kapat
10.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Üretim 500 bine koşuyor

Otomotiv üretimi yeni modellerin eklenmesiyle rekora doğru gidiyor. İlk 10 ayda 436 bin araç üretilerek, yüzde 55'lik artış sağlandı. Hedef yarım milyon adedi geçmek

Otomotiv üretimi, yeni modellerle birlikte rekora koşuyor. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde toplam 436 bin 165 araç üretilerek, 2002 yılına göre yüzde 55'lik artış sağlandı. Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre ekim ayında 59 bin 943 araç üretildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise bu rakam 21 bin 760 adetti. 10 aylık otomobil üretimi de yüzde 37 oranında artış göstererek, 226 bin 464 adede ulaştı. İhracatla birlikte üretimin artması 2003 yılında bir rekoru da beraberinde getirecek. Otomotiv sektörü bu yıl 2000 yılında yakalanan 468 bin 381 adetlik rekoru, tarihe gömecek. Aylık bazda 59 bin adetle ekim en fazla motorlu taşıtın üretildiği ay oldu. Daha önce eylül ayında 53 bin 647 araç üretilmişti.

YENİ MODEL DOPİNGİ
Üretimdeki bu artış hızıyla otomotiv şirketlerinin üretimlerinin 500 bin adedi geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. 1998 yılında 399 bin 917, 1999 yılında 405 bin 602, 2000 yılında 468 bin 381, 2001'de 285 bin 737 ve geçtiğimz yıl 357 bin 217 adet araç üretilmişti. Tabii üretimin bu seviyeye ulaşmasında Megane II Sedan gibi yeni modellerin rolü büyük oldu. Tofaş, Ford Otosan, OYAK Renault, Toyota ve Hyundai, bu yıl ihracatlarını artırarak Türk otomotiv sektörünü rekora taşımaya hazırlanıyor. Toplam ihracatın bu yıl 6.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ekimde 30.6 bin otomobil satıldı
Bu yılın Ocak-Ekim döneminde 149 bin 816 bin binek otomobil satılarak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 124'lük artış sağlandı. 2002 yılının ilk 10 ayında 66 bin 831 otomobil satılmıştı. Bu dönemde binek otomobil pazarında Renault, 29 bin 448 adet satış rakamı ile yüzde 19.7'lik pazar payı elde etti. Renault, geçtiğimiz ay toplam 30 bin 625 adet satış rakamının gerçekleştiği otomobil pazarında, 6 bin 139 adet satış gerçekleştirdi. Dünyada sadece Türkiye'de üretilerek 84 ülkeye ihraç edilen MII Sedan ise Eylül ayında olduğu gibi Ekim ayında da Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu. Ekim ayında toplam 2 bin 382 adet satılan MII Sedan toplam binek otomobil pazarında yüzde 7.8 oranında paya sahip oldu.

Octavia artık daha lüks
Skoda, Octavia serisine üst donanım seviyeli Rider'ı ekledi. Cruise Control'ün de bulunduğu otomobil 31.9 milyar lira

Yılın son aylarına girilerken, yollara yeni modeller çıkmaya devam ediyor. Satışlarını artırmak isteyen şirketler, Avrupa ile aynı anda yeni araçları tüketiciyle buluşturmaya çalışıyor. Skoda, Octavia ürün serisine, üst donanım seviyeli Rider'ı ekledi. Skoda Octavia Rider, Ambiente modeli üzerine kurulmuş. Octavia Rider, 102 beygir güç üreten 1.6 lt hacminde motorla donatılmış.

CRUISE CONTROL DESTEĞİ
Otomobilde; 16 inç alüminyum alaşımlı jantlar, ABS-EBD fren sistemi, ASR sistemi, sürücü-yolcu hava yastığı, yolcu hava yastığı iptal edilebilme özelliği, klima, Maxi-DOT geniş ekranlı çok fonksiyonlu gösterge paneli, Cruise Control Sistemi, elektrik kumandalı ön ve arka camlar, elektrikli-ısıtmalı dış dikiz aynaları, uzaktan kumandalı merkezi kilit sistemi, güneş koruma bantlı ön cam, Skoda Symphony radyo-teyp, önde kol dayama ünitesi, deri direksiyon, deri vites topuzu ve ön orta konsolda gümüş renkli kaplama standart olarak yer alıyor.

Skoda Octavia Rider'ın fiyatı 31.9 milyar lira.

Peugeot şenliğinde 406 hediye ediliyor
Her yıl sonbaharda düzenlenen Peugeot ile Randevu'da bu yıl, binek ve ticari tüm Peugeot modellerinde özel fiyatlar ve kredi imkanları, hediyeler ve ücretsiz check up'lar yer alıyor. Kampanyanın en dikkat çekici bölümü ise hediye edilecek olan Peugeot 406. Ayrıca 10 adet Peugeot lego, 50 adet Peugeot şemsiye, kampanyanın diğer hediyeleri. Çekilişe katılmak son derece basit; Peugeot bayilerinden ya da direkt marketing aktivitelerinden elde edilebilen ruhsat-formların arka yüzünü eksiksiz doldurarak, Peugeot bayiine teslim eden herkes çekilişe katılabilecek. Bu kampanya ile Peugeot 206 X-Line modeline 23.5 milyar liraya, Peugeot 307 Technoplus modeline 32.7 milyara, Peugeot Partner Kombi Van modeline 25.6 milyar liraya sahip olmak mümkün.

Avusturya'da 'Yılın 4x4 Aracı' Sorento
Avusturya TV Kanalı ve 4x4 Dergisi Kia modelini birinci seçti. Oylar iki ayrı tüketici grubundan oluşuyor. Bunlardan biri, ulusal TV kanalı TW1'nin web sitesinin binlerce ziyaretçisi, diğeri ise İsviçre ve Almanya'nın Bayern bölgesine de hakim olan Avusturyalı 4WD International dergisinin 75 bin okuyucusu idi.

Oy kullananlar, ekonomikliği, gelişmiş off-road kabiliyeti ve 2003 Euro NCAP çarpışma testlerinde de kanıtlanan yüksek pasif güvenlik özellikleri ile ileri teknoloji ürünü Kia Sorento'yu ikinci kategoride en iyi SUV modeli olarak seçti.

Dunlop'ta yaz lastiği ücretsiz saklanıyor
Kış geldi çattı. Otomobilinizini en önemli can damarı lastikleriniz ne durumda? Kış ayları ile sürücülerin lastiklerini değiştirip, araçlarına kış lastiği takmaları ile ortaya çıkan "Yazın kullandığım lastikleri nerede saklamalıyım?" sorusunun yanıtı çözüldü. Dunlop, markası ne olursa olsun lastikleri ücretsiz olarak saklıyor. Geçmiş sezona ait lastikler, yetkili Dunlop bayileri tarafından teslim alınıp temizlendikten sonra, özel poşetlere yerleştiriliyor. Bu poşetler üzerine müşterinin adı, aracının modeli ve plakası ile ilgili bilgiler konarak, lastiklerin değiştirme zamanı gelene kadar Dunlop bayilerinde bekliyorlar.

Auto Show, Paris'i aratmayacak
Auto Show Fuarı "gerçek anlamda" uluslararası oluyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), fuarın dev bir organizasyona dönüşmesi için kolları sıvadı. Auto Show bundan böyle 2 yılda bir düzenlenecek. Buna göre önümüzdeki dönemdeki ilk fuar Kasım 2004'te gerçekleşecek. Ticari Araçlar Fuarı ise tek sayılı yıllarda yapılacak. ODD, yaptığı toplantılarda İstanbul'un dışındaki illerde de fuarları destekleme kararı aldı. Bir başka deyişle otomobil sevgisi Türkiye'nin dört bir yanına aşılanmaya çalışılacak. İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Trabzon ve Konya gibi şehirlerde de altyapı çalışmaları tamamlanarak, orta büyüklükte organizasyonlar yapılacak. Otomotivcilerin en büyük hedefi Auto Show Fuarı'nı Paris ve Cenevre'yi aratmayacak şekilde bir fuar haline getirmek. Auto Show'u uluslararası takvime sokabilmek için çalışmalarını harıl harıl sürdüren ODD, yurtdışındaki derneklerle görüşmelerini sürdürüyor. Ancak otomotivciler, bunun kısa sürede gerçekleşmeyeceğini belirtiyor.

Mete TANSU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır