kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



DNA testi sonuçlandı

İstanbul Valisi Güler, Neve Şalom ile Beth İsrael Sinagoglarına yönelik bombalı saldırıları Bingöl doğumlu Mesut Çabuk ile Gökhan Elaltuntaş'ın yaptığının kesinleştiğini açıkladı

25 Kişinin ölümüne, 303 kişinin de yaralanmasına yol açan kanlı cumartesinin faillerini DNA testi kesin olarak ortaya çıkardı. Beraberinde İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte basın toplantısı yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, Neve Şalom ile Beth İsrael sinagoglarını bombalayanların Bingöl doğumlu Mesut Çabuk ile Gökhan Elaltuntaş olduğunun kesinleştiğini açıkladı.

DNA testlerinin önceki akşam bittiğini belirten Güler şöyle konuştu

"Her iki bombalama olayında 2 eylemci dahil toplam 25 kişi öldü, 303 kişi de yaralandı. Olay mahallinde toplanan delillerin incelenmesi sonucu Şişli Beth İsrael Sinagogu'nda gerçekleştirilen intihar eylemini 1974 Bingöl doğumlu Mesut Çabuk'un, Beyoğlu'nda gerçekleştirilen saldırının ise 1981 Bingöl doğumlu Gökhan Elaltuntaş'ın gerçekleştirildiği belirlendi. Eylemlerin hedefi, şekli ve gerçekleştiren kişilerin irtibatları göz önüne alındığında dünyadaki El-Kaide adına üstlenilen terör eylemleriyle paralellik gösterdiği anlaşılmıştır. Bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Olaya yardım ve yataklık eden kişiler ile ilgili güvenlik birimlerinin koordineli çalışması sürüyor. Bu soruşturma da İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde yürütülmektedir."

Konuyla ilgili DGM'nin aldığı yayın yasağı göz önüne alarak başka bir açıklama yapılamayacağını belirten Güler, olayın bundan sonraki bölümünün uluslararası kuruluşlarla işbirliği sağlanarak, bütün istihbarat birimlerinin koordinesi ile sürdürüleceğini ve olayın aydınlatılmamış hiçbir yönünün kalmayacağını belirtti.

110 BÄ°NA HASARLI
Bayındırlık İskan Müdürlüğü, Şişli ve Beyoğlu Belediyeleri ile İstanbul itfaiyesi tarafından oluşturulan 6 ekibin yaptığı ön hasar tespit çalışmasının da sonuçlandığını kaydeden Vali Güler, her iki saldırıda toplam 110 binanın çeşitli şekilde zarar gördüğünü bildirdi.

Güler, Beyoğlu'nda 58 binanın üzerinde yapılan incelemede 9 ağır hasarlı, 3 orta hasarlı ve 8 az hasarlı binanın bulunduğunu, 38 binada da zarar ziyan meydana geldiğinin tespit edildiğini kaydetti. Şişli de ise 52 binanın incelendiğini, ağır hasarlı bina olmadığını, orta hasarlı 7, az hasarlı 12, zarar ziyan gören de 33 bina olduğunu belirtti. Güler, "Toplam 110 binada 9'u ağır, 10'u orta, 20'si az hasarlı, 71 binada da zarar ziyan meydana geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca Beyoğlu'nda 15, Şişli'de 18 olmak üzere toplam 33 araç kullanılmayacak hale gelmiştir" dedi.

Zararlarla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nda da konunun görüşüldüğünü ifade eden Güler, şöyle konuştu "Özel bir düzenleme yapılmak sureti ile bu konuda gerekli yardımın acil fon destekleri ile karşılanması yoluna gidilmiştir. Bu konuda çalışmalar sürdürülüyor. Hasar tespitleri bittikten sonra vatandaşlara yapılacak yardımlar için Başbakanlık gerekli açıklamayı yapacak. Maddi tespitler de yapılıyor. 1-2 gün içinde maddi boyutu da açıklanacaktır."

Zeynep Ä°ÅžMAN



Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır