kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Tecavüzcüye geçit yok

Bakan Güldal Akşit, tecavüzün aile içinde saklı kalmaması için TCK'ya 'ensest' maddesi koydurdu. Bakanlık, saldırganın evlenme yoluyla yakasını kurtarmasına da izin vermedi

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, tecavüzün aile meclisinde kalmaması için TCK'ye "ensest" maddesi koydu. Bakanlık, ayrıca ölümle sonuçlanan tecavüze müebbet hapis cezası öngördü. Eylem tecavüz olarak değerlendirilirse, sanık 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Bakanlık, TCK'da ayrı bir suç olarak düzenlenen "ensest"le ilgili resmi rakamlar verdi. Buna göre, çocuklara yönelik cinsel istismarın yüzde 89'u aile içinde gerçekleşiyor. Kurbanların yüzde 87'si 4-12 yaş grubundaki kız çocukları oluşturuyor. Saldırganların yüzde 45'ini babalar, ikinci sırada üvey baba, üvey amca, ağabey, kayınbeder gibi akrabalar, üçüncü sırada ise da öz dayı, amca ve dedeler son sırada ise, ağabeyler bulunuyor. 40-52 yaş arasındakiler bu suçu işliyor.

EVLİLİK İÇİ TECAVÜZ
Bakanlık, ensest gibi "aile içi"nde kalan ve herhangi bir cezai yaptırımı olmayan evlilikte tecavüzü de suç saydı. Bakanlık, eşiyle isteği dışında birlikte olan eş hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını hükme bağladı.

Buna göre, kadın eşini şikayet edebilecek ve şikayetten vazgeçemeyecek. Birlikte yaşayan çiftler de aynı haktan yararlanabilecek. Bakanlık, tecavüzcünün evlenme yoluyla yakasını kurtarmasına izin vermedi. Ancak, verilecek ceza oranı metne konmadı. Meclis Adalet Komisyonu'nun bu konuda vereceği ceza hükümleri beklenecek.

ÇOCUKLAR MAĞDUR
Bakanlık, tasarıyı hazırlarken Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni esas aldı ve çocuklara dönük tecavüz olaylarına verilecek cezaları bu çerçevede belirledi. Buna göre, 16 yaşını bitirmemiş olan bir çocuğa tecavüzde bulunan kişiye 10 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis cezası öngörüldü.

Bakanlık, namus cinayetlerinin en ağır bedeli olan "bebeğin öldürülmesi"nde TCK tasarısındaki 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası uygulamasına karşı çıkmadı. Kaçırma alıkoyma olaylarında ise gelenekler göz ardı edilmedi. Tarafların bu işi danışıklı-dövüşlü yapmasının değerlendirilmesi ve ağır ceza uygulanması görüşü benimsendi. Ayrıca, aynı yaş grubundaki gençlerin ergenlikleri nedeniyle bedenlerini tanıma isteği duyabileceğine yer verilerek, bu tür olaylara ağır bir ceza verilmesi kabul görmedi.

AKŞİT; EVLİLİK KURTARAMAZ
Bakan Akşit, Sabah'a, tecavüzcünün hiçbir biçimde evlilik yoluyla yasalardan kurtulamayacağını söyledi. "Ben evlendim bu iş bitti demesi mümkün değil" diyen Akşit, "Suçun mahiyeti evlilikle hafifletilemez" diye konuştu.

Hülya KARABAĞLI


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır