kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

REFİK DURBAŞ


Çankaya'ya açık mektup

Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye Cumhuriyeti kamuoyu sizi, hukukun üstünlüğüne verdiğiniz önem ve değer ile özdeşleştiriyor. Yasalaştığından beri, sürekli gündemde olan ve son zamanlarda tartışmaları ivme kazanan YÖK düzeninin; bazı yöneticiler elinde ılımlı bir biçim bulurken bazı yöneticilerce de adaletsiz uygulamalara dönüşebildiği bilinmektedir.

Gerek özlük haklarından akademik yükseltmelere gerekse eğitim - öğretimden bilimsel araştırmalara değin birçok konuda, yöneticilerin yetkilerini kişisel duygu ve önyargılarından hareketle farklı biçimlerde kullanmaları ve buna karşılık hukuki denetimin yeterli olmayışı üniversite adına derin bir güvensizlik doğurmaktadır.

Bu tür uygulamalar, çağdaş yükseköğretim kavramıyla bağdaşmadığı gibi bireyin en temel anayasal hakkı olan hukuk ve adalet duygularını da zedelemektedir.

Üniversite, ne kendisini yöneten erkin duygusal ne de iktidarın siyasi müdahale alanı olmalıdır. Ülkemizin bugününde ve geleceğinde söz sahibi olması gereken üniversitelerimizin; dayatmacılıktan uzak, Cumhuriyet'in değerlerine, bilime ve insana saygılı; söylemlerin ardına sığınmayan, kırıp dökmeyen, kutuplaşma yaratmayan yönetim anlayışı ve yöneticilere ve de bu doğrultuda yapılanmaya ihtiyacı vardır.

Üniversitelerin kıyasıya tartışıldığı bu günlerde, konuya duyarlı bir akademisyen olarak görüşlerimi size arz etmek istedim.

Saygılarımla...

Prof. Dr. NADİR PAKSOY İZMİT / KOCAELİ

Yine 'yeşil pasaport' sorunu
Yeşil pasaport sahibiyim. Daha önceleri mavi pasaportum vardı. Vize alma zorluklarını iyi biliyorum. Amerika ve Avustralya kıtası hariç dört kıtada bazı ülkelerde bulundum. Tek bir sefer, İtalya'da Venedik'ten çıkarken "Sen bu ülkeye vizesiz nasıl girdin?" gibi bir şeyler söylemeye çalışırlarken konuyu bilmeyebileceklerini izah ettim. Bir yerlere telefon ettikten sonra özür dileyerek izin verdiler. Ki bu konularda İtalyan polisi çok zorluk çıkarır. Bir keresinde de, 5-6 yıl önce Pisa havaalanında Türk heyetindeki gri pasaportlu hasta vatandaşımıza reçetesi ve raporu olmasına rağmen zorluk çıkardıklarına şahit olmuştum. Şimdi, 08.10.2003 tarihli 'SABAH Posta Kutusu'nda 'Yeşil Pasaport' sorununu dile getiren Sayın Erkan Aksu'ya hatırlatayım, Emniyet'ten de öğrenebilir, bazı ülkeler diplomatik pasaporta bile vize istiyor. Sayın Aksu, yeşil pasaportunu iade edip mavi pasaport alsın ve vize kuyruklarında zaman harcasın... O kadar zamanı varsa tabii...

MEHMET DİKMEN


Emekliye saygı...
2004'te emekliye zam yokmuş! Neden mi? 2004 bütçesinde işçi, memur ve emekliler için kaynak koyulmamış da, ondan...İşçi ve memurları bilmem ama, emeklilerin maaşını devlet mi veriyor? Türk insanı çalışma hayatı boyunca Anayasa'nın teminatı altında kurulmuş ve hayatiyetini devam ettiren sosyal güvenlik kuruluşlarına yıllarca ödediği primlerle emekliliğinde yaşamını sürdürüyor. Devlet, bunları yönetememiş ve iflasın eşiğine getirmişse, suç emeklilerin mi? Sosyal güvenlik kuruluşları sahipsiz değildir. Yaşlılarına ve emeklilerine sahip çıkmayan ve onlara saygı duymayan toplumların yarınlara güvenle bakmaya hakları yoktur.

BEKİR G. ARDA (Emekli bir yurttaş)


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır