kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Dönmek istiyoruz

10 yıl önce baskı gerekçesiyle G. Doğu'dan Kuzey Irak'a kaçarak Mahmur'a yerleşen yaklaşık 10 bin Kürt kökenli Türk vatandaşı, 'güvence' verilirse köylerine dönmek istiyor

Kuzey Irak'ta, aralarında terör örgütü PKK/KADEK militanlarının da bulunduğu ileri sürülen yaklaşık 10 bin Kürt kökenli Türk vatandaşının yaşadığı Mahmur Kampı'yla ilgili olarak bugün Türkiye ve ABD ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin üst düzey yetkilileri arasında yapılacak toplantı öncesinde, SABAH kampta yaşayan vatandaşlarla görüştü.

Kapatılması gündemde olan BM denetimindeki Mahmur Kampı'nda 10 yıldır Türkiye'ye 'geri dönüş' özlemiyle yaşayan vatandaşlar geleceklerini merak ediyor. Baskı gördüklerini ileri sürerek 1993 yılında Şırnak ve Hakkari sınırından Kuzey Irak'a geçerek, Şeraniş, Atruş, Ninnova ve Dokuzağaç'ın ardından Musul'un Mahmur kasabasına yerleşen yaklaşık 10 bin Kürt kökenli Türk vatandaşı, 'güvence' verilmesi halinde Türkiye'ye geri dönebileceklerini söylediler.

Türkçe eğitim
BM denetimindeki kampın güvenliğini, BM'nin isteği doğrultusunda KDP'li peşmergeler sağlıyor. Girişinde peşmergelerin nöbet tuttuğu kampta, yine BM'nin kurduğu ve 5 doktorun görev yaptığı hastanede de sağlık hizmeti veriliyor. Berber, bakkal, ayakkabıcı ve konfeksiyon dükkanlarının da bulunduğu kampta, işyerlerinin isimlerinin Türkçe olması ise dikkat çekiyor.

Irak'ta yaşamalarına rağmen saatleri Türkiye'ye göre ayarlı olan ailelerin çocukları da, Türkiye'deki müfredata göre eğitim görüyor.

Kampta Kürtçe eğitim gören çocuklara, İngilizce'nin yanı sıra Türkçe eğitim de veriliyor. Türkiye'de daha önce uygulanan ilk, orta ve lise eğitimi verilen çocuklar için kitaplar da İstanbul'dan getiriliyor. Bu kitaplar Kürtçe'ye çevriliyor.

BELEDÄ°YE BAÅžKANI VAR
Kampta yaşayan aileler, "Biz Türkiye'den hiçbir zaman kopmadık, kopmak da istemeyiz. Bu nedenle çocuklarımıza Türkçe eğitim veriyoruz. Kürtçe'den çok Türkçe konuşuyoruz." diyorlar.

Bir yerleşim biriminde ne varsa, Mahmur Kampı'nda var. Kampta belediye, okul, kütüphanenin yanı sıra huzurevi bile bulunuyor. Bu binaların hepsinde de Abdullah Öcalan'ın posterlerinin asılı olması dikkat çekiyor. Kampta yaşayanların Irak'a uydukları tek konu ise soyadı. Kamp sakinleri Irak'ta olduğu gibi soyadı olarak babalarının soyadını kullanıyor.

Mahmur Kampı, halk tarafından seçilen belediye başkanı ve 45 kişiden oluşan halk meclisi tarafından yönetiliyor. Yaklaşık 5 yıldan bu yana her yıl belediye başkanı seçimlerinin yapıldığı kampta, her dönem yeni bir yönetim göreve geliyor. Bu yılki belediye başkanı seçimleri ise 6 Kasım'da yapılmış. İki adayın yarıştığı seçimi, 3 bin seçmenin büyük çoğunluğunun oyunu alan Belediye Başkanı Deniz Ali kazanmış.

Mahmur Belediye Başkanı Deniz Ali, Türkiye'ye dönmek istediklerini ancak, bunun için bazı şartlarının olduğunu belirtti. Başkan Deniz Ali, geri dönmeleri için öncelikle kendilerine gerekli sosyal ve kültürel hakların sağlanması gerektiğini söyledi. Göç edenlerin tutuklanmaması konusunda da güvence isteyen başkan, gerekli yaşam hakkının tanınması için siyasal koşulların sağlanması ve ekonomik sorunlarının da giderilmesi gerektiğini ifade etti.

ET TIRNAK GÄ°BÄ°YÄ°Z
Göç edenlerin bir süre BM denetiminde kalmasını da isteyen başkan Ali, Türkiye'de kalıcı barış ortamının sağlanması için eğitim ve kimlik sorunun da giderilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 'Kürt gerçeğini' tanımasını beklediklerini vurgulayan başkan Ali, okullarda Kürtçe eğitim verilmesini istediklerini de belirtti. Belediye Başkanı Deniz Ali, bu şartların benimsenmesi halinde kampın kapatılıp kapatılmamasına bakmadan geri dönmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Kampta yaşayan aileler de Türkiye'ye geri dönmeleri konusunda Belediye Başkanı Deniz Ali'nin söylediklerini tasdikliyorlar. Kampta yaşayan Hacı Mahmut, "Köyümüz boşaldı. Kimi aileler Mersin'e, kimileri de İstanbul'a gitti. Biz de buraya geldik. Şimdi köye 5 aile dönmüş diye duyduk. Şartlarımız kabul edilirse, biz de topraklarımıza döneriz. Bize suçlu muamelesi yapmazlarsa, tutuklamazlarsa gideriz" dedi.

Kamp sakinlerinden Mehmet Ali ise, "Biz şartlarımızı BM'ye ilettik. ABD'li ve Türk subaylar da geldi, onlara da ilettik. Mustafa Kemal Atatürk nasıl Erzurum ve Sivas Kongreleri'ni hem Kürt, hem de Türkler için yaptıysa, şimdi de buna göre hareket edilsin. Biz Çanakkale'de de, Kıbrıs'ta da beraberdik. Köyümüze hasret kaldık. Eski günlerimize geri dönmek istiyoruz. Et tırnaktan ayrılmaz. Gerçek demokrasi uygulanırsa, geri döneriz. Yoksa dönmeyiz, Irak vatandaşlığına başvururuz" diye konuştu.

Türkiye taraflarla anlaştı Mahmur Kampı kapanıyor
Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nın kapatılması için düğmeye basıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın nüfus, göç ve mültecilerden sorumlu Müsteşarı Arthur Dewey, Irak'taki mültecilerin Türkiye'ye dönmesine ilişkin, Türkiye, ABD, BM ve Irak arasında bir plan geliştirilmesi konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nda yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Dewey, mültecilerin Irak'tan Türkiye'ye dönüşüyle ilgili olumlu görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Dewey, sadece Mahmur Kampı'ndakilerin değil, genel olarak Irak'taki mültecilerin dönüşünü ele aldıklarını kaydetti.

Terör örgütü PKK/KADEK'in baskısının bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine Dewey, teröristlerle mücadeleye ihtiyaç bulunduğu yönünde "ortak bir anlayışa" varıldığını belirterek, kaygılarının, bu insani operasyonda mültecilerin herhangi bir "karanlık yetkiye" maruz kalması olduğunu kaydetti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır