kapat
21.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



İstanbul aşığı 'küçük' dev adam

Roger "Short"... İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu, kente olan tutkusu ve çok iyi Türkçe konuşmasıyla tanınıyordu

Haberi dünyaya İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw duyurdu Konsolosluğumuzdaki 4-5 çalışandan haber alamıyoruz... Ardından televizyonlarda Başkonsolos Roger Short'un ölmüş olabileceği haberleri yayınlandı. Başkonsolosluk telefonları cevap vermiyordu. Beyoğlu semti polis kordonuna alındığı için binaya ulaşılamıyordu. Bu yüzden haber bir türlü doğrulanamadı. Ta ki Başkonsolosluk'ta görevli din adamı Ian Sherwood, BBC ve CNN'de canlı yayına çıkıp yaşananları anlatıncaya dek Başkonsolos Short, asistanı ve 2 çalışan hayatını kaybetti. Buradaki saldırıda hayatını kaybeden ilk kişi Short oldu. Ailesiyle birlikte onun için dua ettik. Onlar adına bir dini tören düzenleyeceğiz. Patlayıcı o kadar güçlüydü ki, sokaktaki tüm camlar kırıldı. Benim evim de konsolosluk binası yakınlarındaydı. 500 metre civardaki binalar hasar gördü. Etrafta çok yaralı vardı...

"AKŞAM BİZE YEMEĞE GELECEKTİ"
58 yaşındaki Short, 2001'den bu yana Başkonsolosluk görevindeydi. Başkonsolosluk binası ve çalışanlarının güvenliğine çok önem veriyordu. Odasını, giriş bölümünü yukarıdan gören bir kata taşımıştı. Dünkü saldırı sırasında bahçedeydi. Binadaki tadilat ve inşaat çalışmalarını inceliyor, asistanının konuyla ilgili raporuna eklemeler yapıyordu. Bomba patladığı sırada yıkılan bahçe duvarının altında kaldı. Asistanı da öyle.. İstanbul'daki yabancı diplomatlar, çevresinde çok sevilen İngiliz meslektaşları Short'u "Tam bir İstanbul aşığıydı. Yaşadığı bu kenti çok seviyordu. Çok iyi Türkçe öğrenmişti. Bir yabancıya göre dilinizi çok iyi konuşuyordu. Başarılı bir diplomatik geçmişi vardı. Kendisiyle barışık bir insandı. Özellikle soyadıyla espri yapmayı severdi" diyerek anlattı. İsveç Başkonsolosu Ingmar Karlsson da Short'un ölümüyle ilgili ülke radyosuna yaptığı açıklamada "Kaybım çok büyük. Bu gece (dün) eşiyle birlikte bize yemeğe gelecekti. Çok üzgünüm" dedi.

İLK GÖREV YERİ ANKARA'YDI
1944'te doğan Short, Malvern Lisesi ve Oxford Üniversitesi mezunu. Üniversite sonrası Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1969'da ilk denizaşırı görevi için Ankara'ya geldi. Ardından Rio de Janeiro'da çalıştı. 1971'de Kraliçe'den Liyakat Nişanı aldı.1981'de Ankara'ya geri döndü ve büyükelçilikte üst düzey bir göreve atandı. Daha sonra 5 yıl Oslo'da çalıştı. Evli olan Short'un Katherine ve Lizzie adlı 2 kızı, Thomas adlı bir oğlu vardı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır