kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Talabani: ABD bitirmezse 2005'te biz PKK'yı bitiririz

Talabani, Geçici Hükümet Konseyi başkanı olarak Türkiye'yi ilk ziyaretinde "TSK'yı severiz ama Irak'a gönderilmediği için teşekkür ederiz" dedi

Başbakan Erdoğan, PKK'nın varlığına son verilmesini isteyince Talabani, "ABD bitiremezse biz 2005'te kesinlikle PKK'yı temizleriz" dedi Irak'a Türk askeri gönderilmesi konusunda yaptığı sert açıklamalarla Ankara'nın tepkisini çeken Irak Geçici Hükümet Konseyi dönem başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Türkiye'ye ayak basar basmaz "dostluk" mesajları verdi.

Talabani, konseyin 10 üyesi, 6 bakan, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve bazı üst düzey bürokratların da aralarında bulunduğu 45 kişilik bir heyetle Ankara'ya geldi. GHK başkanı olarak ilk kez Türkiye'ye gelen Talabani, önce Başbakan Tayyip Erdoğan'la, daha sonra da Anamuhalefet lideri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüştü.

Erdoğan ile Talabani arasında baş başa görüşme olmadı. Erdoğan'ın başkanlığında bazı bakanların da katıldığı toplantıya, Talabani de beraberindeki heyetle katıldı. Alınan bilgilere göre Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve bütün grupların eşit haklara sahip olması gerektiğinin altını çizdi "Irak halkını bütün kesimleriyle kucaklıyoruz" dedi. Başbakan, PKK/KADEK'e Kuzey Irak'ta yer verilmemesi gerektiğini de belirtti. Aynı isteği, Baykal da dile getirdi. Alınan bilgilere göre Talabani ise, Kuzey Irak'ta PKK ile ilgili tüm önlemleri ABD'nin aldığını belirterek, "Ben şunu söyleyebilirim, 2004'te seçime gidilecek ve Irak yeni yönetime kavuşacak. Eğer biz bu yönetimde var olur ve bölge sorumluluğunu alırsak, PKK'yı bölgeden en geç 2005 ortasında temizleriz. Çünkü ABD, 2005'te kesin olarak Irak'tan çekiliyor" dedi.

Talabani, görüşmelerden sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, PKK/KADEK konusunu genel hatlarıyla ele aldıklarını belirterek, "Görüşmede de söyledik ve burada da ilan etmek istiyorum ki, yeni demokratik Irak, hiçbir terörist grubun Türkiye ve diğer komşularına yönelik faaliyette bulunmasına izin vermeyecektir'' dedi.

Ä°KÄ°NCÄ° KAPIDA UZLAÅžTILAR
Alınan bilgilere göre, Başbakanlık'taki görüşmede Talabani, Erdoğan'ın Irak'a ikinci sınır kapısının açılması gerektiğini söylemesi üzerine, Saddam döneminde buna karşı olduklarını, ancak şimdi uygun gördüklerini söyledi. İkinci sınır kapısının açılması konusunda gerekli işlemler başlatılmasına karar verildi. Talabani, Türkiye'nin Irak'a hastane yapmasına da, Konseyin çok sıcak baktığını ancak CPA'in şu anda olumlu bir yanıt vermediğini belirtti.

ÇİFTE VATANDAŞLIK SEVİNCİ
Asuri temsilcinin, Saddam döneminde bazı bölgelerin Araplaştırılması politikaları nedeniyle baskı yoluyla yurtdışına gönderilen Iraklılara çifte vatandaşlık hakkı tanıyan yasanın çıkartıldığını söylemesi Erdoğan'ı memnun etti. Bu sayede, Türkiye'de bulunan Iraklıların da hiçbir engel olmadan ülkelerine dönebilecekleri belirtildi.

ZEBARİ ABD KAÇAMAZ
Konsey'in Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, görüşmede, Irak'ta işlerin yoluna girmesinin zaman alacağını ancak birliğin sağlandığını söyledi. Zebari şöyle konuştu "Irak'ın parçalanmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. ABD askerleri zor bir dönemden geçiyorlar, ama kaçmayacaklar. BAAS da geri dönmeyecek."

ASKER GÖNDERMEME TEŞEKKÜRÜ
Bölge ülkeleri gezisi çerçevesinde Suriye'ye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Talabani, Şam'a şimdi değil, daha sonra gideceğini belirtti. Talabani, Başbakan Erdoğan'ı Irak'a davet edip etmediği sorusuna da "Şimdi değil'' yanıtını verdi. Türk askerinin Irak'a gönderilmesine itirazı hatırlatılınca ise Talabani, "Türkiye'ye, Türk ordusuna karşı değiliz. Ama Irak'ın güvenliğinin yabancı güçlerce değil, Iraklılarca sağlanması gerektiğine inanıyoruz'' dedi. Talabani'nin, asker göndermeme kararı nedeniyle Erdoğan'a teşekkür ettiği de belirtildi.

SADECE SÜNNİ BÖLGESİ KARIŞIK
Görüşmelere Dışişleri Bakanı vekili olarak katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in "Irak'a hizmet etmek istiyoruz ancak bu kaos ortamı işimizi zorlaştırıyor" sözleri ise, Talabani'yi rahatsız etti. Irak'ta büyük ölçüde güvenlik sağlandığını vurgulayan Talabani, "Sadece Sünni üçgeninde kaos var" dedi.

Kırmızı halı serilmedi eski dostları karşıladı
GHK Başkanı sıfatıyla ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Talabani, İran Havayollarına ait bir uçakla geldi. Ancak, Türkiye, Talabani'ye 'başbakan' karşılaması yapmadı. Kırmızı halı serilmedi, ama büyük VIP Salonu'ndan içeri girdi. Karşılama töreninde Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Osman Korutürk'ün yanısıra eski DEP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Ahmet Türk, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcıları Fehmi Demir ve İbrahim Güçlü de vardı.

Evren MESCÄ°


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır