kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Yılmaz ve Taner'e Yüce Divan yolu

AK Parti, eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski bakan Güneş Taner hakkında Türkbank ihalesine fesat karıştırma suçundan Meclis Soruşturması istedi

Ankara - Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'e, Türkbank ihalesine fesat karıştırmaktan Meclis Soruşturması istendi. AK Parti'nin verdiği önerge kabul edilirse, bir soruşturma komisyonu kurulacak ve komisyon suçlamaları ciddi bulursa, Meclis Genel Kurulu da onaylarsa, Yılmaz ve Taner, Yüce Divan'da yargılanacaklar.

Türkbank ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Yılmaz hükümetinin gensoru ile düşmesine yol açan CHP, bu kez AK Parti'nin önergesine imza vermedi, ancak Genel Kurul'da "evet" oy kullanacak.

Geçen hafta, eski bakanlardan Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Hüsamettin Özkan ve Recep Önal hakkında soruşturma önergesi veren AK Parti'nin dün Meclis Başkanlığı'na verdiği Yılmaz ve Taner ile ilgili önergesinde, "Ülkemizi iki büyük ekonomik kriz batağına sürükleyen yolsuzlukların en önemli simgelerinden birisinin Türkbank ihalesi" olduğu ileri sürüldü. Önergede, şu suçlamalar yer aldı

* Türkbank ihalesi sürecinde TMSF, Emniyet'ten ihaleye katılanlar hakkında bilgi istemiş. Emniyet'in ihaleye katılanların, ihalenin Korkmaz Yiğit lehine sonuçlanması için baskı gördüğünü belirten uyarı yazısı, ihale bittikten yarım saat sonra ulaşmıştır.

* Eski başbakan Yılmaz, komisyondaki beyanında, ihaleyi yönlendirdiğini kabul etmiştir. Ayrıca, eski başbakan Tansu Çiller'in mal varlığı ile Türkbank komisyonlarının karşılıklı aklama kararı almasının siyasi olduğunu zımnen kabul etmiştir.

* Emniyet'in uyarı yazısını Başbakanlık'ta yitiren memur hakkında disiplin soruşturması dahi açılmaması ve bu kişinin sonradan Yılmaz'ın özel kalem müdürü olması da bilgi dahilindedir.

* İhaleye hem Rekabet Kurulu'ndan hem de Hazine'den onay verildiği, ancak Alaattin Çakıcı-Korkmaz Yiğit konuşmasını içeren kaset gündeme geldiğinde ihalenin onaylanmamış gibi iptal edilmesi düşündürücüdür.

* Devlet Denetleme Kurulu raporu açık olduğundan, Yılmaz'ın kusurlu olduğuna dair zımni beyanları ile Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu ve Güneş Taner'in cevapları doğrultusunda, görevi kötüye kullanma değil, ihaleye fesat karıştırma suçundan soruşturma komisyonu kurulması gerektirmektedir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır