kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Atom bombası gibi patladı

Şişhane'de meydana gelen patlamanın görgü tanıklarından sinagogun tam karşısındaki pastanede çalışan Cahit Söğüt, patlama sırasında pencereden dışarı baktığını belirterek, "Kapalı kasa kırmızı bir kamyonet, sinagogun önünde yavaşladı. Ardından kulakları sağır eden bir patlama oldu.

Cam yüzüme patladı. Üzerimize duman ve kül yağdı. Kollar bacaklar ceset parçaları havada uçuşuyordu. Patlama çok güçlüydü, uzun bir süre duyamadım" dedi. Elektrikçi Savaş Kara, sarsıntıyı ilk anda deprem sandıklarını belirterek, "Sinagogda ayin olduğu sırada çok güçlü bir patlama oldu. Ceset parçalarının havada uçuştuğunu gördüm. Canımızı zor kurtardık. Arkadaşlarımı arıyorum" diye konuştu.

Erta Elektronikte çalışan Metin Yüksek (17) ve Kadir Üstün (16) Kuledibinde meydana gelen patlamada yüzlerinden yaralandı. Olayın şokunu henüz üzerinden atamayan iki arkadaş yaşadıkları dehşet anını şöyle anlattı "Biz çalışırken şiddetli bir patlama oldu. Ne olduğunu anlayamadık. Camlar kırıldı, elektrikler kesildi, kapılar kırıldı, her taraf toz duman oldu. 10 kişi çalışıyorduk. Hepsinin yüzü gözü kan içinde kaldı. Çok korktuk. Sonra bağrışmalar, feryatlar, koşturmalar. Herşey çok çabuk oldu."

ALEVLER BİR BİNA BOYUNCA YÜKSELDİ
Sişli'deki Sinagog'un hemen yanında bulunan Nefis Büfe'nin eski işletmecisi Nihat Gülcan, patlama sırasında yan sokakta bulunuyordu. Patlamadan sonra alevlerin binaların üzerine kadar yükseldiğini söyleyen Nihat Gülcan, patlamayı atom bombasına benzetti. Nihat Gülcan, olay yerine vardığında gördüğü manzaranın da dehşet verici olduğunu, her tarafın kan ve cesetle dolduğunu söyledi. Doğan Kuruyemiş'in sahibi Halil Küçük (46), patlamadan sonra dışarı çıktığında insanların koşuşturması ve panik ile karşı karşıya geldiğini belirterek "Olaydan sonra bir binanın üstüne 9 ceset çıkarıldığını gördüm. İkisi çocuktu. Her taraf yaralı doluydu" dedi.

Ay Tekstil'in sahibi Metin Zilberman ise iş yerine kurşun geçirmez cam takdırdığını hatırlatarak "Ben böyle birşeyin bir gün yaşanacağını tahmin ediyordum. Bu yüzden her zaman tedbirli olmaya çalıştım" şeklinde konuştu.

Terörü yaşayan haberci
Şişli'deki sinagogun bulunduğu sokakta oturan Star TV muhabiri Göktan Bedük ve eşi de olayı yaşadı. Mesleği nedeniyle bugüne kadar çok ceset gördüğünü, çeşitli terör eylemleri sonrası haberci kimliğiyle olayların yaşandığı yerlerde bulunduğunu belirten Bedük, dün bizzat yaşadığı görüntünün unutulmayacak bir manzara olduğunu belirterek, "Sanki deprem olmuştu. Korkunç manzaraydı. Sinagog önünde bebek gibi kıvrılmış büyük bir erkek cesedi vardı. Erkek ceseti kravatlı, takım elbiseliydi. Üzerine molozlar yığılmıştı" dedi. İzinli olduğu için evde bulunduğunu hatırlatan Bedük, "Evimizin salonunda iki kişinin zor taşıyacağı bir masamız var. Patlama anında masanın havada döndüğünü gördüm" diyerek patlama anının şiddetini anlattı.

Eşinin ve kendisinin hafif yaralandığını, söyleyen genç muhabir, "Bizim yaralı olmamız çok önemli değil. Ben ölen insanları gördüm" diye konuştu.

Koca bir ateş topu gördük
Türk Musevi Cemaati Yönetim Kurulu üyesi Robert Abudara, Şişli Betyaakov Sinagogu'nun bulunduğu Nakiye Ergül Sokak'ta meydana gelen patlama sırasında cumartesi duası yapıldığını söyledi. Abudara, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, patlama sırasında önce bir ateş topu gördüklerini, sonra binanın tavanının üzerlerine doğru geldiğini kaydetti. Cumartesi duası sırasında meydana gelen patlamada cemaatin birbirine "panik yapmayalım" şeklinde telkinde bulunduğunu anlatan Abudara, "Önce Hahambaşı İsak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı Bension Pinto'yu dışarı çıkardık. Sinagog'dan dışarıya çıktığımızda yoldan geçen tüm araçları durdurup, yaralıları bunlara bindirdik. Daha sonra Efe Sokak'taki binaya geldik. Burada da yaralılar vardı" dedi.

Ali BALCI - Savaş AKIN - Mustafa KAYA - Celal YILDIZ - Didem ÜNSAL - Veli SARIBOĞA - Ali ESER - Bekir BATU - Güngör KARAKUŞ - Bülent ERGÜN - Şenol BAŞTAKAR - Zeynep İŞMAN - Yıldız ATEŞ - Nebahat KOÇ - Özlem YURÇU - Kutlu GARGI - Evrim SABAK - Salih AYDIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır