kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Altaylı mahkûm oldu

Ahmet Altan'ın "Aldatmak" isimli romanının "çalıntı" olduğunu iddia eden Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Altaylı, tazminat ödemeye mahkum oldu

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Ahmet Altan'ın "Aldatmak" adlı romanını, Arthur Hailey'in "Tekerlekler" isimli eserinden çalarak yazdığını iddia ettiği köşe yazısından dolayı üç milyar lira tazminat ödemeye mahkûm oldu.

Yazar Altan'ın gazeteci Altaylı aleyhine İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı dava dün sonuçlandı. Her iki kitabı da okuduğunu söyleyen hakim Nesrin Merih Göçer, iddiaya konu olan eserlerin karşılaştırmasını yaptı. Hakim Göçer, "Tekerlekler"de asıl konunun otomotiv endüstrisi olduğunu, bir firma yöneticisinin eşi tarafından aldatılmasının yan hikaye olarak işlendiğini belirterek, Altan'ın romanında ise asıl temanın 'aldatmak' olduğuna karar verdi.

EDEBİYAT DERSİ VERDİ
Kararda, "Kaldı ki eşlerin birbirini aldatması her zaman sanatçıların eserlerine esin kaynağı olan ve olabilecek bir konu olup, farklı yazarların aynı konuyu işlemesi yadırganacak bir olgu olmadığı gibi o eserin bir diğerinden çalıntı olduğu anlamına gelmez" denildi. Bu tür iddiaların yazarın edebiyat dünyasındaki itibarını sarsacağı, Ahmet Altan'ın manevi tazminat talebinin yerinde olduğu belirtilerek, üç milyar liralık manevi tazminatın Fatih Altaylı'dan tahsiline karar verildi.

Gazeteci Fatih Altaylı, 23 Eylül 2002 tarihinde Hürriyet gazetesindeki köşesinde "Ahmet Altan Aldatma'yı yürüttü mü?" başlığıyla yayınladığı yazısında, Altan'ın "Aldatmak" adlı romanını Arthur Hailey'in "Tekerlekler" isimli kitabından "yürüttü"ğünü ileri sürmüştü.

Atilla DİŞBUDAK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır