kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Teröre karşı tek yürek

İstanbul'u ikinci kez sarsan terör dünya liderlerini de harekete geçirdi. ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair yaptıkları açıklamada Türkiye'ye her türlü desteği vereceklerini bildirdi

Cumartesi iki sinagoga yapılan saldırılardan sadece 5 gün sonra İstanbul'un yeniden terörün hedefi olması dünya liderlerini harekete geçirdi. Militanların hedef olarak seçtiği yerler, İngiltere Konsolosluğu ve İngiltere ortaklığındaki bir uluslararası bankanın genel merkezi olunca da bütün gözler bu ülkenin başkentine, Londra'ya çevrildi. Üstelik Amerika Başkanı George W. Bush da buradaydı.

Saldırı haberleri ulaştığında Bush, Buckingham Sarayı'ndan çıkmak üzereydi. Westminster'daki asker anıtına çelenk koymaya gidiyordu. Korkunç saldırının boyutu uluslararası basına da kısa sürede ulaştı. Gazeteciler, ölü ve yaralı sayısını, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini öğrenmeye çalışıyordu. Tabi bir de saldırının Bush ve Blair ikilisine "bir mesaj" niteliği taşıyor olabileceği yorumları yapılıyordu...

Bush, asker anıtına çelenk koyma töreninden sonra Dışişleri Bakanlığı binasına geldi. Burada Başbakan Tony Blair'le birlikte bir basın toplantısı düzenledi. O ana kadar gazeteciler için toplantının ana gündem maddesini Irak oluşturuyordu. Ancak saldırı haberleri üzerine iki lidere yöneltilen ilk sorular, terör eylemleri oldu. Bush ve Blair, sorulara geçmeden önce kısa birer konuşma yaptı. İki lider de terör saldırılarını kınadıklarını, ölenlere ve Türk halkına taziyelerini sunduklarını belirtti. İki liderin de üzgün olduğu gözlenen açıklamalarında, 11 Eylül 2001'de ABD'de yapılan saldırılardan sonra dünyayı saran uluslararası terörle mücadele, geri adım atmama ve "bu şeytana karşı tek yumruk olma" mesajları vardı.

Bush'un İngiltere ziyareti öncesi bir açıklama yapan El Kaide örgütü, "Bush, Londra'ya ayak bastığı andan itibaren peşinde olacağız" tehdidi savurmuştu.

BLAİR ERDOĞAN'I ARADI
Bush'un Londra ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'da yaşanan saldırılar sonrası "El Kaide, Londra'da yapamadığını İstanbul'da yaptı" yorumları yapıldı. Londra Polis Müdürü John Stevens, ingiliz polis departmanı Scotland Yard'ın 16 kişilik bir ekibini İstanbul'a gönderildiğini bildirdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair akşam saatlerinde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyede bulundu ve destek mesaji verdi.

İngiltere, Amerika ve diğer müttefik ülkeler, bu kötülüğü nerede olursa olsun bulmaya ve yok etmeye kararlıyız

Bush: Şimdi gücümüzü gösterme zamanı
Her şeyden önce Türkiye'de ölenler için üzüntülerimi iletiyorum. Bu terörist saldırıda bir kere daha korkunç insanların, masumların yok oluşundan nasıl mutlu olduklarını gördük. Onlar özgürlüklerden, özgür uluslardan nefret ediyorlar. Bu kadar büyük bir şiddet, onların stratejilerinin bir parçası. Morallerimizi çökertmek istiyorlar. Cesaretimizi kırmaya ve inandıklarımızı boşa çıkarmaya çalışıyorlar. İngiltere, Amerika ve diğer müttefik ülkeler, bu kötülüğü nerede olursa olsun bulmaya ve yok etmeye kararlıyız.

* Özgürlük dünyaya ya da diğer ülkelerE Amerika'nın armağanı değil. Özgürlük, Yaradan'ın bu dünyada yaşayan herkese bir armağanı. Hepimiz aynı Yaradan'a inanıyoruz...

* Türk hükümetinden son derece önemli bir telefon aldım. Kendilerine, birlikte çalışmak istediğimizi söyledim. Bu terörist eylemlerin durdurulması gerekiyor. Biz de durduracağız. Bu, hoşgörü ve özgürlüğe inananların karşı durduğu bir mücadele. Teröristlerin zorluk ve sıkıntı olan her yerde saldırdığını, sorunu artırdığını görüyoruz. Amaçları Müslümanlar arasında bölünme sağlamak.

* İngiltere ile çok sıkı istihbarat işbirliğimizi örnek vererek Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'a da bu konuda işbirliği teklifimizi yaptım. Bu anlamda yapacağımız her sıkı işbirliği, terörizme karşı savaşta bizi çok daha güçlendirecektir. Şimdi, gücümüzü gösterme zamanı.

* Unutmayalım ki bu saldırılarda en çok Müslümanlar öldü. İslam adına yapılan terörizmin ne dinle, ne de insanlıkla ilgisi yoktur. Müslümanlar Müslümanları katlediyor. Sadece masumların öldüğü bir felaketle karşı karşıyayız.

* ('Bugünkü beklenmedik Türkiye saldırısıyla Irak'ta düşmanla birlikte sıkışıp kalmış hissediyor musunuz?' sorusuna) Bu görevi başarıyla sonlandırmak için bütün güçlerimizi kullanamaya hazırız ve devam edeceğiz. Görevimizi istediğimiz gibi sonuçlandırıncaya kadar Irak'taki işimize devam edeceğiz. Amerika, İngiltere ve diğer özgür uluslar bugün acıyla birleştik. Aynı zamanda bu şeytanı nerede bulursak bulalım onunla mücadele etmek ve onu yenmekteki kararlılığımızla da birleştik.

Blair: Bizi bölmelerine asla izin vermeyeceğiz
Türkiye'deki terör fanatikleri, bir kere daha soğukkanlı katiller olduklarını gösterdi. Bizim tekrar söylediğimiz ve inandığımız prensiplerimize geri dönüyoruz ve bütün savaşımızın ne kadar anlamlı olduğunu görüyoruz. Bu kanlı ve korkunç terörist saldırıyı gördüğümüzde bir kere daha anlıyoruz ki teröristlerle hiçbir mazeret ve hiçbir uzlaşma mümkün olamaz.

* Terörizmi yenene kadar demokrasi için savaşımızı devam ettireceğiz. Irak savaşı ve sonrasındaki mücadelemiz de buna giriyorsa, bunun sadece başlangıç olduğunu bilmeliler. Terörizmi yenene kadar bütün gücümüzü kullanacağız.

* ('Bu saldırı doğrudan ABD-İngiltere ittifakına yönelik miydi?' sorusuna) Bu tamamen karşımızda duran radikal köktendinciliktir. Bu saldırılar ABD-İngiltere ile ittifak yüzünden olmuyor. Saldırıların sorumluları bizim ittifakımız değil teröristlerin kendisidir. Bütün evrensel değerler ve demokrasiye karşı bir saldırıdır.

* Türkiye'deki korkunç terör saldırısında aralarında bizim vatandaşlarımız olduğu kadar, bizden daha çok Müslüman ve Türk vatandaşı öldü. Dolayısıyla Müslüman'ın Müslüman öldürdüğü bir korkunç faciayla karşı karşıyayız. Terör, 21'inci yüzyılın en büyük tehdidi.

* Buna verilecek tek cevap, onların insan hayatını yok etmeye yönelik felsefesine karşı çıkmak, bizi bölmelerine ve masumları öldürdükleri bu savaşla bizim demokrasi savaşımızı zayıflatacaklarına inanmalarına izin vermemek olacaktır.

* ABD ve diğer bütün müttefiklerimizle masum insanların öldüğü bu korkunç saldırıları kesinlikle durduracağız. Yenen taraf biz olacağız...

* Amerika'yla omuz omuza durmalıyız. Bu kötülüğün kökünü kazımalıyız. Bugün, güç ve kararlılığımızı gösterme günüdür. Fanatikliğin karşısında duran herkesle birlikteyiz. Bizi yenemeyeceksiniz. Daha güçlü bir iradeyle karşınızda duracağız.

* Son saldırı, terörün fanatikliğini yenmemiz için bize daha çok neden ve daha çok cesaret veriyor. Yılmak yerine baskımızı arttırmamız gerektiğinden daha da eminiz.

Putin: Beraber çalışırsak dünyayı güvenli yaparız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terörizm tehdidiyle ancak etkili koordinasyon mekanizmasıyla baş edilebileceğini söyledi. Rus lider, "İstanbul'daki trajik eylemler, uluslararası terörizmin azalmadığını bir kez daha kanıtladı" dedi. Bu tehditle sadece etkili bir koordinasyon merkezi mekanizmasıyla baş edilebileceğini belirten Putin, "Devletlerimizin pozisyonlarında ve eylemlerinde yakın bir koordinasyon ve karşılıklı artırılmış güven, halklarımızın çıkarına olacaktır. Beraber çalışarak, dünyayı daha güvenli ve istikrarlı yapabiliriz" dedi. Putin, yüksek yetkiler verilen büyükelçilerin ülkelerarası koordinasyonda önemli rol oynayacaklarına inandığını belirtti. Putin, Başbakan Erdoğan'ı telefonla da arayarak saldırılar konusunda taziyelerini iletti.

Straw: Eldeki deliller, El Kaide'yi gösteriyor
Türkiye'ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw saldırı haberleri sonrası yaptığı açıklamada "eylemin, El Kaide ipuçları taşıdığını" söyledi. Straw, şöyle konuştu "Biz ve Müslümanlar ortak bir tehdit altındayız. Bu korkunç saldırıyı düşündüğümüzde de bunu görüyoruz. Tek çözüm Türkiye ile işbirliği yapmamızdır. Şu aşamada kimin yaptığını kesin olarak söyleyemeyiz. Ancak korkarım ki bütün ipuçları, kullanılan bütün teknikler El Kaide ve bağlantılı örgütleri gösteriyor. Bunun İslam'a ya da hiçbir dine sığmadığını, İslam liderlerinin halka anlatması için işbirliği istiyoruz."

Simitis: Kör şiddet kör politikadır
İstanbul'daki patlamaları kınayan Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis "Kör şiddet kör politikadan ibarettir. Bunu uygulayanlar hiçbir yere ulaşamayacaklarının bilincine varmalıdır" dedi. Yunan polisi de harekete geçerek ülkede bulunan ABD, İngiltere ve İsrail'e ait tüm elçilik, konsolosluk ve bu ülkelere bağlı kurum ve şirketlerdeki güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdı. Yunan yetkililer, "Komşuda çıkan bir yangının alevlerinden korunmak için her türlü önlemi alıyoruz" şeklinde konuştu. Yunan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yardım amacıyla eşgüdüm sağlandığını söyledi. Stelyo BERBERAKİS/ATİNA

TÜM DÜNYADAN İSTANBUL'DAKİ BOMBALI SALDIRILARA NEFRET VE TEPKİ YAĞDI
* Almanya Başbakanı Gerhard Schröder; Başbakan Erdoğan ve Başbakan Blair'e içtenlikle başsağlığı diliyorum. Bu saldırılar, sadece iki dost ve müttefik olan Türkiye ve İngiltere'ye yönelik değil, aynı zamanda devlet, toplum ve yaşam tarzımıza, demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi temel değerlerimize yöneliktir.

* BM Genel Sekreteri Kofi Annan; Saldırıları düzenleyen kişilerin insan hayatına saygıları yok. Eylemi kınıyoruz.

* İsrail Başbakanı Ariel Şaron; İstanbul'daki saldırılar, özgür dünyayı, terörle mücadele etmesi gerektiğini hatırlamaya zorladı.

* AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi; (Başbakan Erdoğan'a mektup gönderdi.) AB Komisyonu adına, terörizmin her türlüsünü kınıyoruz. Terörizme karşı uluslararası alanda ortak mücadelenin önemi bir kez daha ortaya çıktı.

* İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar; (Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında) İspanya, terörizme karşı müttefiklerinin yanında mücadeleye devam edecektir.

* Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı; Terör sınır tanımıyor. Uygar ülkeler, ellerinden gelen tüm imkanları kullanarak terörizmle mücadele etmeli.

* Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Jianchao; Ülkem, terörizmin insanlık için ortak bir tehdit olduğu görüşünü savunmaktadır. Uluslararası toplum, terörist faaliyetlerin önlenmesi için işbirliğini güçlendirmeli.

* Romanya; Türk yetkililerinin yanındayız. Uluslararası terörle mücadele için verdiğimiz taahhütü yineliyoruz.

Fikret AYDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır