kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Başardım anne

Irak bombardımanında kollarını kaybeden Ali, çevresindekilerin desteği ve teknolojiyle hayata döndü. Biyonik kollar takılan Ali artık tek başına giyiniyor, yemek yiyebiliyor. Onun bombardımanda kaybettiği annesine de yeni hayatıyla ilgili bir mesajı var...

Ali Abbas ismini hatırlayacaksınız. Irak Savaşı sırasında evi bombalanan, 6 aylık hamile annesi, yanında uyuduğu babasını ve 10 yaşındaki kardeşini kaybeden Ali... Vücudunun yüzde 35'i yanan, iki kolu kesilen Ali. 13 yaşındaki Ali'nin Kuveyt'te başlayan tedavisi İngiltere'de sürüyor. 7 ay psikoloji ve fizik tedavi sonrası Ali, artık tek başına giyiniyor, yemek yiyebiliyor. Küçük çocuğun hayatı, acılar içinde kıvrandığı hastane yatağındaki halini Reuters haber ajansının görüntülemesiyle değişti. O kare bütün dünya medyasına ulaşmasaydı, Ali belki ölecekti.

SADECE YANIK KREMİ...
Ali, tedavisini People dergisine anlattı. "Her gün yüzlerce kişi beni öpüyor. Bundan bazen sıkılıyorum" diyen çocuk, ABD uçaklarının yanlışlıkla bombaladığı Bağdat'taki evinden amcası tarafından çıkarıldı. Vücudu yanıklar içindeydi. Iraklı doktorlar onu yaşatabilmek için kollarını kesti. Savaşın ortasındaki ülkede yapılabilecek tek şeyi yaptı ve vücuduna yanık kremi sürdü. Amca Hamza'nın hastanedeki haykırışları bir fotoğrafçının dikkatini çekti.

'PORTAKAL YİYEBİLDİM'
Ali'nin fotoğrafı dünyaya yansıyıp Batı basını Bush'u eleştirircesine "İşte Özgür Ali" başlıkları atınca, Kuveyt'ten yardım eli uzandı. Olaydan 18 gün sonra Kuveytli doktorlar, Ali'yi ülkelerine götürerek yanıklarını tedavi etti.

Ardından Ali, basınının bağışlarıyla İngiltere'ye getirildi. Kraliyet Hastanesi'ne yatırıldı. Ailesini, kollarını kaybetmişti... Yaşamak istemiyordu. Ancak İngiliz doktorlar küçük çocuğa, biyonik kolların yanında yaşama arzusu da aşıladı. Eylül'e kadar psikolojik yardım ve fizik tedavi uygulandı. Ameliyata hazır olduğunda biyonik kol takıldı. Korkunç bombardıman gecesinden 6 ay sonra yüzünü ilk güldüren olayı Ali şöyle anlattı Oda arkadaşım önüme bir portakal koydu. Sağ elimle portakalı kavradım. Gülüştük. Çok mutlu olmuştum...

SÜPERMEN'İ GÖRDÜ VE...
Wimbledon'da özel bir okula giden Ali, kısacık ömründe yaşadıklarına dayanabilmesini, Ekim ayında yaşadığı bir olaya bağlıyor Bir ödül töreni için Almanya'ya gittim. Christopher Reeves'le (Süpermen dizisinin yıldızı. Attan düşüp omuriliğini kırınca tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı) tanıştım. Onu gördüğümde içimden "Allah'ım, en azından benim iki ayağım var. Nefes almak için makinelere de bağlı değilim" diye geçirdim. O dayanabiliyorsa, ben de yapabilirim diye düşündüm... Ali'nin kendisine aile acısını yaşatan kişiye de söyleyecek bir çift sözü var Evimi bombalayan, ben ve ailemin yanmasına neden olan pilota sesleniyorum. İnşallah sen de benim gibi yanarsın...

Ayaklarıyla yazıyordu
People muhabirini bir elinde kahveyle karşılayan Ali, yeni öğrenmeye başladığı İngilizcesi'yle "Doktorlar şimdi özel elektronik bir kol yapmak için uğraşıyor. Ancak ellerim olmadığı günlerde ayak parmaklarımla kalem tutmayı, resim çizmeyi ve Playstation oynamayı öğrenmiştim" dedi.

ALİ'NİN BİYONİK KOLU PİLLE ÇALIŞIYOR
Doktorlar Ali'nin omzunun biraz altından kopan sağ kolunun yerine biyonik bir kol taktı. Kolunda kalan kasların verdiği minik elektrik sinyallerini alan biyonik kol, bunları el, bilek ve parmaklardaki minik motorlara aktararak çalışıyor.

1- Pil. Üst kol kasları yanına yerleştirilen elektrodlara güç veriyor.

2- Esneyebilen kablolar hareket sinyallerini aktarıyor.

3- Mikro alıcı, sinyalleri çözüyor ve mini motora bileği hareket emri veriyor.

4- Bir başka mini motor da baş, işaret ve orta parmakları hareket ettiriyor. Diğer parmaklar kıpırdamıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır