamak, olumsuz beklentileri çoğaltmak anlamına gelmiyor mu?

İlanları geri çekmek, gazetelerde parçalanmış vücutları tekrar tekrar yayınlamak, bindiğimiz dalı kesmek değil mi?

Maçları ertelemek, ertelemeyi düşünmek, stadları, eğlence yerlerini, sinemaları, sokakları boşaltmak ne demek? Korkularımıza teslim olmak değil mi? Hükümetin sadece "birlik, beraberlik mesajı vermesi de yetmez.

Ne demek birlik ve beraberlik?

11 Eylül saldırısının ardından ABD, "Yıkılmadık, yıkılmayız" mesajını, barları, alışveriş merkezlerini, cafeleri doldurarak verdi. Alışverişi teşvik eden geçici düzenlemeler yaptılar. Vergi indirimleri ile insanları teşvik ettiler.

****

İki bomba patladığı için anında borsayı kapatan, güçlü mesaj vermek yerine, "Yarın borsayı kapatalım mı" diye saatlerce tartışıp, sonunda tatile çıkmaya karar veren İMKB ve SPK yönetimi büyük yanlış yaptı. Bomba paniğini paraya çevirmek amacıyla borsada deli gibi hisse senedi satanlara ne demeli?

Ne oldu ki? Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Petrol Ofisi, Tüpraş gibi şirketler üretemez, satamaz, ihraç edemez hale mi geldi? Bizim borsacılar, binlerce insanın ölmesine rağmen, New York Borsası'nda destek alımı yapan, borsanın düşmemesi için gayret gösterenlerin tırnağı kadar olamadılar. Yazık.

"Günün birlik günü" olduğunu ispat etmenin yolu, günlük hayatımızı sürdürmekten, değerlerimize sahip çıkmaktan , çağdaşlığa giden yolu genişletmekten ve AB hedefini güçlendirmekten geçiyor.

****

Yabancı internet sitelerinde İstanbul'da faaliyet gösteren yabancı firmaların bina önlerindeki tabelalarını indirdiği yolunda haberler var. Eğer öyle ise ortada büyük bir ayıp var.

Bir başka ayıbı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İngilizler'in İstanbul'a gitmemesini isteyerek yaptı.

Hükümet bu açıklamayı hem protesto etmeli, hem de turizmin baltalanmasını engellemek için derhal strateji geliştirmeli.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır