kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Erdoğan az zamanda çok büyük işler yaptı

AP TÜRKİYE'DE KORKULAN OLMADI
Erdoğan, polemik yaratacak tartışmalara girmedi. Özel yaşamını devlet yaşamından ayırdı. Ne Çankaya'ya ne de yurt dışı davetlere türbanlı eşini götürdü

LE MONDE SAYGI DUYULAN LİDER
Pragmatik bir lider. Türkiye'nin laik ülke imajını sarsmadı. Geleneklere bağlılığıyla kendisine desteği artırdı, kararlı ve liberal politikasıyla hem Avrupa'da, hem ABD'de saygı duyulan bir lider oldu

Türkiye, AK Parti'nin yüzde 34.1 oyla sandıktan birinci parti çıktığı 3 Kasım 2002 seçimini çok konuştu. Seçimden bir yıl sonra, AK Parti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın birinci yıldönümü, dünya basınında değerlendirildi. Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Associated Press (AP) ile Fransa'nın en saygın gazetelerinden Le Monde, Erdoğan'a "tam not" verdi.

Associated Press haber ajansı, "Beklenen olmadı. Türkiye 1 yıl önce korktuğu hiçbir durumla karşı karşıya gelmedi" diye yazdı, Erdoğan'ın, hem Cumhurbaşkanı Sezer'in resepsiyonlarına, hem de yurt dışı gezilerinde onuruna verilen davetlere türbanlı eşini götürmediğine dikkat çekti. AP, şu yorumu yaptı "Erdoğan, Avrupa ve dünya kamuoyunda bir polemiğe neden olmak istemiyor. Kendisinden önce, dini inaçlarını devlet işlerine karıştıran parti ve parti liderlerinin karşılaştığı sonla yüz yüze gelmek istemiyor. Türkiye'nin bugüne kadar sahip olduğı laik ve modern ülke imajını sarsabilecek bir adım atmıyor. 1 yıl önce karşılaştığı protestoların aksine, geçen yıl partisini desteklemeyenler bile artık onu destekliyor." AP ayrıca Washington'da çalışmalarını sürdüren analist Bülent Alirıza'nın yorumlarına da geniş yer verdi. "Pragmatik bir politikacı. İyi bir performansa sahip. Liberal bir politika izliyor ve uluslararası ilişkileri de başarıyla yürütüyor" diyen Alirıza, Erdoğan'ın Amerikan kamuoyundan da destek aldığını belirtti.

BAŞARILI VE KARARLI
Le Monde da, Erdoğan'ın "Biz Türkiye'yi karanlıktan ve ümitsiz günlerden çıkardık" sözlerinin gerçeği yansıttığını belirterek şu yorumları yaptı "Erdoğan geleneklerine bağlı ve yetenekli. Özel yaşamını devlet meselelerine karıştırmıyor. Başbakanlığı süresince karşılaştığı sorunların üstesinden başarıyla geldi. Türkiye'de kısa zamanda büyük ilerleme sağlandı. Ekonomide iyileşme oldu. İnsan haklarında, daha önce yapılmadığı kadar çok ilerleme sağlandı. Ordunun devlet işlerine müdahalesinin önü kesildi. Azınlıklara, özellikle de Kürt kökenlilere yeni haklar tanındı. Erdoğan, hem partilileri peşinde sürüklüyor, hem kendisine yönelik desteği arttırıyor, hem de Avrupa ve Amerika'da saygı duyulan bir lider olmayı başarıyor."

Hem AP, hem de Le Monde, Erdoğan'ın Irak Savaşı, Kıbrıs sorunu ve AB'ye uyum gibi 3 önemli konuda başarılı olduğunu belirtti.

Belçika Başbakanı destek için geldi
Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, resmi bir ziyaret için dün özel uçakla Türkiye'ye geldi. Verhofstadt, Başbakanlık'ta ise Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. İki Başbakan, başbaşa görüşmede AB'ye tam üyelik sürecinde Türkiye'nin yaptığı reformları ve yarın açıklanacak AB İlerleme Raporu'nu görüştüler.

AB RAPORU YARIN AÇIKLANIYOR

Brüksel: ABD'nin baskısıyla Türkiye'yi AB'ye kabul ettik
Belçika'nın AB'den sorumlu Devlet Bakanı Jacques Simonet, La Libre Belgique gazetesine şu demeci verdi "Türkiye'ye AB'nin kapısını, ABD'nin baskısıyla açtık. Türkiye'nin yolu güllerle donatılmış olmayacak. Şüphesiz, 1 Mayıs 2004'te 10 yeni üye katılımından sonra Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olanların sayısı artacak. Türklerin nüfusu 80 ila 100 milyon olduğu zaman, AB'nin karar mekanizmasına ilişkin bazı sorular da gündeme gelecek.''

Le Figaro: Avrupa Birliği Türkiye'ye karşı hoşgörüsüz
Fransa'nın Le Figaro gazetesi, AB Komisyonu'nun bu hafta açıklanması beklenen Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun olumsuz olduğu yorumu yaptı. "Brüksel Ankara'yı sert bir biçimde yargıladı'' başlıklı haberde, Türkiye'nin tam üyelik yolunda 2003'te kaydettiği ilerlemeye karşı, AB'nin yargısının hoşgörüsüz ve karamsar olduğu belirtildi. Le Figaro, Kıbrıs konusunun tam üyelik müzakerelerini başlatmasına engel olacağı yorumuna da dikkat çekti.

AB üyesinden iyimser teklif: Türkiye'ye yardım artırılmalı
AB Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Michaele Schreyer, Türkiye'ye diğer ülkelerden çok daha az yardım yapıldığını söyledi. Schreyer, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye üyelik öncesinde yapılan yardımların 2007'de önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirtti, "Bu, en azından Türkiye'yi, reformlarında ve AB ile yakınlaşmasında desteklediğimiz sinyali olur" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır