kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Hedefteki sinagog: Neve Şalom

İstanbul Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu daha önce de iki kez saldırıya uğradı. 6 Eylül 1986'daki saldırıda 23 vatandaşımız can verirken, 1992 yılındaki saldırıda can kaybı olmadı

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'na ilk saldırı 6 Eylül 1986 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Silahlı ve bombalı saldırıda 23 Musevi Türk vatandaşı ile 2 Arap terörist yaşamını yitirmişti. Aynı sinagog, 1 Mart 1992 tarihinde de bombalı saldırıya hedef olmuş ancak alınan önlemler sayesinde ölen ya da yaralanan olmamıştı. Neva Şalom Sinagogu'na ilk silahlı saldırı, 6 Eylül 1986 Cumartesi günü saat 09.17'de gerçekleştirildi. İki terörist, ibadet etmekte olan cemaate bombalar ve makineli tüfeklerle saldırdı. Birkaç dakika süren saldırıda, 22 Musevi vatandaş hayatını kaybetti. Daha sonra yaralılardan bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle kayıp sayısı 23'e yükseldi. Bu korkunç olaydan sadece 1 kişi kurtuldu. Saldırıyı gerçekleştiren iki Arap terörist de, bombaları patlatırken öldü. 23 Musevi Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıyı İslami Direniş Örgütü üstlenmişti. Olaydan kısa bir süre sonra Beyrut'taki bir haber ajansına telefon eden bir kişi, İsrail'i uyarıyoruz demişti.

SEKİZ AY SONRA AÇILDI
İslami Direniş Örgütü adına aradığını belirten şahıs daha sonra Bundan böyle dünyanın her yerinde İsrail saldırılarına misillemede bulunarak, Müslüman direnişçilerinin yalnızca Güney Lübnan'da olduğu yolundaki bahaneyi çürüteceğiz. İsrail'in, dünyanın her tarafındaki çocuklarını hedef alacağız cümlelerini söylemişti. Daha sonra yapılan araştırmalarda, Neve Şalom Sinagogu'na gerçekleştirilen kanlı baskında, 20 ülkede 90'dan fazla saldırıda 300 kişinin ölümüne, 650 kişinin de yaralanmasına neden olan Filistinli terörist Ebu Nidal'ın ilişkisi olduğu saptanmıştı. Ebu Nidal, 1998 yılının ağustos ayında Mısır'da tutuklanmıştı. Katliamda hayatını kaybedenler, 10 Eylül 1986 Çarşamba günü Neve Şalom Sinagogu'nda düzenlenen cenaze töreninden sonra Arnavutköy Aşkenaz Mezarlığı'nda defnedildi. Sinagog, saldırının ardından kısa zamanda onarılarak, 20 Mayıs 1987 Çarşamba günü törenle tekrar hizmete açıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır