kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



UMUR TALU


Safça sorular ansiklopedisi (2)

Mütevazı "Safça sorular ansiklopedisi"nden, 4 bin yıllık tarihi anlatması beklenemez.

Saf saf sorar sadece!

****

"Antisemitizm" lügatte "Sami karşıtlığı"dır. Sami ırkından Araplar'ı da içerir ama tarih onu "Yahudi düşmanlığı" diye yazdı.

Tarih, her dönem, farklı coğrafyalarda, farklı saiklerle "Yahudi düşmanlığı"na tanık oldu. Ancak, "antisemitizm"in kavramlaşması, Avrupa ulus devletlerinin oturmasıyla, Almanya'nın "kan, ırk, gelenek" birliğinde bütünleşmesiyle 1870'lere denk düşer.

"Tek tanrılı din"e uzanan ilk topluluk; dinleri hayat-hukuk tarzı demek olan Yahudiler, Mısır'dan Roma'ya ayrımcılığa ve zulme maruz kalmışlardı.

Hıristiyanlık, "İsa'yı Yahudiler'in öldürdüğü", en azından "Romalılar'a Yahudiler'in yardım ettiği" efsanesini miras aldı.

Vatikan bunu ancak 1963'te resmen terk etti.

Müslümanlar'ın mirası, Hazreti Muhammed'in Hicret'in 7'nci yılında Medine'nin üçYahudi kabilesiyle çatışmasının izlerini, "Yahudiler'i, Hıristiyanlar'dan tehlikeli" bularak taşır.

Kimine göre, daha sonra Hayber'de teslim olan Yahudiler'le uzlaşma, İslam aleminde hoşgörü çerçevesini çizer.

Kimileri, bugünün "Yahudi-Hıristiyan" geleneğine karşılık, bir zaman asıl güçlü geleneğin "İslam Yahudiliği" olduğunu belirtir.

Ne olursa olsun, İslam topraklarında da bazen şiddetlenen, bazen hoşgörüyle dolan bir "ikinci sınıflık" olmuştur.

Ama kader ciddi kesişme noktaları çıkarır

Biri Haçlı Seferleri'dir. İslam topraklarına uzanırken, Yahudiler'i de katleder.

Diğeri, İspanya'nın Hıristiyanlar tarafından yeniden fethi, "Reconquista" ile Müslümanlar'ın da, Yahudiler'in de, din değiştirmek ile katliam arasında kalması, göçe zorlanmasıdır.

"Osmanlı'nın kucak açması... 500 yıllık birliktelik" denen, Osmanlı'nın Papa'yı, Venedik'i, Fransa'yı "Yahudiler'e ayrımcılık yapılmaması için" uyardığı dönemler.

500 yılın her saniyesi de hoşgörü değildir ayrıca.

****

Batı ve Hıristiyanlık, "dinsel Yahudi düşmanlığı"nı daha sonra, ekonomik komplolara, oradan da "ırkçı" kuram ve eylemlere taşır.

Rus pogromlarından, Rus marifeti olduğu ileri sürülen "Siyon Protokolü"ne, Viyana Belediye Başkanı Karl Lueger'in Hitler'e ilham veren antisemitizminden,

ABD'de Henry Ford'un "Protokol"ün binlerce dağıtımını finanse eden kapitalist-antisemitizmine, Nazileşen Alman sanayiinin ölümüne çalıştırmasından, "Nihai Çözüm" denen fırınlara kadar.

Araya Batı Yahudileri'nin, "Ostjuden" denen Doğu Yahudileri'ne karşı ayrımcılığı bile karışır.

Derken, Batı günahını Filistin'e ihraç eder; Ortadoğu'ya bıçak gibi saplar.

Araplar'ın halihazırdaki Yahudi düşmanlığı, dinden çok, siyasi, milli tepki olarak büyür. Yayılacağı tarihi genellemeler zaten mevcuttur; en çok Batı tarihinde.

****

Özet bile, ayrımcılık, ırkçılık, zulümle... Yahudi düşmanlığının köklü olduğunu gösterir.

Ama "kök" ve "vicdan azabı", körleştirmeli mi?

Tarihte zulüm görmek, bugün başkalarına karşı ayrımcılığı, hatta ırkçılığı, işgali, devlet şiddetini meşru ve haklı mı kılar?

"Antisemitizm", ırkından dolayı, birilerinden her koşulda nefrettir.

İsrail eleştirisi, dünyada Yahudiler'in çoğunluğunun İsrail'in savaş ve insanlık suçlarını, yayılmacılığını desteklemesine ya da sessiz kalmasına öfke, ABD yönetimindeki Yahudiler'in büyük bir gücü o politikaların hamisi kılmasına isyan, antisemitizm ve Yahudi düşmanlığı mıdır!

Bu eleÅŸtiriyi yapan Yahudiler de mi antisemittir!

Türkiye; ne o yandan ne bu yandan komplekslerin rehinesi olup rüzgarlara kapılarak değil, tarihi ve bugünü ilkelerle yorumlayarak aklını ve vicdanını büyütebilir.

YARIN:İslamcı terörizm

Mesajlarınız için: utalu@turk.net

Fax:212 280 05 51 Fel:0 537 660 71 21



Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır