kapat
20.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Desteğimiz sürecek

Washington'da sözde Ermeni soykırım tasarısı, Bakü-Ceyhan petrol hattı gibi birçok konuda Türkiye'nin savunucusu olan Musevi lobisi, İstanbul'daki sinagog saldırılarını değerlendirdi

Malcolm Hoenlein
Büyük Amerikan Musevi Örgütleri Başkanlar Konferansı Başkan Yardımcısı Türkiye ve mevcut hükümetle ilişkilerimizde anti-semitizm sorunu yok. Terörizm, global bir sorun. Nasıl ki 11 Eylül'den ABD hükümeti sorumlu değilse, bu saldırılardan da Türkiye sorumlu değil. Türkiye'yle ilişki, bizim en değer verdiğimiz ve emek harcadığımız konulardan biri. Türkiye, Avrupa'nın Müslüman dünyasına açılan kapısı. Kongre ve Washington'da Türkiye'nin çıkarlarını korumak için çok çalışıyoruz. Bizce bu ABD'nin güvenliği için gerekli. Çalışmalarımız arasında Bakü-Ceyhan hattının Türkiye'den geçmesini sağlamak vardı. Türkiye için önemli silah alımlarının gerçekleşebilmesi (Kongre'den geçmesi) için çaba sarfediyoruz. Türkiye'nin İsrail konusunda BM'deki tavrı farklı olsun isterdik. Ama koşulları anlıyoruz.

Keith Weissman
Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), Ortadoğu Sorumlusu Türkiye'de İsrail'le dostluğun; Yunan, Ermeni ve diğer etnik lobilerin aleyhte faaliyetlerine karşı bir denge unsuru olacağı düşüncesi var. Bu gruplar karşısında Pentagon ve bir-iki şirket dışında Türkiye'yi savunan yoktu. Biz, "biriyle dost olmak istiyorsan, önce bunu kanıtlamalısın" mantığından yola çıktık. Türkiye'yle ilişkimizin iki boyutu var Türk-Amerikan ve Türk-İsrail ilişkisi. Türkiye ve ABD'nin ilişkilerini eski yakınlıkta sürdürebilmesi için yeni bir stratejik vizyon gerekiyor. Bakü-Ceyhan yapılıyor, Irak değişti, Balkanlar sessiz. Türkiye ve ABD'nin stratejik ortaklıklarını yeni konulara yönlendirmesi lazım. Türkiye'ye sevgim, Türkçe öğrenmeye çalıştığım ve Osmanlı tarihi okuduğum öğrencilik yıllarından geliyor.

Abraham Foxman
Anti-Defamation League Genel Başkanı New York Sun gazetesine Türk halkına başsağlığı dileyen bir ilan verdik. Terör kurbalarının aileleri için yardım kampanyası başlattık. Biz her zaman ABD halkını Türkiye konusunda eğitmeyi kendimize görev bildik. Amerikalılar genelde filmler ve okuldan kalma bilgiler dışında tarih bilmez. Türkiye Museviler'e kucak açtı. Yanlız 500 yıl öncesinden söz etmiyorum. İkinci Dünya Savaşı'nda da Naziler'den kaçan birçok Musevi orada iş buldu. Malezya'da Musevi aleyhtarı konuşulan İKÖ toplantısında anti-semitizmin dünyadaki belalardan biri olduğunu vurgulayan tek lider Abdullah Gül oldu. Saldırılarda Türkiye'nin Museviler'i kucaklaması, onların da Türk vatandaşı olduğunu söylemesi gerçekten önemliydi.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır