kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kutsal Şabat'ı kutluyorlardı

Saldırıların düzenlendiği sinagoglarda Yahudiler'in kutsal Şabat günü kutlamaları ve '13 Yaş Günü' töreni vardı

İstanbul'u kan gölüne çevirenlerin aynı anda bomba yüklü kamyonetlerle saldırdığı sinagoglarda toplanan yurttaşlar, Yahudiler'in kutsal Şabat gününü kutluyordu. Saldırının hedefleri arasında yer alan Şişli'deki sinagogda toplananlar ayrıca, Yahudi çocukların ergenliğe geçişini ilan eden '13 Yaş Günü' töreni için bir araya gelmişti.

Saldırganların ölü sayısını artırmak için sinagogların kalabalık olduğu Şabat gününü özellikle seçtikleri tahmin ediliyor. Şabat, Yahudi takviminde bir gün ve cuma akşam üzeri güneşin batışıyla başlayıp cumartesi günü ilk yıldızların görünmesiyle son buluyor.

EN ÖNEMLİ YAHUDİ GELENEĞİ
Tora'da geçen Şabat'ı onurlandırmak ibaresi, Şabat günü uygulanan birçok kural ve geleneğe kaynak oluşturuyor. Kutsal Şabat'ı onurlandırmak için onun gelişine özellikle hazırlanmak gerekiyor ki bu, cuma erken saatlerden itibaren, Şabat mumlarının yakılmasına dek sürüyor. O gün, ev ve mutfak eşyaları temizlenir, Şabat sofrası erkenden kurulur. Şabat sofrasında gerekli her ögenin simgesel bir anlamı var.

Beyaz Örtü Şabat sofrasında kullanılması istenen beyaz örtü, İsrailoğulları'nın çölde geçirdikleri süreçte yedikleri ve tüm toprağı örten beyaz renkli yiyecek "manna"nın anısınadır.

Kiduş Bardağı "En az 100 santi litre şarap alabilmeli. Ancak bu ebattaki bir bardakla Kiduş yapılabilir.

Şabat Ekmekleri (Hallot) İsrailoğulları Mısır çıkışında çölde kaldıkları sürede Tanrı'nın yolladığı gökten gelen "manna" ile beslenmişler. Her gün düşen miktar ancak bir günlük ihtiyacı karşılayacak kadardır. Ancak Şabat günü dinlenmeleri için 6. gün (cuma günü ) Tanrı iki misli manna yollayarak herkese iki günlük yiyecek sağlamış oldu. Bu olayın anısına Şabat sofrasına iki ekmek koymak adet olmuştur.

Şarap Geleneksel neşe ve esenlik sembolü olarak kabul edilir. Kiduş söylenecek şarap kesinlikle kaşer ve üzümden yapılmış olmalı. Başka meyveden yapılmış şarapla Kiduş söylenemez. Şarap bulunmadığı durumlarda Kiduş iki hallot (ekmek) ile yapılır.

MÜSLÜMANLAR DA KATILIYOR

Neve Şalom'da 13 yaş töreni vardı
Hafızalara "Kanlı Cumartesi" olarak kazınacak saldırıların hedefleri arasında yer alan Kuledibi'ndeki Neve Şalom Sinagog'unda Kohen ailesinden bir çocuğun 13 yaş töreni düzenleniyordu. Yahudiler'in Bar Mitzva adını verdiği tören çocukluktan ergenliğe geçişi simgeliyor. Erkek çocuk sekiz günlükken sünnet oluyor. Cumartesi ayini yaş töreni yapılan çocuğun yanında 11 yetişkin erkek bulunuyor. Katılımcı çocuklar bir konuşma yapıyor. Törene çocuğun akrabaları ve komşuları da katılıyor.. Bu nedenle dünkü törende Hıristiyan ve Müslümanlar da vardı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır