kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Wall Street, FBI'ın şok baskını ile sarsıldı

FBI tarafından yapılan operasyonla düzinelerce borsa çalışanı gözatına alındı. Suçlamalar arasında döviz işlemlerinde yolsuzluk, komplo ve para aklama gibi gerekçeler bulunuyor

ABD piyasalarının kalbi Wall Street yolsuzluk haberleri ile çalkalanıyor. Önceki gün FBI tarafından düzenlenen bir operasyonla düzinelerce borsa çalışanı gözaltına alındı. Manhattan'daki Dünya Finans Merkezi'ne baskın düzenleyen FBI, yaklaşık iki saat süren bir araştırmadan sonra elleri kelepçeli 47 kişiyle birlikte binayı terketti.

Çalışanlardan bazıları televizyon kameralarının kendilerini çekmemesi için yüzlerini paltolarıyla kapatarak binadan çıkmaya çalıştı. Federal yetkililer, çalışanları döviz işlemlerinde yolsuzluk, komplo, para aklama ve menkul kıymet işlemlerinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle suçluyor.

Suçlamalara hedef olan şirket çalışanlar yaptıkları açıklamada, silahlı birkaç FBI yetkilisinin bir anda içeri girip bir fırtına estirdiğini ve ne olduğunu anlamadıklarını belirterek şunları söylüyor "Hiç kimse kıpırdayamadı. "

BİR ŞİRKETTEN 4 MİLYON $ ÇALINDI
18 aydır devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alınan çalışanların şirketleri arasında J.P. Morgan Chase&Co., Societe Generale, UBS AG, Madison Deane and Associates, Dresner Kleinwort Benson ve ICAP PLC gibi şirketler de bulunuyor. FBI'ın Madison Deane'de çalışanlara, "Bu şirketten 4 milyon dolar hesaba geçirilmiş. Biliyor musunuz?" şeklinde baskı yaptığı bildirilirken, büyük çoğunluğunun da emeklilerin hesaplarından alındığı ortaya çıktı. Reuter muhabiri ise FBI yetkililerinin Madison Deane'de sıkı bir araştırma yaptıktan sonra dosyalarla dolu 20 kutu ile çıktığını kaydetti.

Suçlamalardan birinde, J.P. Morgan ve UBS çalışanlarından bazıları, şirketlerinin zarar ettiği, ama müşterilerin kazandığı işlemler yapmakla suçlanıyor. Olaya karışan kişilerin, milyonlarca dolar para kazandırdıkları müşterilerinden yine milyonlarca dolar para aldıklarını itiraf ettikleri bildirildi.

117 MÄ°LYON $ ORTADA YOK
Manhattan bölge mahkemesi avukatı James Comey yaptığı açıklamada "Döviz piyasalarındaki yolsuzluk kazan dairesinden başlıyor" dedi ve usülsüzlüğün boyutunun büyük olduğunu belirtti. Gözaltına alınan kişilerin sayısının 47 olduğu belirtiliyor. 10 kişinin tutuklanması da soruşturmanın boyutunu gözler önüne seriyor. Yolsuzluğun nedenleri döviz piyasasının düzenlenmemiş olmasına ve sanal ortamda, herkesin bu suçu işleyebileceğine bağlıyor. Düzenleyici bir kurulun olmadığı döviz piyasası işlemlerinde, 2001 yılında, günlük ortalama 1.2 trilyon dolarlık işlem yapılıyordu. Yetkililer, 2000'den bu yana 3 bin 500 kişiden 117 milyon doların hesaba geçirildiği iddia ediyor.

Yolsuzluk fonlara sıçradı
ABD'de skandallar eksik olmuyor. 7 trilyon dolarlık fon piyasasındaki usulsüzlükler, yatırım bankaları Morgan Stanley ve Deutsche Bank'a kadar uzanıyor. Yatırım fonu işleten kuruluşların işlem yapmanın yasak olduğu zamanlarda yatırımcıların işlem yapmasına izin verme ve belli fonları satma yoluyla elde edilen tazminattan yatırımcıyı haberdar etmeme gibi bir dizi usulsüzlük nedeniyle suçlanıyor. New York Başsavcısı Eliot Spitzer, yatırım fonu sektörünün, düzenleyici kurumları yıllarca kandırdığını belirtti ve şöyle konuştu "Şimdi kaldırdığımız her taşın altında kan emici bir böcek buluyoruz. Para cezası gelecektir."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır