kapat
16.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

ÇEAŞ ve Kepez'de yasa müjdesi

ÇEAŞ ve Kepez'de mağdur olan 12 bin 300 kişi için SPK yasa taslağı hazırlıyor. Taslak kabul görürse iki şirketteki küçük hissedarların zararı karşılanabilecek

ÇEAŞ ve Kepez mağduru 12 bin 300 yatırımcıların sorunlarının çözümlenmesi için yasa taslağı hazırlanıyor.İmar Bankası'nın usulsüz hazine bonosu satışları nedeni ile BDDK'dan sonra İMKB, ile birlikte soruşturma kapsamına alınan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık şirketlerin hisse senetlerini alan ancak mağdur olan küçük tasarruf sahipleri ile devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapanları güvence altına alacak bir dizi önlemi hayata geçiriyor. Buna göre, borsadaki ÇEAŞ ve Kepez'in küçük hissedarlarına ödeme yapılması veya bu şirketlerin özelleştirilmesi durumunda, küçük hissedarların haklarının aynen devam etmesi öngörülüyor.

YATIRIMCI AİHM YOLUNDA
ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasının ardından iki şirkette toplam 12 bin 300 yatırımcı mağdur olmuş ve bu yatırımcılar haklarını Danıştay'da aramaya koyulmuşlardı. Şimdi tıpkı Demirbank ve Aktaş Elektrik mağdurları gibi ÇEAŞ ve Kepez yatırımcıları ard arda dava açmaya başladı. Bine yakın ÇEAŞ ve Kepez yatırımcısının davası Danıştay 10. Daire'de görüşülüyor.

Yurtiçindeki mahkemelerden lehlerine sonuç elde edemeyenler ise soluğu Türkiye'nin yaptırımlarını kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) alıyor. Türkiye'nin çeşitli konulardan AİHM'ne yansıyan toplam 7 bin 113 davası bulunuyor. 7 bini aşkın davayla Türkiye AİHM'de en çok davası görüşülen üçüncü ülke konumunda. Sıralamada ilk sırada Rusya, ikinci sırada ise Polonya bulunuyor. Danıştay'da görüşülen davalarda ÇEAŞ ve Kepez yatırımcıların haklarını alamaması halinde AİHM'nde Türkiye aleyhinde tazminat davası açabileceklerini savunan Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahcuvan, "Sermaye piyasalarında yaşanan mağduriyetlerin giderilememesi nediniyle yatırımcılar paralarını kaybediyor. Eğer bu yatırımcılarda zararlarının tazmini için AİHM'e giderlerse belki de bir gün Türkiye, Rusya'yı da aşıp ilk sıraya yerleşecek" dedi.

Hazırlanan ve hükümete sunulan taslaklardaki diğer düzenlemeler şöyle

* İmar Bankası'nda görülen açığa bono satışlarının bundan sonra yaşanması riski ortadan kaldırılıyor. Hisse senetlerindeki müşteri adına izleme ve saklama modeli genişletiliyor.

* Halka açık bankalara el konulması durumunda küçük yatırımcıların hakları koruma altına alınması hedefleniyor. Buradaki yatırımcılara ödeme imkanı doğuyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU - Yavuz BARLAS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır