kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ve insan, ilk yapay organizmayı üretti

VİRÜS YİYEN 'TAKLİT' BAKTERİ
Amerikalı bilim adamları bilim dünyasında büyük yankı uyandıran yeni bir keşfe daha imza attı. National Academy of Sciences isimli uluslararası üne sahip bilim dergisi tarafından yayımlanan habere göre, Dr. Craig Venter başkanlığındaki bir grup bilim adamı, laboratuvar ortamında sentetik DNA'ya sahip yapay bir bakteri oluşturmayı başardı.

Dünyada ilk kez gen haritası çizilen canlı olma özelliğine sahip yapay bakteri, Phi-X174 isimli bakterinin DNA'sı taklit edilerek oluşturuldu. Taklit edilmiş yapay bakterinin virüs yediğini belirten uzmanlar, bu yönüyle yapay bakterinin geleceğin dünyasında büyük bir işlevi olacağını düşünüyorlar.

HASTALIKLARLA SAVAŞACAK
Çalışmalarını 'Institute for Biological Energy Alternatives'te sürdüren Dr. Venter, "Bakteri, hem bugüne kadar başa çıkamadığımız hastalıklarla savaşmamızı sağlayacak hem de dünya üzerindeki canlıların uyum sağlayamadığı ortamlarda hayatta kalabilecek yeni organizmalar yaratılması yönünde atılmış ilk adım olacak" dedi. DNA'sında hiçbir hata bulunmayan bir canlı organizmanın bugüne kadar yapılmadığını hatırlatan bilim adamları, "Daha önceki deney organizmalar, DNA'sında hata olduğu için yaşayamadı" dediler. Araştırma ekibi, bu çalışma için devletten 3 milyon dolar yardım aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır