kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Riski seven Japonlar borsada sahneye çıktı

Japonlar hafta başından beri borsada 30-40 milyon dolarlık net alım yaptı

Ağustos ayıyla birlikte artışa geçen net yabancı alımları iç piyasadaki bir çok olumsuz gelişmeye karşın yükselmeye çalışan borsada moral kaynağı oldu. Hafta başından beri nakit girişinin sağlandığı borsa son günlerde daha önce Türkiye'yi hiç denememiş olan Uzakdoğu'lu fonların ilgisini çekti.

Tekel'in sigara bölümü için Türkiye'ye gelen Japan Tobacco International yetkilileriyle eş zamanlı bir dönemde bazı riski seven dünyaca ünlü Japon fonları da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na uğradı.

Hafta başından beri 30-40 milyon dolarlık net alımlarla borsaya giren Japon fonları, ABD'li kimi bireysel emeklilik şirketlerinin yönettikleri fonların da dikkatini çekti.

POZİTİF ETKİ
Böylece uzun bir aradan sonra gerçek yabancı yatırımcıya hasret kalan İMKB, hacimli hareketlere sahne olmuş oldu.

Öyleki, borsada bir çok aracı kurumdan yapılan işlemlerin büyük bir bölümünün yerli spekülatörlerin yurtdışında vergi avantajı için kurdukları fonlara ait olduğu biliniyor.

Ancak Uzakdoğu kaynaklı aralarında HangZienn'in de bulunduğu fonların yaptığı alımların bu nedenle piyasada etkisinin pozitif olduğu düşünülüyor. Yabancı işlemlerde ağırlığı çeken hisseler yine mali kurumlar olurken özellikle bireysel emekliliğe soyunan sigorta şirketleri de yabancıların ilgi odağı oldu.

Borsa, resmi verilerine göre Ekim'de 131 milyon dolarlık net yabancı alımına sahne oldu. Bu rakam Eylül'de 300 milyon doların üzerine çıkarak yılın en yüklü miktarı olmuştu. Kasım ayında ise yılın yeni rekorunun kırılması bekleniyor. Dikkat çeken diğer bir gelişme ise yabancı yatırımcının alım-satım hacminin 3 milyar doları aşması oldu. Ekim ayında yabancı işlemde toplam hacim 3.1 milyar doları buldu. Ve bir önceki aya oranla 1 milyar dolarlık artış kaydetti.

Yabancıların en çok rağbet gösterdiği hisse senetleri başında ise Akbank yer aldı. Ocak-ekim dönemi arasında Akbank'ta toplam 137 milyon dolarlık net alım yapıldı. İkinci sırada ise 94 milyon dolarlık net alımla İş Bankası geldi. Yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği diğer bir hisse senedi ise 10 ayda 80 milyon dolarlık net alım yapılan Sabancı Holding.

Yavuz BARLAS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır