kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Talabani, 42 bin km yolu Türk firmalarına teklif etti

Irak Geçici Yönetim Konseyi Dönem Başkanı Talabani, Ankara'ya ülkesinde yapılacak işlerin listesini verdi. Listede 300 köprü, 1.5 milyon konut ve 42 bin kilometre yol yapımı bulunuyor

Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Irak Geçici Yönetim Konseyi Dönem Başkanı Celal Talabani, Ankara'ya ülkesinde yapılacak işlerle ilgili kapsamlı bir liste sundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Talabani'ye siyasi mesajların yanı sıra, ekonomik alanda da bazı önerilerde bulundu. Erdoğan, ülkesindeki yolların yeniden inşa edilmesi gerektiğini anlatan Talabani'ye, AKP hükümetinin uyguladığı duble yol projesini örnek gösterdi. Erdoğan, Talabani'ye "İster Türk firmaları ister başka firmalar yapsın. Ancak otoyollar çok pahalı. Size duble yolları yapmanızı öneririm. 15'te bir daha ucuza mal oluyor. Biz bunu Türkiye'de gerçekleştirdik" dedi.

Talabani, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türk bürokratlarından oluşan heyet ile de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geleceğini masaya yatırdı. Tüzmen, "Irak'ta savaş çıkmasaydı, en az 3-4 milyar dolar ihracat yapacaktık. Ancak bu hedefin çok gerisinde kaldık. Açığı kapatmak istiyoruz" dedi.

HARAÇ RAHATSIZLIĞI
Tüzmen, Talabani'ye Türkiye'den Irak'a geçen kamyonlardan hemen herkesin aklına estiği biçimde "ayak bastı parası" talep ettiğini belirtti ve bu sorunun süratle çözülmesini istedi. Türkiye'nin insani yardım kapsamında, Irak'ta inşa etmeyi düşündüğü 4 hastaneye karşı çıkılmasını anlayamadığını ifade eden Tüzmen, ayrıca Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın da tam kapasiteyle çalışır hale getirilmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Talabani ise ülkesinde 42 bin kilometre yol, 300 köprü, 1.350 kamu binası ve 1.5 milyon konut ihtiyacı bulunduğunu kaydetti ve "İnşaat alanında Türkiye'nin tecrübelerini biliyoruz. Bu nedenle, İskan Bakanımı da yanımda getirdim" dedi. Talabani, petrol karşılığı gıda programı yönetiminin Iraklılar'a geçmesi halinde, Türk firmaları ile yapılan sözleşmelerde bir sorun olmayacağı güvencesini verdi. "Türkiye ile Irak arasında ikinci kapının açılmasını da ilke olarak kabul ediyoruz" dedi.

MODERNÄ°ZAYON ZAMANI
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin telekomünikasyon alanındaki birikimlerini çok sayıda ülkedeki yatırımına rağmen, Irak'taki ihaleyi alamamasından üzüntü duyduğunu belirtti. Talabani ise ilk etapta özellikle çimento ve gübre fabrikalarının modernizasyonu konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Görüşmeye katılan bürokratlar, Talabani için "Pozitif bir yaklaşım sergiledi" yorumunu yaptı.Irak Geçici Yönetim Konseyi geçen hafta bir açıklama yaparak Irak'ta 6 yeni banka lisansı verilmesi için ihaleye çıkılacağını duyurmuştu. Talabani'nin Türk bankalarına kolaylık sağlayacağına yönelik açıklamaları bu konuda önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler yaşanacağı yorumlarını getirdi.

Okan MÃœDERRÄ°SOÄžLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır