kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Havale yapan, parayı kaptı

Yılın ilk dokuz ayında borsada işlem gören 12 bankanın toplam kârı 1.2 milyar dolar oldu. Eskiden "ciddiye bile alınmayan" ücret ve komisyon gelirleri önemli bir kalem haline geldi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 12 bankanın tamamı bilançolarını açıkladı. 2003 yılının ilk 9 ayında kurun adeta sabit kalması nedeniyle iç borçlanma kağıtlarına ağırlık veren ve bilançolarında yüklü miktarda hazine bonusu bulunduran bankalar diğer yandan da "ücret ve komisyonlara" öncelik verdi. Banka müşterileri pek memnun olmasa da bankalar bu dönemde tam 915 milyon dolarlık komisyon ve ücret geliri elde etti.

Bankaların 9 aylık konsolide sonuçlarına bakıldığında 2003 yılının ilk dokuz ayında 12 bankanın 1.2 milyar dolarlık kâr rakamına ulaştığı görülüyor. Ancak bu kârın hemen hemen yarısı, yani 668 milyon dolarlık kısmı Akbank'tan geliyor. Yine aktif büyüklülükte de söz konusu bankaların bir önceki yıla göre yüzde 38.7 büyüyerek 80 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Aktif büyüklük sıralamasında ise 19 milyar 337 milyon dolar ile İş Bankası ilk sırada yer alırken, Akbank 19 milyar 247 dolar ile onu izliyor.

SERMAYELERİ GÜÇLENDİ
Ekonomik krizden önce 7.2 milyar dolarlık özsermayesi bulunan ve krizin ardından 2002 yılının ilk dokuz ayında özsermayelerinin yarısına yakın bölümü kaybeden bankaların bu yıl burada da ciddi bir toparlanma sergiledikleri gözleniyor. 2002 yılının ilk dokuz ayında 5.9 milyar dolar olan 12 bankanın özsermayesi bu dönemde 12.3 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu da dolar bazında yüzde 108'i bulan bir artış demek.

Bilanço kalemleri arasında dikkat çeken bir başka bölüm de bankaların komisyon ve ücret gelirlerindeki artış. 2000 yılından önce daha çok devlete borç vererek büyüyen ve bankacılık hizmetlerinin diğer kalemlerini ihmal eden bankalar bu alandan da ciddi gelir elde etti.

Bir zamanlar "bedava" yapılan havalaler ve işlemler için bir ücret almaya başlayan bankaların bilançolarında bu kalemlerdeki hareket açıkça farkediliyor. Bu anlamda ise ilk sırada Yapı Kredi Bankası geliyor. Bilançosunda 288.7 milyon dolarlık ücret ve komisyon geliri elde eden Yapı Kredi Bankası'nı 271 milyon dolarla Garanti Bankası izliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır