kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Açığa satış yapanların çökerttiği borsa tatile çıktı

Bombaların sesini duyan uyanık yatırımcılar fırsatı kaçırmadı. Ellerinde olan ve olmayan hisselerde satış yaptılar. Borsa çökerken, terörden korkan İMKB yönetimi borsayı tatil etti!

İstanbul'da HSBC Genel Müdürlük binası ve İngiliz Konsolosluğu'na yapılan bombalama olayları, piyasalara tam anlamıyla şok yaşattı. İstanbul Borsası patlamanın ardından sadece 15 dakika gibi kısa bir sürede yüzde 7.4'lük kayıpla karşı karşıya kaldı.

Borsada panik satışları yaşanırken, para piyasalarında ise daha sağduyulu hareketler gözlendi. Saat11.10'da İMKB geçici süreyle işleme kapatıldı. Ardından ikinci seansta da işlem yapılmayacağı duyuruldu. Endeks, patlamalar öncesinde yükselişteydi. İMKB-100 Endeksi 16.003 puana kadar çıkıp bu seviyeden hızla düşerek 14 bin 617 puanı gördü. Borsada 15 dakikada yaşanan satışlarda açığa yapılan işlemlerin yoğunluğu dikkat çekti. Dün borsada gün boyunca yapılan işlemlerin iptal edilebileceği söylentileri dolaştı. Ancak gelişmeleri görüşmek üzere toplanan İMKB yönetimi, aldığı kararla işlemlerin geçerli olduğunu duyurdu. Ayrıca borsanın bugün de işleme kapatıldığı açıklandı. Borsa endeksinde işlemlerin dünkü kapanış seviyesi olan 14 bin 617'den devam edeceği belirtildi. Dünkü işlemlerin takası ise 1 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Borsa'nın dün 1600'da yapılacak olan genel kurulu da iptal edilerek, 18 Aralık'a ertelendi.

İMKB, 11 Eylül 2001'de ABD'de yaşanan terörist saldırılar nedeniyle kapatıldığı günün sonrasında 2 günde toplam yüzde 14.6 oranında düşmüştü. Bu kez Borsa yönetimi hızlı bir kararla işlemi derhal durdurdu. Dövizde ve faizde ise daha çok işlemlerin sığlaşması göze çarptı. Patlamalarla birlikte bono faizleri 2.5 artarak yüzde 32.5'leri gördü. Piyasada işlem yapmadaki isteksizlik faizlerin daha üst düzeylere çıkmasına engel oldu.

RAHATLATAN AÇIKLAMA
Dolar ise bankalararası piyasada işlemler durulana kadar 1 milyon 500 bin liraya kadar çıktı. Bankaların piyasada ağırlığının azalmasıyla Kapalıçarşı'da 1 milyon 550 bin lira düzeylerinden dolar fiyatı verenler çıktı. Piyasalardaki telaş artmadan Merkez Bankası, piyasanın likidite sorunuyla karşılaşmayacağını duyurdu. Banka, döviz piyasasındaki dalgalanmaya karşılık müdahale silahını kullanacağını belirtti. Açıklamayla birlikte faizler yeniden yüzde 30'lara düştü. Dolar kuru ise 1 milyon 490 bine indi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır