kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



'İstihbarat zafiyeti'

Beş gün arayla üst üste İstanbul'da meydana gelen bombalı 'ikiz' saldırı, dikkatleri "istihbarat eksikliği"ne yöneltti. Uzmanlar, "Yurt dışında çeşitli terör gruplarına katılmış olan eylemciler, ülkemizde yeterince takibe alınmıyor" görüşünü savundu

Geçtiğimiz cumartesi günü sinagogları kan gölüne çeviren patlamaların yaralarını sarmadan, İstanbul'un dün yine aynı anda iki ayrı yerde patlayan bombalarla sarsılması, "istihbarat uyuyor mu?" tartışmalarını gündeme getirdi.

Türkiye'de ilk kez bu büyüklükte bir olayın beş gün arayla gündeme geldiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun ancak "istihbaratın uyuması" deyimiyle açıklanabileceğini savundu.

RADİKAL İSLAMİ TERÖR
Saldırıların önlenemeyişinin nedeni olarak, 11 Eylül'de zirveye çıkan radikal islami terörün Türkiye'ye sıçrama olasılığının çok yüksek olmasına rağmen, istihbarat birimlerinin bu konudaki çalışmalarının yetersizliği gösterildi.

Uzmanların iddiasına göre, 11 Eylül'de Amerika'da İkiz Kuleler'in vurulmasıyla başlayan, daha sonra da Endonezya'nın Bali Adası ve Arabistan'da devam eden saldırıların ülkemize de uzanacağı konusundaki istihbatlara karşın, bu konuda ciddi çalışma yapılmadı. Bu tür eylemleri yapacakların, Türkiye'de kimlerle ya da hangi örgütlerle işbirliğine gidebileceği yolunda bilgi akışı yetersiz kaldı. Yine bir iddiaya göre, bu çalışmaları yapacak olan istihbarat birimlerinde rotasyonlar yapıldı. Bu örgütleri iyi tanıyan Şube müdürleri ve istihbarat elemanlarının yerleri değiştirildi. Yerlerine gelenlerin de bilgilendirilmelerine izin verilmedi.

MERCEK ALTINA ALINMADI
Eski bir istihbarat uzmanı konuyla ilgili olarak şu görüşleri savundu "Yıllarca Rusya'nın Afganistan'ı işgali karşısında Afganistan'a, Bosna'ya ve Çeçenistan'daki işgale karşı savaşmaya gidenlerin durumu ve bu organizasyonları yapanlar mercek altında tutulmadı.

Amerika'nın Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı başlattığı savaştan sonra El Kaide saflarında savaşanlar, Türkiye'ye döndükten sonra durumları incelemedi. Bunlar geldikten sonra El Kaide ve diğer İslami örgütlerin uyuyan hücreleri durumuna geldi."

2 TON NE OLDU?
Aynı uzmana göre, Hizbullah terör örgütüne karşı başlatılan operasyonda elde edilen bilgiler ve dokümanlarda ileriye yönelik ya da bu örgütün uluslararası bağlantıları konusundaki çalışmalar yok denecek düzeyde kaldı. İddialarını sürdüren istihbarat uzmanı şu noktaların altını çizdi "Geçtiğimiz hafta meydana gelen patlamalardan sonra, bombaların nasıl yapıldığı öğrenildi. Buna karşın, '4 ton Amonyum Nitrat'ın nerelerden alındığı araştırılmadı. Araştırılsaydı, 2 ton patladı, gerisi nerede sorusu gündeme gelirdi.

İstanbul'da koruma altında tutulan beş bine yakın kurum var. Bunlara bir de korunması gereken bürokrat ve işadamları da eklenirse eldeki polis bunları korumaya bile yetmez. Kaynağı yur dışında olan bir sürü haber geliyor, örgüt eylem yapacak diye. Fakat belli bir yer ya da hedef yok."

MEDENİYETLERİN KENTİ
İstanbul medeniyetlerin buluşma yeridir diyen esk istihbaratçı, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü "Korunması gerekli o kadar çok hedef var ki mevcut polis sayısı kadar polis bile gelse bu tür eylemlerin önüne geçilmez. Bir de saldırıların hedefi binalar. Binaya karşı eylem yapmak için örgüt açısından fazla çalışmaya gerek yoktur. Binanın girişini çıkışını öğrenirsin. Sonra da bu tür eylemi yaparsın. Ama şahsa karşı eylemde günlerce aylarca takip gerektirir. Böyle olunca da örgüt açık verir. Polis ve istihbarat örgütleri de bu açıklardan yola çıkarak operasyon yapar."

Yine 'gübre' bombası
Neve Şalom ve Beth İsrael sinagoglarını kan gölüne çeviren gübreden yapılma bombaların aynısının dünkü patmalarda da kullanıldığı öğrenildi. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC'deki patlamalardan sonra olay yerinde yapılan ilk incelemenin sonuçlarına göre, kullanılan patlayıcının "Amonyum Nitrat" türevi patlayıcı olduğu belirlendi.

Saldırganlar yaptıkları bombanın etkisini artırabilmek için bombayı yemek kazanlarının içinde hazırladıkları ve kapaklarını da kaynakla kapattıkları anlaşıldı. Bu düzenek ile hazırlanan bombanın etkisinin birkaç misli arttırarak patladığı yeri cehenneme çevirdiği anlaşıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır