kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Vakıf, Irak'a mobil banka gönderiyor

Irak'a mobil banka göndermek üzere Devlet Bakanı Ali Babacan'ın iznini bekleyen Vakıfbank, nakit transferini ise 'helikopterler'le gerçekleştirmeyi planlıyor

Türkiye, Irak'ın başkenti Bağdat'ta banka açmak için harekete geçti. ABD makamlarının, Irak'tan 10 bin doların üstünde nakit çıkışını yasaklama kararı alması, Ankara'nın devreye girmesi ile şimdilik kararından vazgeçmesi, bu ülkede bankada kurulmasını zorunlu hale getirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, "Irak'la daha fazla ticaret yapacak ve yeniden yapılandırmada rol alacaksak, mutlaka banka kurmamız lazım" görüşü üzerine iki banka harekete geçti. Ziraat Bankası ve Vakıfbank, Irak'ta ön çalışma yaptı.

Irak'ta bir Türk bankası açılması projesi kapsamında ilk etapta Ziraat Bankası düşünüldü.

Ancak, Ziraat Bankası'nın, yurtdışında iştirak şekilde banka kurması için yasa değişikliği gerektiği ve bunun zaman alacağı görüldü. Bunun üzerine gözler Vakıfbank'a çevrildi. Vakıfbank daha pratik bir yöntem önerdi ve Irak'a, "mobil banka" göndermeyi planladı.

Vakıfbank Genel Müdürü Ahmet Kacar, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Otobüslerde hizmet veren mobil bankalarımız var. Bunları Bağdat'a gönderebiliriz" dedi.

HELİKOPTER SİGORTALI
Kacar, şu bilgiyi verdi; "Mobil bankalarımız, büyükelçilik hizmet binasında faaliyet gösterebilir. Güvenlik sağlandıktan sonra şehir merkezine de taşınabilir. Nakit transferlerini ise sigortalı, özel helikopterle gerçekleştirebiliriz. Arkadaşlarımız saha çalışmasını yaptı. Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan'ın onayını bekliyoruz."

Irak 6 bankaya lisans verecek
Irak Geçici Hükümeti geçtiğimiz günlerde ülkede 6 yeni banka için lisans vereceğini duyurması bu ülkeye olan ilginin de artmasına neden oldu.

Geçici hükümetin bu kararı ile birlikte ülkede ABD Merkez Bankası yönetimindeki para trafiğinin altı özel banka ile kontrol edilmesi planlanıyor.

Uluslararası finans kuruluşlarının büyük ilgisini çeken Irak'ta en son JP Morgan konsorsiyumu ülkede çok uluslu bir girişim başlatarak Irak Ticaret Bankası'nı kurdu.

Bu oluşumda Türkiye'den de Akbank yer almıştı. Kuruluşu bir miktar geciken bankanın bu ay sonunda devrede olması bekleniyor. Bu arada Vakıfbank'ın da mobil banka projesi özellikle bu ülkede iş yapmak isteyen Türk işadamları için büyük önem taşıyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır