kapat
10.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

3. Irak Savaşı kapıda

Amerika, Irak'ta kara operasyonu yetersiz kalınca hava saldırılarına başladı. F-16'lar bomba yağdırdı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı,"Durum savaşın eşiğinde" dedi

Birbiri ardına düşürülen helikopterler ve her gün farklı kesimlerin düzenlediği saldırılar karşısında Amerikan ordu yetkilileri, hava operasyonlarını yeniden başlattı. 1 Mayıs'ta savaşla birlikte sona erdirilen hava saldırılarında ilk hedef, devrik lider Saddam Hüseyin'in doğum yeri Tikrit'teki militanlar oldu. 6 ABD askerinin öldüğü Black Hawk tipi bir helikopterin düşürülmesi sonrası buradaki Iraklı militanları hedef alan F16 savaş uçakları, hedeflere 250 kiloluk bombalar yağdırdı. Ardından bölgeye Bradley tipi zırhlı araçlar ve tanklar girdi. Operasyonda 16 Iraklı yakalandı, 5 Iraklı da öldü.

"SERT PLANLARIMIZ VAR"
"Sarmaşık Kasırgası" adı verilen bu operasyon ve çatışmaları değerlendiren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, "Ayaklanmayla karşı karşıyayız. Durum, yeni bir savaşa yakın. Irak halen bir savaş bölgesi" dedi. Başkent Bağdat'ta konuşan Armitage, "ABD askerlerini ve Iraklılar'ı öldüren bu militanları temizlemek için" ordunun sert planları olduğunu da belirtti. New York Times gazetesi yazarı William Safire, ABD askerlerine yönelik gerilla saldırıları için "üçüncü Irak savaşı" ifadesi kullanmıştı.

ALTERNATİF YÖNETİM GELİYOR
Newsweek dergisi uzmanı Farid Zekeriya, Bush yönetiminin 2004 seçimi öncesinde Irak'ta yönetimi devretme planlarına değinerek bunun daha kötü sonuçlar doğuracağını söyledi. Yönetimin çok hızlı devredilmesi halinde etnik grupların birbiriyle çatışabileceğini belirten Zekeriya; Sünni, Kürt ve Şiiler'in kendi otonom yönetimlerini kurabileceği uyarısında bulundu. Washington Post gazetesi de ABD'nin, Irak geçici hükümet konseyi üyelerinin sadece kendi çıkarları için hareket ettikleri gerekçesiyle alternatif bir siyasi otorite planladığını, yönetimi de ona devredeceğini yazdı. Öte yandan ihbar üzerine harekete geçen ABD askerleri, Bağdat'taki El Raşid oteline Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz'in kaldığı sırada düzenlenen saldırının 12 failini ele geçirdi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır