kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

NECATİ DOĞRU


'TEKEL'i ölüme terk etmeyeceğiz'

TEKEL'in satışı izlediğiniz gibi Erzurumlu halk şairi İbrahim Hakkı'nın; "Marifetten bihabersin ey gözümün bebeği/ Kargayı bülbül sanırsın kovalarsın leyleği" deyişine döndü.

Gidenler

Yabancıyı bülbül sandılar.

Öldürdüler TEKEL'i...

Gelenler

Yabancıya inandılar.

Bozguna uğrattılar TEKEL'i...

Başta Maliye Bakanı ve Özelleştirme İdaresi olmak üzere yeni hükümetin önde gelenleri "TEKEL'i yabancı sermayeye blok satışla satmaya kalktılar. Babalar gibi bozguna uğradılar. Bu bozgundan nasıl çıkacaklar? TEKEL'in değerini iyice düşmesini önleyecek bir B planları var mı?" göreceğiz. TEKEL Genel Müdürü Sezai Ensari ile konuştum; "B planımız var, TEKEL'i öldürtmeyeceğiz" dedi.

****

Aramızda "sorulu cevaplı" şu konuşma geçti, siz okurların da bilmesinde yarar var. Özetleyerek aktarıyorum

Soru Siz de fiyatı az buldunuz.

Cevap TEKEL'in karşılığı değil.

Soru "Bu fiyat bize hakarettir" cümleniz sanki TEKEL'in özelleşmesini istemediğiniz gibi değerlendirildi ve "TEKEL özelleşirse maaş alacakları yer kalmaz, bu yüzden istemiyorlar" türü suçlamalar yapılıyor.

Cevap Zerre kadar karşı değilim. Ben TEKEL Genel Müdürü olmadan önce de Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı yaptım. TEKEL'in özelleştirilmesi gerektiğine inanlardanım.

Soru Satış iptal edildi.

Cevap Yeniden satışa çıkacak.

Soru Fakat zaman akıp gidecek, TEKEL sürekli olarak piyasadaki payını Marlboro'yu, Camel'i üretip satan şirketlere kaptırıyor. Uzmanlar, pay daha da düşerse TEKEL, bu fiyatı da bulamaz, alıcı da çıkmaz diyorlar.

Cevap Bu pay düşmeyecek.

Soru Nasıl?

Cevap TEKEL'i öldürtmeyeceğiz.

Soru Planınız var mı?

Cevap Evet var, özelleştirmenin uzayabileceği ihtimaline karşı hazırlık yapmıştık. Kalite yükseltme yatırımlarına başlayacağız. Maltepe, Samsun, 2000, 2001 markalarımızı atağa geçireceğiz.

Soru Ne zaman, nasıl?

Cevap En kısa zamanda.

Soru Pazar payınızı sürekli elinizden almakta olan rakiplerinizin Maltepe ve Samsun'a rakip olacak markalar çıkaracakları ve TEKEL'i en güçlü yanından da vuracakları söyleniyor.

Cevap Olabilir. Bizim de Samsun ve Maltepe'yi, 2000'i, 2001'i kutulu ambalaja geçirme potansiyelimiz bulunuyor. Bunu becerebilecek firma kültürümüz, birikimimiz, işçimizle, mühendisimizle, pazarlamacımızla var. Samsun 216 markasını yeniden tiryakinin önüne kutulu ambalaj içinde getiren çalışmaları başlatacağız.

Soru Yani TEKEL, bir yandan özelleştirme programı çerçevesinde satılmak için müşteri bekliyor olacak, öbür yandan da yeni yatırımlar yapacak. Bu ikilemi nasıl açıklayacaksınız?

Cevap Ne yapalım? TEKEL'i ölüme mi terk edelim? Biz yeni yatırımları da, yeni markaları da mevcut işçilerle, mevcut imkânlarla yapacağız. Kadro şişmesi, işçi fazlalaşması olmayacak.

Soru Size nasıl inanalım.

Cevap Gazetecisiniz, bizi izlemeye alın. Neleri nasıl yaptığımızı sorgulayın. Gazetecilere her zaman bilgi vermeye hazırız. Açık toplumda yaşıyoruz.

****

TEKEL Genel Müdürü'nün söyledikleri bunlar. İzleyip göreceğiz. TEKEL, bu zayıf düşürülmüş haliyle bile kârlı, kazançlı bir şirket.

İçi oyulmuş...

Eli kolu bağlanmış.

Satılmaya karar verilmiş.

Bu haliyle bile geçen yıl 328 trilyon lira kâr etmiş. Oysa TEKEL'in üst düzey yöneticileri bile geçmiş dönemlerde sürekli olarak "TEKEL batmış, bitmiş bir şirket, arkasında Hazine desteği olmazsa ayakta duramaz" diye basına sürekli demeçler verdiler. TEKEL'in de özelleştirilmesinden sorumlu bir eski devlet bakanının oğluna Marlboro'nun Mersin temsilciliğini aldığı gazetelere haber oldu. Özelleştirme İdaresi'nin eski başkanının TEKEL'i satın almak için teklif veren şirketlerden birine "danışmanlık hizmeti" verdiği ortaya çıktı. Şimdi de, "TEKEL bu parayı bile etmez, çünkü piyasayı kaptırdı" diye onun değerini düşürücü yazılar yazılıyor. İşte bu noktada Tekel Genel Müdürü'nün "ölmesine izin vermeyeceğiz" demesi önem kazanıyor.

İzleyelim.

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır