kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Çelik kapı kalkan oldu

Terörist bir saldırıya hedef olan Neve Şalom ve Betyaakov Sinagogu'nda alınan önlemler patlamanın şiddetine rağmen binaların ayakta kalmasını sağladı. Olay sırasında daha fazla can kaybı verilmesini önledi

İstanbul'da kapılarının önünde tonlarca bomba yüklü araçlar patlayan sinagoglardan Beyoğlu Kuledibi Neve Şalom Sinagogu aslında terörist saldırılara çok da yabancı değil. 1986 yılında meydana gelen silahlı saldırıda 23 vatandaş can vermiş, 1992'de ise sinagog bombalanmıştı. Bu patlama şans eseri can kaybı olmadan atlatılmıştı. Bu olayların ardından cemaat ileri gelenleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri ve sinagog yetkilileri biraraya gelerek alınabilecek önlemleri belirlemişlerdi.

İşte bu önlemler dün belki de yüzlerce kişiyi öldürebilecek sekiz yüzer kiloluk bombaların önünde kalkan oldu. Bu önlemler çerçevesinde o dönem İstanbul'da bulunan tüm sinagogların dışarı açılan bölümlerindeki cam yüzeyler çelik kapaklarla kapatılmıştı. Duvarları demir ve son derece dayanıklı betonla güçlendirilmiş, kapılar kat kat çelikle kalınlaştırılmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de 24 saat sinagoglarda nöbetçi polis bulunduruyor ve her türlü ihbarın anında sinagog yetkililerine ulaşmasını sağlıyordu. Ihbarların yoğunlaştığı dönemlerde nöbetçi sayısı artırılıyor, bölgedeki devriye ekipleri fazlalaştırılıyordu. Bunun dışında sinagogların önüne araba park edilmesi de yasaklanmıştı. Sinagogların bulunduğu sokağa giren araçlar eğer yabancı ise hemen sorgulanıyor, olası bir saldırıya hazırlanıp hazırlanmadığı belirleniyordu.

TERÖR YİNE DE SIZDI
Ancak yine de dün terör iki sinagogun bulunduğu sokağa sızacak bir yol buldu. Aydınlatma elemanlarının satıldığı dükkanların yoğunlukta olduğu Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu sokak ile tekstil ürünlerinin kumaşların satıldığı Betyaakov Sinagogu'nun sokağında dikkat çekmemenin yolunu bulmuştu. Sürekli mal götürülüp getirilen ve kamyonetlerin günün her saatinde görüldüğü her iki sokağa da bombalar kamyonetlerle getirildi. Sinagog önünde yavaşlayan kamyonetler içindeki bombalarla birlikte havaya uçtu.

"HAZIRLIKLIYDIK"
Bu arada cemaatin ayin telaşı içinde bulunacağını da hesaplayan teröristler cumartesi ayininin bitiş saatini hedeflemişlerdi. Böylece her zaman teröre karşı duyarlı olan ve sokağa girip çıkan her türlü aracı gözlemlemeye çalışan gençler de meşgul olacaklardı. Tüm bu hesaplara rağmen teröristler yine de amaçlarına tam olarak ulaşamadılar ve hedefledikleri yüzlerce can kaybını gerçekleştiremediler.

Yahudi cemaatinin ileri gelenlerinden Emiteks Yün Fabrikası'nın sahibi Besiyon Elnekave de facianın geleceğini bildiklerini ve hazır olduklarını anlattı.

Elnekave, "Bizim ibadethaneler halka açıktı. Biliyorsunuz 1986 yılında ellerini kollarını sallaya sallaya sinagogu taramışlardı. Yakın zamanda da böyle bir saldırı daha gerçekleştirileceğini biliyorduk. Maalesef sonunda korkulan oldu. Zaten daha evvel anonsları gelmişti. Bekleniyordu. Bazı ihbarlar olmuştu, Emniyet Müdürlüğü de uyarmıştı bizi. Biz önlemlerimizi aldık ama yine de gördüğünüz gibi ne tedbir alırsanız alın katiller kafasına koyduğu yapıyor. Ve insanlara zarar veriyor" dedi.

Sinagog görevlileri tarafından sinagog girişlerine sivil güvenlik görevlileri yerleştirildi. 1986 ve 1992 yıllarında meydana gelen saldırılarda çok sayıda musevi Türk vatandaşının ölmesi üzerine emniyet müdürlüğü de bu ibadethanelerin girişinde polis görevlendirerek saldırılara karşı önlem aldı. Ayrıca sinagog yetkilileri sinagogların caddeye bakan yüzlerindeki cam bölmeleri çelik kapaklarla kapattı. Betonları güçlendirdi. Ayrıca kendi cemaatlerinden gençler de buralarda ibadet zamanlarında beklemeye başladılar.

Alınan bu önlemler sonucunda dün meydana gelen patlamalarda ibadethanelerdeki musevi vatandaşlar çok az zarar gördü. Meydana gelen patlamalarda ölen vatandaşların çoğunluğu sokaklarda bulunan veya oradan geçmekte olan vatandaşlardı.

1986 SALDIRISINDAN SONRA...
* Neve Şalom Sinagogu'na 1986 yılında yapılan saldırının ardından ibadethaneye giriş çıkışlar serbest olmaktan çıkarılmış ve kimlik kontrolüne başlanmıştı.

* İstanbul Emniyet Müdürlüğü sinagog önündeki nöbetçi kulübesinde görevlendirdiği polislerin yanı sıra devriye ekiplerinin de konuya hassas olmasını sağlamıştı. Sinagoglara yerleştirilen güvenlik kameraları da 24 saat izleniyordu.

* İstanbul'da bulunan beş sinagogun kapısı çelik eklemelerle güçlendirilmiş, duvarlar yine çelik bariyerlerle kaplanmıştı.

* Sürekli saldırı ihbarı alan cemaatin üyeleri herhangi bir saldırı anında nasıl korunacaklarına ve olay sonrasında nerelerde saklanabileceklerine dair bilinçlendirilmişti. Tüm bunlar dünkü patlamalar sırasında can kaybının çoğalmasını önledi.

Bu tür saldırıda yapacak şey yok
Türkiye Hahambaşılık Basın Sözcüsü Silviyo Ovadya olayın ardından yaptığı açıklamada, Neve Şalom Sinagogu'nun İstanbul emniyet Müdürlüğü tarafından tahsis edilen polis ekiplerinin yanı sıra yirmi özel güvenlik görevlisi tarafından da korunduğunu söyledi. Tüm sinagogların güvenlik kamerası sistemiyle de gözetlendiğini anlatan Ovadya, "Elimizden gelen her şeyi yapmıştık. Sinagogların önüne araç park etmek yasaktı. Neve Şalom'da onlarca koruma vardı. Yüksek güvenlik önlemleri almıştık. Ancak bu tür bir intihar saldırısında yapılacak fazla bir şey yok" diye konuştu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır