kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Dünya panik günü yaşadı

AMERİKA

Beyaz Saray boşaltıldı
İstanbul'daki ikiz saldırıdan 6 saat sonra Reuters ajansına Washington'dan yansıyan bir haber, "Teröristler zincirleme saldırılar mı yapıyor?" sorusunu akla getirdi. Başkan'ı korumakla görevli Gizli Servis, aldığı istihbarat doğrultusunda Beyaz Saray'ın boşaltılması emri verdi. İstihbarata göre, bir uçak, Beyaz Saray'a doğru ilerliyordu. Çalışanlar dışarı çıkarıldı. Beyaz Saray'ın 10 kilometre uzaklığındaki askeri üsten F-16'lar kalktı. Uçak yön değiştirince, Gizli Servis olağanüstü halin geçtiğini belirtip çalışanların Beyaz Saray'a dönmesini istedi.

İTALYA

Konsolosluk binası süresiz kapatıldı
Irak'taki son intihar saldırısında 19 askerini kaybeden İtalya, İstanbul'daki patlamalara en çok ilgi gösteren ülke oldu. Teröristlerin hedefi olabileceklerini belirten İtalyan hükümeti Türkiye'deki diplomatik temsiciliklerini alarma geçirdi. İstanbul'daki İtalyan Konsolosluğu geçici olarak kapatılırken, Ankara Büyükelçiliği'nde güvenlik artırıldı.

YUNANİSTAN

Atina'daki güvenlik önlemleri artırıldı
Gelişmeleri en yakından takip eden ülkelerden biri de Yunanistan. Ağustos ayındaki 2004 Olimpiyatları öncesi CIA, Mossad, MİT'le ortak çalışan Yunan gizli servisi, Atina'nın da hedef olabileceği ihtimali üzerine güvenlik önlemlerinin artırılması kararını aldı. Başkent Atina'daki Amerikan, İngiliz ve İsrail elçilikleri etrafındaki koruma sayısı artırıldı.

MÜTTEFİKLİĞİNİZİ GÖSTERİN!

"Türkiye'ye gitme" uyarısı tepki çekiyor
Müttefikler, ikiz saldırı oldu diye Türkiye'ye gidenleri "Çok önemli işiniz yoksa gitmeyin"; Türkiye'deki vatandaşlarını da "Hemen terk edin" diye uyardı

İstanbul'dakİ saldırılar sonrası Türkiye'nin yakın "müttefikleri" başta olmak üzere birçok ülke yurdumuza seyahat uyarısı yapmakta gecikmedi. 11 Eylül saldırıları sonrası ABD, ETA saldırıları sonrası İspanya, IRA eylemleri sonrası İngiltere için yapılmayan uyarılar "ayıp" karşılandı, yetkililerin tepkisini çekti.

"TURİSTLER GERİ DÖNSÜN"
* Amerika, İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nda vize işlemlerini durdurdu. Açıklamada "ABD vatandaşlarına Batılı şirketler, dini temsilcilikler, alışveriş mekânları, restoranlar ve barlardan uzak durmaları tavsiye edilmektedir" denildi.

* İsrail basınında İstanbul Başkonsolosluğu'nun kapatıldığına dair haberler manşetlere taşındı. Ancak konsolosluk yetkilileri bu haberleri yalanladı.

* İngiltere ve Belçika Dışişleri Bakanlıkları, vatandaşlarına "Çok önemli bir işiniz olmadığı sürece Türkiye'ye gitmeyin" uyarısında bulundu. İngiltere Turizm Bakanlığı ise şu an Türkiye'de bulunan 100 İngiliz turiste ülkelerine geri dönmeleri çağrısı yaptı.

"SEYAHATİ ERTELEYİN"
* BBC televizyonu, "Türkiye şu an için güvenli bir yer değil" başlığı attı.

* Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, vatandaşlarına yönelik İstanbul'la ilgili seyahat uyarısını sıkılaştırdı. Bakanlık internet sayfasındaki uyarıda "gerekli olmadığı takdirde seyahatlerini ertelemeleri" istendi.

* AP haber ajansı, saldırı haberlerini verirken Türkiye'deki terörist örgütlerin listesiyle birlikte dünkü saldırıların, 1 Mayıs olaylarından sonra en kanlı gün olduğunu anlatan bir haber geçti.

* Almanya'da faaliyet gösteren Öger Tours'un sahibi Vural Öger, saldırılar sonrası tek "iyimser" tepki gösteren isim oldu "İstanbul'daki saldırılar Türk toplumunun içinden değil. Alman turistler turlarına devam ediyor. Kendilerine Antalya'ya gidebileceklerini söyledik. Ama onlar İstanbul'da kalmayı istedi..."

KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI

Deprem gibi büyük bir sarsıntı oldu
Reuters haber ajansına konuşan konsolosluk çalışanları korku dolu dakikaları anlattı. Ahmet Akyıldız, "Deprem gibi büyük bir sarsıntı oldu. Pencereden dışarı kendimi zor attım. Manzara korkunçtu. 1.5 tonluk konsolosluk kapısı paramparçaydı. Arkadaşlarımı aradım. Temizlikçilerden 4'ünün cesedini gördüm. İkisi karı kocaydı" dedi. İsmini yalnızca Abidin diye veren bir kişi de "Koltuğumdan fırladım. Her yer toz dumandı. Kopmuş bir bacak gördüm" diye konuştu.

SALDIRILAR GÜNDEME OTURDU

Bush'un İngiltere ziyareti gölgede kaldı
Bush'un ziyareti nedeniyle Londra'daki protesto gösterilerinde de İstanbul saldırıları gündemi belirledi. 6 metrelik Bush maketinin, devrik Irak lideri Saddam'ın Bağdat'taki heykeli gibi devrildiği gösterilerde protestocular şöyle konuştu "Irak savaşı yüzünden terör ve intihar saldırıları arttı..." Protestoya karşı olan İngilizler de vardı "İnsanların El Kaide ve Saddam Hüseyin'i protesto etmemeleri utanç verici. Bu insanlar Türkiye'yi kana bulayanları niye protesto etmiyor?.."

Londra-İstanbul seferlerine devam
İngiliz havayolu şirketi British Airways, sabahki seferini 30 dakika gecikmeyle gerçekleştirmek zorunda kaldı. British Airways (BA) şirketinin sözcüsü, bu süre içinde programın devam edip etmemesi konusunu görüştüklerini daha sonra ise uçuşların askıya alınmaması kararına vardıklarını açıkladı. Ancak şirket Atatürk Havalimanı dışındaki ofislerini geçici olarak kapattı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır