kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Erdoğan: Rum tarafına gideceğim haberi yalan

KKTC'nin kuruluş yıldönümünde Kıbrıs Rum kesimine geçeceği iddialarına sinirlenen Erdoğan, 'Söylemediğim şeyi yazdıkları için kınıyorum' dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın KKTC'nin 20'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Kıbrıs'a yapacağı gezi sırasında Rum kesimine geçmeyi planladığı iddialarını sert bir dille yalanladı. Erdoğan, "Bunu milletimin huzurunda yalanlıyorum. Kimseye söylemediğim bir şeyi yazdıkları için de kınıyorum" dedi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bu yöndeki iddiaları yalanladı ve Rum kesimine Erdoğan'ın geçmesi gibi bir planlarının olmadığını bildirdi.

SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Başbakan Tayyip Erdoğan dün sabah gazeteleri okurken iki gazetenin manşetinde yer alan "Sürpriz öteki taraf mı?" ve "Güneye ilk adım" başlıklı haberleri görünce sert tepki gösterdi. Erdoğan, haberin nereden çıktığının ve kaynağının araştırılmasını istedi. Erdoğan, Kıbrıs'a gitmesinin bir tek nedeni bulunduğunu, bunun da KKTC'nin 20'inci kuruluş yıldönümü ile ilgili olduğunu belirterek şöyle dedi "Söylemediğim bir şeyi yazmaya kimsenin hakkı yok. Haber tamamıyla yalandır. Benim söylemediğim bir şeyi kimsenin yazmaya hakkı yoktur. Bu tür haberlerle kimsenin bir spekülasyon yaratmaya hakkı yoktur. Bunu da milletimin huzurunda yalanlıyorum. Kimseye söylemediğim bir şeyi yazdıkları için de kınıyorum."

Erdoğan, "haberin kasıtlı olarak yaptırıldığı görüşünü" yakın çevresine ve danışmanlarına aktarırken, haberin kaynağının mutlaka bulunması yönünde talimat verdiği öğrenildi. Bu arada Başbakanlık da iki gazetede yer alan haberlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama ile yalanladı. Başbakanlık yazılı açıklamasında Erdoğan'ın Rize'deki sert sözlerine de yer verildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Başbakan Erdoğan gibi haberi yalanladı. Gül, dün Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılırken gazetecilerin Erdoğan'ın Rum kesimine geçeceğine ilişkin habere ilişkin sorularına şöyle yanıt verdi "Hayır. Gerçekten üzücü bu. Böyle bir şey söz konusu değil. Böyle bir şey düşünülmedi de tartışılmadı da...'' Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili yeni açılımlar yapıp yapmayacağının sorulması üzerine de Gül, KKTC'deki seçimlerin çok yakın olduğunu belirterek, "Seçim sonrası Türkiye ve KKTC, Kıbrıs'ta çözüm bulmak için her türlü samimi gayreti gösterecektir. Bununla ilgili hazırlıklar yapılıyor" dedi.

GÜL: DOĞRU DEĞİL
Gül, Erdoğan'ın gezisinde bu çabalara dönük bir şey olmayacağını da bildirdi. Gül, seçimler öncesi Maraş'ın iskana açılacağı ve asker sayısının kademeli olarak azaltılacağı yönündeki haberleri de yalanladı ve "Nereden çıkıyor bu haberler, bilmek mümkün değil" yanıtını verdi. Gül, ABD'nin Eylül'de yapılan İKÖ toplantısında üye ülkelere KKTC'yi tanımamaları yönünde bir mektup gönderdiği ve bu mektuplardan birinin de kendisine ulaştığı yönündeki haberin hatırlatılması üzerine de, "'Böyle bir şey var, ama bu eski bir şey'' açıklamasında bulundu. Gül,Avrupa Konseyi'nin Loizidu kararıyla ilgili bir soru üzerine, konunun çok boyutu olduğunu belirterek, bu çerçevede çalışıldığını kaydetti.

Erdoğan: Dar alanda siyaset yapmayın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban konusunda kamusal-toplumsal alan tartışması yapanları siyasete davet etti. Erdoğan, "Dar alanda siyaset yapmayın, gelin milletin önünde siyaset yapın" dedi. Başbakan şunları söyledi "Bu eski dar alan tartışmaları beyhudedir ve muasır medeniyet yolunda yürüyen Türkiye'ye yakışmamaktadır. Bu dar alanda siyaset yapanlar milletimizin tasfiyesine uğramışlardır. Eğer siyaset yapmak istiyorlarsa demokratik cumhuriyetimizde alabildiğine geniş bir siyasi alan vardır. Buyursun yapsınlar. Bizim gündemimizde dar alanda kısa paslaşmalar değil üretim var, yatırım var, hukuk var, adalet var."

Denktaş: Annan planı Girit modeli gibi
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş KKTC'nin 20'nci kuruluş yılı kutlmaları nedeniyle yaptığı konuşmada Annan Planı'nı Girit modeline benzetti. Girit'in unutulmamasını isteyen Denktaş şunları söyledi "Biliyorsunuz, Girit'te Türkler mallarını, mülklerini yok pahasına satarak Girit'i terk ederler. Bize uygulanan plan bu. Bunda benim hiçbir şüphem yok. Kıbrıs'ı Türk'ten arındıracaklar. İlk adım Annan Planı çerçevesinde Türkiye'nin bizi koruma hakkını ortadan kaldırmak. Kaldırmamış gibi görünüyorlar ama, bu planı iyi okuyunuz göreceksiniz. Türkiye'yle Yunanistan henüz yeni bir garanti anlaşmasında anlaşmamış. Türk-Yunan dengesi nasıl korunacak. Böyle bir mutabakat yok. Egemenlikten vazgeçmemizi istiyorlar, devletimizden vazgeçmemizi istiyorlar.

FIRTINA'DAN AÇIK DESTEK
Bu arada Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, dün KKTC'ye gitti. Denktaş tarafından kabul edilen Orgeneral Fırtına, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önümüzdeki dönemde de devletine ve cumhuriyetine sahip çıkan Denktaş ile Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde daima yanında olacağını" söyledi. Rum Yönetimi'nin AB'ye dahil olmak isterken bir yandan silahlanmasını sürdürdüğüne dikkat çeken Fırtına, "Bir an önce çözüme ulaşabilmek pahasına, neredeyse 'ver kurtul' anlayışının dikte ettirilmeye çalışılması kabul edilemez" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır