kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Ankara'da 'istihbarat eksikliği' kuşkusu

İstanbul'da beş gün arayla düzenlenen kanlı saldırılar Ankara'yı teyakkuza geçirdi. Başbakanlık'ta olağanüstü toplanan güvenlik zirvesine "istihbarat şoku" damgasını vurdu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bombalı saldırıları Keçiören'deki evinde çalıştığı sırada öğrendi. TV'lerdeki ceset görüntülerinden çok rahatsız olan Erdoğan, telefona sarılarak makamında bulunan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu aradı, yayınlar için önlem alınmasını istedi. Başbakan, Aksu'dan hemen İstanbul'a geçmesini istedi. Aksu, İstanbul'a giderken, Erdoğan da, önce MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile görüştü, ardından Güvenlik Zirvesi'ni toplantıya çağırdı.

MİT'TE DEĞİŞİKLİK
Toplantıda, Başbakan'ın özellikle, istihbarat akışında aksaklık olup olmadığı ve güvenlik önlemlerinin düzeyi üzerinde durduğu öğrenildi. Ancak, MİT'in "Perşembe günü bir eylem bekliyoruz" uyarısında bulunduğu, eylemin yeri ve saati konusunda ise detay veremediği öğrenildi. Başbakanlığa gelen bazı bakanların da kendi aralarında "İstihbarat zaafiyeti olduğu anlaşılıyor. MİT'te görev değişimi beklentisi bu tabloyu ortaya çıkarmış olabilir" yorumunda bulundukları belirtildi.

Toplantının ardından Hükümet adına ilk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, aynı nitelikte saldırıların emniyet ve istihbarat birimlerinin zafiyeti olup olmadığı sorusuyla karşılaştı. Çiçek soruya, "Hemen zafiyet, açık arama noktasında olmayalım. Her olaydan sonra her ülkede istihbarat birimleri, olayları yeni baştan, bütün boyutlarıyla değerlendirir. Bizim istihbarat birimlerimiz de değerlendiriyor" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan da, düzenlediği basın toplantısında, aynı sorularla karşılaştı. Eylemin şekline bakıldığında 5 gün önceki eylemle tamamen örtüştüğünü belirten Erdoğan, 5 gün önce İsrail'den gelen istihbarat ve güvenlik birimlerinin, Türkiye'yle ortak çalıştığını belirtti.

81 İLİ UYARDIK
Erdoğan, şöyle devam etti; ''Eksiklikler şüphesiz ki olabilir. İstihbarat dediğimiz olay, bir olay olmadan önce istihbaratla gerekli önlemleri almaktır. Bu olayda da istihbarat örgütümüz aldığı istihbarat bilgilerini hemen 81 ile geçmiştir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Terörün bilinen bir adresi yoktur. Bunları da bilmemiz lazım. Olayın birinci boyutu böyleyken, sonrayı nasıl değerlendireceğiz, bu da önemlidir. Dünyada bir ülke gösterin ki, bu işi çözebilmiş. Yoktur. Bu adi olay değil, terör olayıdır.

''YÜZDE YÜZ BİTMEZ
Erdoğan, Bingöl'de 15 teröristle çatışma ve Hatay'daki olayları hatırlatarak, güvenlik örgütünün canını ortaya koyduğunu, işin bu yanının niye konuşulmadığını sordu.

Erdoğan, "Eksiklikler yok mu, var. Bunlar da şüphesiz giderilecektir. Yüzde yüz netice bekliyorsanız, yüzde yüz netice almak da hiçbir zaman mümkün olmamıştır, bundan sonra da mümkün olmayacaktır" dedi.

SICAK SAATLER
* 11.55; Başbakan, evinden çıkıp Başbakanlığa geldi ve MİT Müsteşarı'nı çağırdı. Ardından Güvenlik Zirvesi'ni topladı.

* 12.50; Hükümet adına ilk açıklamayı Adalet Bakanı Cemil Çiçek yaptı.

* 13.30; MİT Müsteşarı, Başbakanlık'tan ayrıldı. Başbakan Erdoğan ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le 6 hafta aradan sonra yapacağı görüşmeye 15 dakika gecikmeli olarak gitti.

* 15.45; Köşk'te 45 dakika kalan Başbakan, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın milletvekillerine verdiği iftar için Meclis'e geçti. Erdoğan, iftarın ardından Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Zübeyir KINDIRA - Ünsal ERGEL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır