kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Saat 10.56 yer Levent

İstanbul'un iş merkezleri ile ünlü semti Levent, dün saat 10.56'da sarsıldı. HSBC Bank Genel Müdürlük binasının önünde, park halindeki kırmızı renkli bir kamyonette bulunan bombaların patlaması sonucu ortalık savaş alanına döndü. İlk belirlemelere göre 10 kişinin öldüğü katliamda 100'ün üzerinde kişi de yaralandı

İstanbul'u sarsan patlamaların ilki saat 10.56'da Levent'te HSBC Bank Genel Müdürlük binası önünde meydana geldi. Kırmızı renkli bir kamyonete yüklenen ve sinagog saldırılarında kullanılan bombaların benzerleri olduğu belirlenen bomba, banka binasını kullanılamaz hale getirdi. Patlamadan hemen sonra havayı sarı renkte bir bulut tabakası kaplarken, patlamada ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybetti, 100'ü aşkın kişi de yaralandı.

Dehşet görüntülerinin yaşandığı Büyükdere Caddesi'nin her yerini kan kokusu kaplarken, patlamanın şiddetiyle çevredeki tüm binaların camları kırıldı. Banka binasını kullanılmaz hale getiren patlamada, ertafa saçılan taş, beton ve metal parçaları da birçok kişinin yaralanmasına neden oldu.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, saat 10.56 sıralarında kırmızı renkli bir kamyonet Zincirlikuyu Mezarlığı karşısındaki trafik ışıklarını birkaç metre geçtikten sonra durdu. İçinden koşarak uzaklaşan biri fark edilirken de korkunç patlama meydana geldi. Bazı görgü tanıkları ise aracın park halinde olduğunu ve içinde kimsenin bulunmadığını, patlamanın uzaktan kumanda aleti ile gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtti.

DEPREM ZANNETTİLER
Patlamadan sonra İstanbul'un pek çok yerinden net bir şekilde görülen sarı renkli bir duman bulutu yükseldi ve etrafa yoğun amonyak kokusu yayıldı. Olay sırasında banka binasında 578 personel ve 160'a yakın da müşteri olduğu belirtildi. Bazı banka personelinin oturdukları masalarda üzerlerine düşen beton ve demir parçaları nedeniyle yaşamlarını yitirdikleri öğrenildi. Patlamada, Metro City binası da ağır hasar gördü. Patlamada, civarda bulunan yaklaşık 75 aracın hasar gördüğü tespit edildi. Patlamanın şiddeti yaklaşık 2 kilometrekarelik bir alanda hissedilirken sarsıntı nedeniyle vatandaşlar ilk anda deprem korkusu yaşadı.

KIRMIZI RENKLİ KAMYONET
Beş gün önce Beyoğlu ve Şişli sinagoglarında meydana gelen patlamalardan çok daha etkili olduğu belirlenen olay esnasında apartmanlarından fırlayan vatandaşlar da büyük panik yaşadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan ilk bilgilere göre, Levent'teki patlama kırmızı renkli bir araç, Beyoğlu'ndaki patlama da seyir halindeki yeşil renkli bir kamyonette gerçekleşti. Söz konusu saldırılarda kullanılan bombaların, amonyum sülfat, nitrat ve sıkıştırılmış akaryakıt karışımından oluşturulan tahrip gücü yüksek el yapımı olduğu belirlenmişti.

HER YER KAN GÖLÜ OLDU
HSBC Bank Genel Müdürlüğü önünde meydana gelen patlamanın ardından, bankada büyük panik yaşandığı bildirildi. HSBC çalışanlarından Beyhan Saltan, bankanın alt katında ofis bölümünde çalışırken, bir anda patlama ve sarsıntı olduğunu ifade etti. Saltan, şunları söyledi "Patlamayla birlikte bir anda tavan üzerimize çöktü. O sırada yangın söndürücüler devreye girdi. Ortalık cehennem gibiydi, büyük panik yaşandı. Güvenlik görevlilerinin yardımıyla, yangın merdivenlerinden binayı boşalttık."

Patlama anında olay yerinden geçmekte olan Anadolu Ajansı eski çalışanlarından İdris Adil, bir arkadaşıyla birlikte taksiyle Maslak'tan Beşiktaş'a doğru gittiklerini belirterek, şöyle konuştu "Arkadaşımla Demirbank'a el konulması olayını konuşurken, HSBC binasına yaklaşık 70-80 metre mesafedeydik. Binaya bakmakta olduğumuz sırada, müthiş bir patlama sesi duyuldu. İçinde bulunduğumuz taksinin üzerinden şarapnel gibi parçalar uçuştu. Bina çevresindeki araçlar büyük hasar görmüştü. Binaya yaklaştıkça, yerlere el, kol, kafa parçalarının saçılmış olduğunu gördük. HSBC binasının tam önünde 3, karşı kaldırımda 1, yandaki sokak girişinin önünde 4 kişi yerde yatıyordu. Tamamı tanınmayacak halde, simsiyahtı. Bu arada, kafasından, kolundan, bacağından kanlar akan insanlar, çığlık çığlığa yardım istiyorlardı."

Patlamadan kısa bir süre sonra orta yaşlı bir kadın, HSBC Bank'ta çalışan ve son durumunu bilmediği kızınını arıyordu. Kızının akıbeti konusunda merak içinde olan gözü yaşlı anne, bir o tarafa, bir diğer tarafa koştu, durdu; ama kimse ona beklediği yanıtı veremedi.

ARABALAR HURDA OLDU
Levent'teki bombalı aracın patlamasıyla birlikte dört bir yana HSBC Genel Müdürlük binasının parçaları yayıldı. Etrafta bulunan 75 kadar araç, binadan kopan parçalar yüzünden bir daha kullanılamayacak hale geldi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ
Saldırıda hayatlarını kaybeden 27 kişiden 25'inin adları şöyle İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Roger Guy Short, başkonsolosluk görevlileri Lisa Hallwort, Süleyman Aydoğan, Kiraz Gündüz, Cafer Gündüz, Nannet Hurma ve Janet, polis memurları Hüseyin Apaydın ve Salih Çapkın, İETT görevlileri Ethem Doğan ve Sedat Yeşilyurt ile Adem Tezer, Ahmet Baha, Aynur Erkoca, Candan Toros Avosavan, Durmuş Toprak, İlbey Erdoğdu, Muhittin Şener Yılmazer (Kerem Yılmazer, tiyatro sanatçısı), Nazım Harmankaya, Yonca Bilgin, İsmail Çiftlik, Gülcan Boyun, Nadire Özdemir, Önder Erdoğan ve Nadide Demirbozan. Ayrıca Adli Tıp Morgu'nda bulunan 1'i kız çocuğuna ait 2 cesede yönelik kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Öte yandan İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, yakınlarıyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların Valilik Koordinasyon Merkezi'nin 0212 636 11 07 ve 0212 636 11 10 numaralı telefonlarına başvurabileceklerini bildirdi.

Yaralanan 450 kişi Şişli Etfal, VKV Amerikan, Özel Levent, Alman, Taksim Eğitim ve Araştırma, Boğaziçi Tıp Merkezi, SSK Okmeydanı, Florence Nightingale, Haseki, Mecidiyeköy Çevre, Beyoğlu Göz, Acıbadem hastaneleri ile Beşiktaş Salih Çiftçi Polikliniği ve SSK Beyoğlu Dispanseri'nde tedavi altına alındılar.

Savaş AKIN - Bekir BATU - Celal YILDIZ - Murat KEKLİKÇİ - Mustafa KAYA - Uğur CAN - İnci DÖNDAŞ - Pınar ŞENGÜL - Burak ÖZTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır