kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Doğalgazda 15 milyar $'lık başarı

Rus doğalgazında 11 aydır süren görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Çok çetin, çatır çatır süren müzakerelerle anlaşmayı noktaladık" dedi. Yapılan bu anlaşmayla, Dünya Bankası hesaplarına göre Türkiye üzerindeki 15 milyar dolarlık yük kalktı

Rus doğalgazında formül anlaşmazlığını çözmek için 11 aydır süren görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, "Çok çetin, çatır çatır süren müzakerelerle" noktalandığını söylediği anlaşmayla 4 ayrı fiyattan işlem gören doğalgaz tek fiyata indirilecek, Yazın ithal edilecek doğalgazda fiyat daha ucuz olacak, al ya da öde miktarları düşürülecek.

Enerji Bakanı Güler "Şimdiye kadar yapılan yanlışlar bir bir düzeltiliyor. Ülke, yanlışlar yapma psikolojisinden kurtulmuştur" dedi. Türkiye ve Rusya arasında yeni bir dönem açıldığını söyleyen Güler, rekabet piyasası şartlarında en uygun fiyatın elde edildiğini vurguladı.

Fiyat konusunda gizlilik şartı nedeniyle açıklama yapamayacağını bildiren Güler, "Ne kadar memnun olduğumuzu yüzümden anlayabilirsiniz" diye konuştu. "Dünya Bankası hesaplarına göre Türkiye üzerindeki 15 milyar dolarlık yük kalktı" diyen Güler, anlaşmayla elde edilen avantajları şöyle anlattı

* Turusgaz'la anlaşma sona eriyor Çok eleştiri alan, tartışılan, yıpranan Turusgaz'la, faaliyetler sonlanıyor. 8 milyar metreküplük doğalgazın 7.5 milyar metreküplük kısmı Gazexport'tan temin edilecek. Kalan miktar ise IBRD'nin şartlarına göre Turusgaz'dan sağlanmaya devam edecek.

* Mevsime göre fiyat değişecek Yazın alınacak doğalgaz fiyatı kıştan daha uygun olacak.

* Al ya da öde miktarı inecek Türkiye'ye ağır yük getiren al ya da öde miktarında önemli avantaj sağlanacak. Sanayici maliyeti rahat kontrol edebilecek, millet geleceğini görecek.

* Rusya ile yeni sayfa Rusya gibi önemli bir komşumuzla yatırımlar konusunda yeni sayfa açılmış olacak. Sağlıklı ilişkiler kurulacak.

Rus tarafI da memnun
Rus tarafının temsilcisi Medhedev ise anlaşmanın karşılıklı avantajlar sağladığının altını çizerek "Rusya Türkiye gibi büyük bir pazarı kazandı. Botaş'la güvenilebilir 25 yıllık ortaklık anlaşması yapmış olduk" dedi. Turusgaz'ın geleceği ile ilgili kararın 7 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak yönetim toplantısından çıkacağını bildiren Medhedev, "Yakında dağıtım alanında da Gazprom'u bir yatırımcı olarak görebilirsiniz" mesajı verdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır