kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



'İlişkilerimizde beyaz bir sayfa açmak istiyoruz'

Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı sıfatıyla Türkiye'ye gelen Celal Talabani, "Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın korunmasını üstlenmek istiyoruz" dedi

Irak Geçici Yönetim Konseyi dönem Başkanı sıfatıyla olarak iki gündür Ankara'da bulunan Celal Talabani, "Türkiye ile yepyeni, beyaz bir sayfa açmak istiyoruz" mesajı verdi. Talabani, Kerkük-Yumurtalık boru hattının korunmasından, Kerkük'te hastanenin inşasına, yeni Irak anayasasına Ankara'nın katkısından, Türkiye-Suriye-Irak-İran bağlantılı demiryolunun işler hale gelmesine kadar bir çok konuda işbirliği çağrısında bulundu.

"3 bölgede ofis açin"
Talabani, Türk-Irak İş Konseyi toplantısında Türkiye'nin Irak'ta Musul-Kerkük, Bağdat ve Basra olmak üzere üç ayrı ofis açmasını istediklerini söyleyerek, "Bütün kapılarımız size açık. Koalisyon, Türkiye'nin varlığına itiraz etmiyor" dedi. Türk iş adamlarından alınan yüzde 5 oranında verginin de düşürüleceği müjdesini veren Talabani, "Temelli kaldıramayabiliriz ama engel yaratırsa kaldırırız" dedi. Celal Talabani, Türkiye'den Bağdat-Mekke-Necef'e uzanan bir karayolunun yapılması önerisinde bulundu. Talabani, bu sayede Hac turizminin kolaylaşacağını ve fayda sağlayacağını belirtti.

Türkiye'nin Kerkük-Yumurtalık boru hattının güvenliğine ilişkin şikayelerini dinleyen Talabani bu konuda da, "Koalisyon güçlerinden hattın güvenliğinin bize teslim edilmesini istedik. Kabul edilirse bu hattın güvenliğini sağlayacağız" dedi.

Habur'a demir köprü
Talabani, Irak'la ikinci sınır kapısının açılmasını isteyen Ankara'nın teklifini kabul ederken şu öneride bulundu "Türkiye Habur'a yeni bir demir köprü inşa etsin. Biz sınıra 10 kapı da açarız. Orada bir problem yok. Ama Habur'da yeni bir demir köprü geçişleri çok kolaylaştırır" diye konuştu. Talabani'nin Turkcell'in ırak'ta GSM ihalesine girmesini de sağlayacağını söylediği öğrenildi.

Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin bir çalışma ziyareti olduğunu belirten Talabani, Irak'taki durumun öyle abartıldığı gibi kötü olmadığını, sadece belli bölgelerde kargaşanın olduğunu savundu. Türkiye ile kardeş ve komşu ülke olduklarının altını çizen Talabani, "Irak'taki coğrafyayı değiştiremeyiz, coğrafya sabittir ve yerinde kalacaktır'' dedi.

Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır