kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Bu Hayat, kadınlara hayat verecek

Illinois Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde görev yapan Türk profesör Hayat Önyüksel, meme kanserinin tedavisi üzerine yaptığı çalışmalarla, çığır açacak yeniliklere imza atıyor. Önyüksel'e bu yıl, kanser ilaçları alanında yaptığı buluşlar nedeniyle 'YIlIn Mucİdİ', meme kanserini tedavi edebilecek ilaçlar geliştirdiği için de 'YIlIn KadInI' ödülleri verildi

Dünyanın en iyi eczacılık fakültelerinden biri sayılan ABD'deki Illinois Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin, ilk ve tek kadın profesörü olan Hayat Önyüksel, hem çalışmalarıyla, hem de aldığı ödüllerle Amerika'daki gururumuz oldu. Ankara Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra yurt dışına açılan Önyüksel, meme kanserini tarihe gömecek ilaçlar üzerinde çalışıyor.

Romatizmal hastalıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlarla ilgili araştırmaları da bulunan Prof. Dr. Önyüksel, hayvanlar üzerinde denenen ve klasik ilaçlardan 10 misli daha etkili olduğu saptanan yeni kanser ilacının, çok yakın zamanda insanlarda da kullanılacağı müjdesini veriyor. Bir kadın duyarlılığıyla meme kanserini özellikle seçtiğini vurgulayan Önyüksel, "Özellikle ABD'de, meme kanseri hızla artıyor. Herhangi bir hastalık alanında çalışabilirdim ama kanser üzerinde yoğunlaşarak daha büyük bir kitleye ulaşacaktım" diyor.

SAĞLAM HÜCRE ZARAR GÖRMÜYOR
Başarlı bilim kadını, "Son projem patent alma aşamasında. Piyasaya çıkması birkaç yılı bulacak. Özellikle yeni oluşmuş kanser vakalarında hastalığı tamamen yok edecek" diyerek, ilacının özelliklerini şöyle anlatıyor "Kanser ilaçları sağlam dokuya da zarar veriyor. Benim çalışmamın amacı, ilacı sadece kanserli dokuya gönderip diğer sağlam dokuları etkilemeden hastalığı tedavi edebilmek."

KANSERLİ HÜCREYE NOKTA VURUŞU
"Üzerinde çalıştığım buluşları, 'hedeflendirilmiş ilaç veriliş şekli' olarak adlandırabiliriz" diyen Önyüksel, çalışmasındaki yenilikleri ise, "Kanseri tedavi edecek etken maddenin doğal lipitlerde çözülmesini sağlayacak yeni teknikler geliştiriyorum. Böylece ilacın hastaya verilmesi sırasında kullanılan sentetik çözücülerin yarattığı zararlar bertaraf ediliyor, nokta vuruşuyla direkt ve sadece kanserli dokular yok ediliyor. Kanserli hücreler tamamen yok ediliyor" şeklinde anlatıyor.

KEMOTERAPİ TAM ÇÖZÜM DEĞİL
Meme kanseri alanındaki buluşlarının önümüzdeki yıllarda diğer kanser türlerinde de işe yarayacağını vurgulayan Önyüksel, klasik kanser tedavisinin neden tam olarak başarılı olamadığını ise şöyle açıklıyor "Kemoterapi ilaçları, suda çözülmüyor ve ilaç hastaya verilirken ekstra bir kimyasal çözücü kullanılıyor. İlacın zaten ağır yan etkileri var. Buna bir de çözücününki eklenince, zayıflayan bağışıklık sistemi iyice güçsüzleşiyor. Üstelik klasik ilaçlar, sadece kanserli dokuları değil, sağlam dokuları da vuruyor. Kanserli hücreler çok hızlı çoğalır. Tedaviye ara verildiğinde de yok edilen hücrenin iki misli kanserli hücre oluşur."

İlk kez bir kadın 'Yılın Mucidi' oldu
Prof. Dr. Hayat Önyüksel'e, bu yılın başında Illinois Üniversitesi tarafından kanser ilaçları alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar nedeniyle 'Yılın Mucidi', kadınların korkulu rüyası meme kanserini tedavi edebilecek ilaçlar geliştirdiği ve laboratuvarında çok sayıda kadın doktora öğrencisi yetiştirdiği için de 'Yılın Kadını' ödülleri verildi.

Özlem YURTÇU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır