kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



SERVET YILDIRIM


Özelleştirmede hedef bu yıl da tutmuyor

Geçmiş yıllardan farklı olarak iktidarda tek parti olması özelleştirme konusunda bizi oldukça ümitlendirmişti. Çünkü gereken yasal düzenlemeler hızla yapılabilecek ve satış kararları daha rahat alınabilecekti. Ancak görülüyor ki hedefe ulaşabilme açısından bu yıl da öncekilerden çok farklı olmayacak. Türkiye 2003'te de özelleştirme hedefinin oldukça gerisinde kalacak.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 4 milyar dolarlık hedefi açıkladığı 13 Ocak'ta "17 yılda yapılan özelleştirme uygulamasının en az yarısını 2003 içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" demişti. Oysa şu ana kadar sonuçlanan uygulamaların toplamı 129 milyon dolarda kaldı. Politik kriz ve seçimlerin damgasını vurduğu 2002'nin tamamında sonuçlanan uygulama tutarı 536 milyon dolardı.

Dün Reuters'te yayımlanan tablodan da görüldüğü gibi, özelleştirmede altın yıllar 1998 ve 2000 olmuş. AKP'nin bu performansa ulaşabilmesi için daha çok çalışması gerekiyor. Bu hükümetin özelleştirme konusundaki kararlılığı ve hevesi konusunda diyecek bir şey yok. Ancak göreve geldiğinde özelleştirme idaresinin üst yönetiminin neredeyse tamamını değiştiren hükümetin, kadro sorunu yaşadığı görülüyor. Yılbaşında özelleştirme programı açıklandığında satışı en kolay şirket olarak "uzun zamandan beri müşterisi olduğu ve yabancıların ilgi gösterdiği" belirtilen Tekel'in tütün tarafı gösteriliyordu. Ancak Tekel'de fiyat düşük bulundu ve ihale iptal edildi. Bu ihale de ortaya koydu ki, özelleştirmeciler piyasanın nabzını tutmakta zorlanıyorlar. Aksi takdirde onların kafasındaki fiyat ile JTI'nin önerdiği fiyat arasında bu kadar yüksek bir fark olmazdı.

Özelleştirme programının ihale tarihlerinden ibaret olmadığı anlaşıldı. Eğer bir şirketi satmayı düşünüyorsanız bu şirketle ilgili her türlü bilgiyi alıcı adaylarına sağlamak zorundasınız. Eğer şirketle ilgili belirsiz noktalar varsa, bu fiyata yansır. Ardından en doğru zamanlama ile ihaleyi gerçekleştirmek gerekiyor. İş bununla da bitmiyor. İhalede en yüksek teklifi veren ile sözleşmenin imzalanması ve paranın takvime uygun tahsil edilmesi gerekiyor. Tekel ve Petkim ihalelerinde bunlar olmadı. Umarız Tüpraş'ta olur. Eğer Tüpraş'ta da başarısız olunursa bu hükümetin özelleştirme hevesini öldürmekle kalmaz, kamuoyunun zaten çok olumlu olmayan bakışını da değiştirir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır