kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'Obez' devlete son

Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı, 5 icracı bakanlık dışındaki bakanlıkların taşra teşkilatının yerel idarelere devredilmesini öngörüyor

Kamu yönetimini sil baştan düzenleyen, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in deyimi ile "Obez devletten, üreten ve iş yapan devlete" dönüşü sağlaması hedeflenen ve "Türkiye federasyonlara bölünüyor" eleştirilerine uğrayan Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı tamamlanarak TBMM'ye sevk aşamasına getirildi.

Kamu yönetimini merkezi yapıdan, yerel yapıya dönüştürecek tasarı, katılımcı, saydam, eşitlikçi ve hızlı bir kamu yönetimini amaçlıyor. Merkezi idareler ile mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumluluğunu yeniden belirleyen düzenleme, Adalet, Milli Savunma, Maliye, Çalışma ve İçişleri dışındaki bakanlıkların taşra teşkilatlarının il özel idarelerine devrini öngörüyor. Devlet bakanlığı sayısını da 20'den 8'e indiriyor.

Kamu Yönetim Tasarısı dün TBMM'ye gönderilmeden önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer tarafından basın mensuplarına tanıtıldı. İki saat süren basın toplantısında Bakan Şahin, mükemmel bir tasarı olmadığını belirttiği bu düzenlemeyi halkın hayatını kolaylaştırmak için yaptıklarını söyledi. Kamu yönetiminde anlayış değişikliğinin kolay olmadığını vurgulayan Şahin, bu düzenlemenin de dirençle karşılaşmasını beklediklerini ifade etti.

Türk kamu yönetimini "obezite" hastasına benzeten Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer de, 23 bin 104 müfettişin görev yaptığı Türkiye'nin yolsuzlukta dünya sıralamasında 13 sıra yükseldiğini, bunun sorgulanması gerektiğini söyledi. Dinçer, Türkiye'de 2 milyon 700 bin kamu personelinin görev yaptığını, sadece Başbakanlık'ta 2 bin 186 kişinin çalıştığını ifade etti.

MAKAM OTOSU İSTEMEM
Kendisinden de örnek veren Dinçer, makam şoförü ve otomobilinin devlete maliyetinin yıllık 18 bin dolar olduğunu vurguladı. Dinçer, bu rakamın 13 üniversite öğrencisinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi. 200 binden fazla insanın kamuya değil, kamu yöneticilerine hizmet ettiğini kaydeden Dinçer, maliyeti 18 bin doları bulan şoför yerine 8 bin doların bürokrata verilmesi, 10 bin doların yatırıma dönüştürülmesi önerisini getirdi. Dinçer, örnek olmak için kendi makam otosundan feragat edebileceğini söyledi.

Dinçer, yeni düzenlemeyle kamuda görev yapan bürokratların deneyimli olmalarından çok deneyimsiz olmalarını tercih edebileceğini, böylelikle düzenlemelere daha kolay uyum sağlayabileceklerini kaydetti.

Reformun hayata geçirilmesinde ciddi bir siyasi iradeye de ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Dinçer, kapatılacak veya il özel idarelerine devredilecek kuruluşlardaki personelin hiçbirin kapının önüne konulmayacağını, yine de uygulama sonucu Ankara'nın yüzde 50 küçüleceğini ifade etti.

Tasarıya ince ayar yapıldı
* Genelkurmay Başkanlığı'nın hassasiyeti doğrultusunda, ilk taslakta yer almayan, "Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinde idarenin bütünlüğü esastır" vurgusuna tasarıda yer verildi.

* Mahalli idarelerin görevlerini düzenleyen 8. maddedeki "ulusal nitelikteki ihtiyaçlar" vurgusu kaldırıldı.

* "Başbakanlık dışında müsteşarlık şeklinde bağlı kuruluş kurulamaz", "Müsteşarlık şeklinde ilgili kuruluş kurulamaz" hükümleri eklendi.

* Hiyerarşik kademeler ve unvanları düzenleyen 28. maddeden TSK çıkarıldı.

* 46. maddenin kapsamından MSB çıkarıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır