kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

ALİ POYRAZOĞLU


16. Aralık Pazar 11. Ay yılın 320. Günü

Çocukluğumda duvar takvimleri vardı... Fiyakalı bir manzara fotoğrafının altına iliştirilmiş 365 sayfalık takvimler. Her sabah bir yaprağını koparır, kahvaltıda okurduk... Kahvaltı sofrasında elden ele dolaşırdı takvim yaprağı. Yaprağın ön tarafında yılın kaçıncı ayının kaçıncı gününde olduğumuz, günün ne kadar uzadığı-kısaldığı gibi bilgiler olurdu. Asıl şenlik koparılan sayfanın arkasında gizliydi.. Özlü sözler, günün deyişi, sağlık bilgileri, fıkralar, peygamber kıssaları, rüyalarımızın anlamı.. Ne ararsan takvimin arka sayfasında.. Oku, hayatına yön ver.. Beş okula, dört kütüphaneye, iki üniversite eğitimine bedel takvim sayfaları.. Saatli maarif Takvimi, Ziyyad Ebüzziya Takvimi, Vasıf Ülkü Takvimi, Arif Takvimi hala en ünlü takvimler olarak anılıyor..

Şimdilerde aileler ancak Pazar sabahları birarada kahvaltı edebiliyor. Edebiliyorlarsa tabii.. Haftanın öbür günleri herkes deli gibi bir tarafa koşuşturuyor. Bu hafta yok olup gitmekte olan duvar takvimlerine bir saygı duruşu yapalım istedim. Bir de yılbaşı yaklaşıyor belki bir tane edinirsiniz diye düşündüm. Sabahları bir sayfa koparır, güne zihninizi, gönlünüzü şenlendirip başlarsınız. Buyrun sizlere Ali Poyrazoğlu Takvimi'nden 16 Kasım 2003 sayfası.

ARALIK AYINI TANIYALIM...
Kasım yılın 11. ayıdır. 30 gün sürer. Güneş ayın başında 06.27'de doğar, 17.08'de batar. Bu bize Kasım ayının başı ile sonu arasında gündüzlerin 57 dakika kısaldığını, gecelerin de o kadar uzadığını gösterir.

KASIM AYINDA HAVA DURUMU...
Havalar soğumaya başlar. Kuşgeçimi, Ülker dönümü fırtınaları bu ay içindedir.

BÜYÜK SÖZLER...
İyi okunmamış kitap sonuna dek gidilmemiş yola benzer.

YAVRUNUZA İSİM...
Erkek: Dilaver

Kız: Duygu

GÜNÜN FIKRASI.....
Otobüsteki adam elindeki gazeteden parçalar koparıp sokağa atıyordu. Yanındaki arkadaşı nedenini sorunca "Aslan ve kaplanları uzak tutmak için" diye cevap verdi.

- İyi ama etrafta aslan, kaplan filan yok ki...

- Gördün mü demek ki etkisi oluyor.

HANIMLAR SİZİN İÇİN...
Dudaklarınız çatlıyorsa şu merhemi hazırlayabilirsiniz 25 gram nane ve papatyayı, 100 gram vazelinle karıştırın, bir tutam kaynatın... Soğutun dudaklarınız çatladığında sürün...

MANZUM ATASÖZÜ......
Olayım der isem bir kamil insan

Sarıl bir mürşidin eline hemen

Rehbersiz yürüyen bu yolda yayan

Uğratır başını yüz bin belaya...

AYŞE TEYZE DİYOR Kİ...

KAYIPLARIMIZ DERS OLMALI
Her zaman kazanmak olmaz. İnsan zaman zaman şu ya da bu şekilde kaybeder. Kaybetmek hoş bir şey değildir. Şüphesiz ama unutmamalı ki her kaybın sebebi vardır. O sebebi unutmazsak zararımız azalır. Hatta şöyle de diyebiliriz Hiç olmazsa kaybetmekle aldığımız dersi kaybetmeyelim. İşte bizim kazancımız..

GÜNÜN SUALİ...
Niye şimdi aşk zamanıdır?

GÜNÜN KEHANETİ...
Kredi kartıyla alışveriş yaparsan mutlaka kontrol kalemi al...

GÜNÜN ZEVKSİZİ...
Orhan Veli Kanık

Öldüğü vakit 1.82 boyunda, 67 kilo ağırlığında idi. 38 numara gömlek 42 numara ayakkabı, 57 numara şapka giyerdi. Domates, zeytin ve soğanı katiyyen yemezdi. Kereviz, yerelması, işkembe, paça, lahana ağzına koymadığı şeylerdi. En sevdiği yemek balık, en fazla tiksindiği de ciğerdi. Sebzelerden enginarı, kurufasulyeyi iştahla yerdi.. Harman, yaka, Yalova, Yenice sigaralarını kullanırdı. Büyük bira bardakları ile günde 7-8 bardak kahve içtiği olurdu... Adnan Veli Kanık.

GÜNÜN ŞİİRİ...

VATAN İÇİN
Neler yapmadık şu vatan için

Kimimiz öldük

Kimimiz nutuk söyledik. Orhan Veli Kanık.

GÜNÜN TESPİTİ...
Hiçbir rock ekolü kendisine özgü bir kılığı kıyafeti olmadan meydana çıkmamıştır. Tüketicilerin fantazyaya katılımını sağlayacak bir kostüm yoksa yeni bir trend olamaz. Frank Zappa, Roll Dergisi 1997.

GÜNÜN İÇKİSİ...
Rakıya belli oranda, süt karıştırılır içilirse, insanın yalnız gücünü arttırmakla kalmaz, sinirlerinin uyuşmasını, sarhoşluğu da önler. Bütün ekşi yemeklerden, mezelerden sakınma gereği vardır.

Sütlü rakı içen kimsenin yaş meyve yemesi doğru değildir. Sütlü rakının soğuk günlerde içilmesi, yaz sıcaklarında içilmemesi gerekir.

İsmet Zeki Eyüboğlu-Anadolu Halk İlaçları.

GÜNÜN MENÜSÜ.....
Ispanaklı çılbır-Pilav-Salata-Mandalina.

RÜYALARIN ANLAMI....

RÜYADA CÜZDAN GÖRMEK.
Cüzdan rüyaları genelde evin hanımını sembolize eder. Cüzdanı dolu görmek hayır ve menfaat gösterir. Boş görmek iyi değildir. Cüzdanı yırtılmış görenin sırrı açığa çıkar. Cüzdanı diktiğini gören sırrını saklar.

KISSADAN HİSSE......

FAZLA AÇ BIRAKMAMALI
Eski hükümdarlardan biri, yetiştirip adam ettiği bazı kimselerin kendisine gösterdikleri saygıyı az bularak yakınlarına şikayet etmiş... "Aslında bunları köpekler gibi aç koymam gerekirdi..." Bilgili bir kimse olan yakını şöyle cevap verdi "Aslına bakılırsa yanlış hareket etmiş değilsiniz. Çünkü kapınızdaki köpekleri fazla aç bırakmaya da gelmez. Bu defa sizi bırakıp kendilerine kemik veren başkalarının peşinden giderler." Evet, her konuda ölçülü olmayı aynı zamanda insan oğlundan verebileceğinden fazlasını beklememek gerektiğini bilmek lazımdır. Gerekli ilgi gösterilmediği takdirde, insanın yakınlarından zarar görmesi de mümkündür.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır