kapat
10.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Bayramdan önce ödeme biraz zor

İmarzedelere bayramdan önce ödeme yapılabilmesi için yasal düzenleme gerektiğini belirten Ali Babacan, "Ancak Plan ve Bütçe Komisyonu çok yoğun, bayrama yetişmeyebilir" dedi

Devlet Bakanı Ali Babacan, İmarzedelere bayramdan önce ödeme yapılabilmesi için bir yasal düzenleme gerektiğini, ancak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun bütçe görüşmeleri dolayısıyla yoğun olduğunu, bu nedenle düzenlemenin bayrama yetişmeyebileceğini kaydetti.

Ali Babacan, bir televizyon kanalında katıldığı programda yaptığı açıklamada, İmarbank mudilerine yapılacak ödemelere ilişkin, yasa tasarısının bir haftadır Başbakanlık'ta beklediği ve bütçe görüşmeleri dolayısıyla Komisyon gündemine getirilemediği belirtti.

Babacan bu açıklamasıyla ödemelerin bayramdan sonraya kalabileceğinin mesajını verdi. Babacan, yasal düzenlemenin yetişmesi durumunda Hazine'nin nakit açısından bir sorunu bulunmadığını, ayrıca Banka hesaplarının Ziraat Bankası'na aktarıldığını ve hesap cüzdanlarının da çıkarıldığını belirterek, lojistik açıdan da herhangi bir sorun olmayacağını kaydetti. Babacan, "Özel bir durum olduğu için özel bir düzenleme gerekiyor. Sadece yasal düzenlemeyi bekliyoruz" dedi.

BDDK İLE İLGİLİ ÇALIŞMA VAR
Babacan, IMF'nin 6'ncı gözden geçirmenin tamamlanması için şart koştuğu düzenlemeler arasında yer alan Kamu Mali Yönetim Yasa Tasarısı'nın da Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yoğunluğu dolayısıyla gündeme gelemediğini ancak bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gündeme alınacağını söyledi.

Üst kurulların varlığı ve bağımsızlığını korumaktan yana olduklarını, ancak işleyişte ortaya çıkan sorunları da çözmek istediklerini söyleyen Babacan, bunun için BDDK'yla ilgili yasal bir çalışma yapılacağını anlattı. Bu düzenleme ile Bankacılık alanındaki davalara bakılan yerlerde ihtisaslaşmanın getirileceğini savunan Babacan, "Mahkemelerin BDDK'nın aldığı karara yürütmeyi durdurma vermeden önce tarafları dinlemesi yönünde ve süreçlerin hızlandırılması yönünde bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

Babacan, denetlemenin bir ihtisas konusu ve bankacılık sektöründe son derece önemli olduğunu belirterek, "Biz özerk kurumların varlığını önemsiyoruz. Modern ekonomi yönetiminin vazgeçilmez bir unsuru mutlaka olmalı devam etmeli. Türkiye'de çok yeni alışmak gerekiyor. İşleyişini daha iyiye doğru götürmek gerekiyor. Bir çerçeve yasa hazırlıyoruz. Özerkliğe müdahale değil. Sistem nasıl işliyor, sistemdeki aksaklıklarını düzeltmeye yönelik" diye konuştu.

İmar Bankası ve BDDK ile ilgili adımların IMF ve Dünya Bankası ile karşılıklı bilgilendirme içinde atıldığını belirten Babacan, "Atılan her adımlara da bu kuruluşlardan yüzde 100 destek vardır. 6'ncı gözden geçirme sırasında bütün bunlar ele alındı, görüşüldü ne yapılacağını anlattı. Onlar da 'uluslararası standartlara uygundur. Problem yok' dediler. Onların tam bir mutabakatı var" dedi.

ATILAN HER ADIMDA DESTEK VAR
İmarbank olayının bağımsız kurumları kökünden sarsabilecek düzeyde bir olay olduğunu söyleyen Babacan, BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'nın istifa sürecini de anlattı. İmar Bankası'nda 1992'den beri süren bir problem olduğunun, ancak bunun yakalanamadığını kaydeden Babacan, "Bu ciddi bir araştırma konusu. Kurumu sıkıntıya sokacak bir durum olduğu da açık.Temkinli yaklaştık. Engin Bey, Kurumun sıkıntıya girmesinin de söz konusu olabileceği için ya da başka sebeple 'iyi bir yardımcı bulursanız ya da yerime başkasını bulursanız ayrılmak istiyorum' dedi. Acelemiz yok devam edin dedik. Bir kaç kez yine söyledi" diye konuştu.

Babacan, mali tabloların, olayın çözüm şeklinin ve ödemelerin nasıl yapılacağının ortaya çıkmasının ardından Akçakoca'nın istifasını sunduğunu kaydetti.

DÖVİZ TRANSFERİNE DÜZENLEME
Babacan, 33 sayılı Karar Taslağı ile bankaların yurt dışına döviz transferindeki miktarın 50 bin dolardan 15 bin dolara çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine, bunun henüz bir karar taslağı olduğunu ve görüşleri alınmak üzere ilgili kuruluşlara gönderildiğini söyledi. Taslağın henüz çok ham olduğunu söyleyen Babacan, "Biz kesinlikle özel sektörün ekonominin önünde engel teşkil edecek bir adım atmayız" dedi. Babacan, bu düzenlemenin AB'deki düzenlemeler örnek alınarak yapılacağını kaydetti.

Fiyat, alıcıya göre değişir
Devlet Bakanı Ali Babacan, son günlerde verilen tekliflerin düşüklüğü konusunda gündeme gelen Tekel'in özelleştirilmesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi "Tekel ile ilgili konuda sürecin tam onrtasındayız. Bu konuda şu

anda bir şey söylemek doğru olmaz. Özelleştirme konusunu Doğu Bloğu bitirdi. Ben, uluslararası toplantılarda, (şu özelleştirmeyi yapacağız) demeye çekiniyorum. Çünkü, (siz o kuruluşu özelleştirmemiş miydiniz?) deniyor. Tekel'in özelleştirilmesinde, değerleme konusu çok önemli. Basında, Tekel ile ilgili çok rakam veriliyor. Bu, sürece zarar veriyor. Bunlar büyük alışverişlerdir. Fiyat alıcıya göre değişebilir.''

Babacan, IMF'ye verilen taahhütler arasında yer alan kişi başına milli geliri bin 500 doların altındaki illere yeni yatırım teşvikleri getirilmesi ve serbest bölgelerle ilgili düzenlemelerin yarın Bakanlar Kurulu'na sevkedileceğini kaydetti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır