kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

New York değil Şişli'den kaçış

Saldırı anında Şişli'ye ulaşan ilk haber ekibi Merkez Ajansı'ydı. Ali Balcı'nın çektiği bu fotoğraf, terörün nerede olursa olsun korkunç yüzünü açıkça gösteriyor

Yer; New York... Tarih; 11 Eylül 2001... Saat; 0846... Hedef; Dünya Ticaret Merkezi... Dünyanın süpergücü olarak nitelendirilen Amerika, El Kaide terör örgütünün hedefi oldu. Ne Amerika ne Amerikalılar ne de dünya böyle bir saldırıyı akıllarının ucundan bile geçirmiyordu. Bu nedenle neye uğradıklarını şaşıran New Yorklular saldırılarda dört bir yana kaçarak canlarını kurtarmaya çalıştı. Tarihe en büyük terörist saldırılardan biri olarak geçen 11 Eylül saldırılarında 2976 kişi yaşamını yitirdi. Geriye de hafızalara kazınan birçok görüntünden sadece biri olan bu "çaresizliğe kaçışın" fotoğrafı kaldı.

ÇARESİZLİĞE KAÇIŞIN FOTOĞRAFI
Yer Şişli... Tarih 15 Kasım 2003... Saat 09.25... Hedef Neve Şalom ve Betyaokov sinegogları. Herkes canını kurtarmak için sağa sola kaçmaya başladı. Merkez haber ajansı foto muhabiri Ali Balcı patlamayı görüntülemeyi başardı. Saldırıların olduğu sırada Şişli'de bulunan bu genç kız da canını kurtarmak için kaçmaya başladı. Genç kızın bu çaresizliğe kaçışı akıllara 11 Eylül saldırılarından kaçan insan sahnelerini getirdi. Ya onun ardındaki genç kız... O da eline ne geçirdiyse, dışarıya doğru atmış kendini. En arkadaki genç kız ise... O şokta... Ellerini başına dayamış, korku içinde ağlıyor... Yani yer ve mekan farklı olsa da terör her yerde terör... Geride kalan ise hep gözü yaşlı insanlar ve çaresizliğe kaçış...

Aynı saatlerde Paris'teki Musevi okulu hedef oldu
İstanbul'dakİ iki sinagog saldırısının Paris'tekiyle aynı saatte olması dikkat çekti. Aynı dakikalarda Londra'daki bir sinagoğu görüntüleyen bir şüpheli gözaltına alındı. Bu yıl içinde Türkiye dışında 4 ülkede sinagoglara 4 saldırı düzenlendi. İşte sinagog saldırılarının 5yıllık tarihçesi

14 Mayıs 1998; Rusya'nın başkenti Moskova'da Marina Roshcha isimli sinagogda meydana gelen bombalı saldırıda yaralanan olmadı.

22 Nisan 2000; Ukrayna'nın Mykolaiv kentindeki Shlomo Gottlieb sinagoğuna bombalı saldırı gerçekleştirildi. Can kaybı olmadı.

10 Nisan 2002; Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan sinagoğa petrol bombasıyla saldırı düzenlendi. Aynı gün içinde ikinci bir saldırı daha oldu. 2 olayda da yaralanan olmadı.

11 Nisan 2002; Sinagoglara yönelik saldırıların en büyüğü 11 Eylül'de Tunus'ta gerçekleştirildi. Verba adasındaki el Ghriba sinagoğuna gerçekleştirilen bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.

20 Mayıs 2003; Kanada'nın Quebec bölgesinde "Beth Israel" sinagoğuna yapılan bombalı saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

Eylül 2003 Fas'ta sinagoğa giden 2 kişi saldırıya uğradı.

12 Eylül 2003; Almanya'nın Münih kentinde bulunan Münih sinagoğuna yapılan bombalı saldırıda can kaybı yaşanmadı. Neo-naziler üstlendi.

...ve dün; Paris dışındaki bir Musevi okuluna bombalı saldırıda yangın çıktı. 4 kişi yaralandı. Londra'daki bir sinagoğu video kameraya alan bir kişi tutuklandı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır