kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ben mutlu bir başbakanım

Başbakan Tayyip Bey sağolsun sorularıma samimi cevaplar verdi. Mesela 'eskiden hırçın bir mizacınız vardı, size ne oldu?' deyince, "Kemalat hasıl oldu artık. Makam, mevki olgunlaştırıyor. Huzurluyum, rahatım ve mutluyum" yanıtını verdi

Başbakan dün sorduğum "Siz mutlu bir başbakan mısınız? sorusuna "Evet mutluyum" yanıtını vermişti. Bakın başka neler dedi.

* Çocuklar sizi tanıyor ve seviyor... Sizin de çocuklara ilginiz fazla. Bu içten gelen çok samimi bir şey mi, yoksa sizin-bizim mahallenin (Kasımpaşa) tabiriyle esnaflık mı biraz?

- Bunu kalben yaptığımızı söylemek bile yanlış olur. Ben içtenlikle çok severim çocukları; elbet ki... Bakın benim arabamın arkasında daima oyuncaklar, şekerler olur...

İYİCE DİDİKLEDİM
* Arabanızı siz gelmeden iyice kontrol ettim. Şoför mahalline oturdum. (Okurlara bilgi notu 2000 model Mercedes. Camları, kapıları kurşun geçirmez. Kadranı 260 kilometre sürat gösteriyor. Hem önde, hem de arkada küçük bir tv ekranı var. Arkada başbakanın oturduğu bölümde bir mini dolap var. Bazı dergiler, kutu meşrubatlar bulunuyor. Perdeler içeriden kapatılacak biçimde hazırlanmış. Şoförü genç, zehir gibi bir kardeş. Kulağında kulaklık, bileğinde gizli bir mikrofon var, korumalarla direkt temasta. Söylemiyor ama bahçıvandan öğrendim; özel sürücü kursunda neler neler öğrenmiş...)

- Mahalleye geldiğimde çocuklar çevreden topladıkları çiçekleri, yaprakları aracımın çevresine saçıyor. Ben de oyuncaklar vererek sevindiriyorum onları. Çocukları çok, pek çok seviyorum.

* Oyuncak tabanca verdiğiniz oluyor mu?

- Hayır, çünkü tabancanın oyuncağı bile alışkanlık yapar. İyi bir şey değil bu.

* Sizin var mı tabancanız? Şu anda belinizde var mı mesela? Ya da silah taşır mısınız siz genellikle?

-Taşımam taşımam. Niye taşıyayım ki... Bunca koruma var bakın.

* Bunca koruma bunaltmıyor mu sizi? Rahat rahat gezip tozamazsınız bile?

- Bunu hazır bulduk. Yasal zorunluluk var. Başbakansın ve korunacaksın; yasal yaptırım bu. Ama geldiğimde 13 araç vardı. Yani hadi deyince kortejde harekete geçen 13 araç. Ben beşe indirdim bu sayıyı. Şimdi giderken iki araç önde eskortluk yapıyor.

* Hırçın bir mizacınız vardı eskiden. Sizi öyle tanıdık daha çok. Buna Karadenizlilik ve Kasımpaşalılık da eklenince hırçınlık öne çıkıyordu. Eh, dobra da bir insansınız. Yani lafı ağzınızda tutmayı pek sevmiyorsunuz. Ama görüyoruz ki son zamanlarda çok sakinleştiniz. YÖK üyeleriyle Milli Eğitim Bakanı'mız arasında bile hakem duruyorsunuz mesela. Çankaya resepsiyonu olayında eşinizin durumu sorulunca yumuşacık, duygusal bir yanıt verdiniz. Size ne oldu böyle?

- (Gülerek) Aslında olan çok şey yok. Bizim kemalat (olgunluk) dediğimiz durum hasıl oldu artık. Yani yaş ilerledikçe makam mevki noktasında sorumluluk arttıkça, olaylara o çıktığınız kemalat seviyesinde farklı bir zenginlik getiriyor. Daha geniş açıdan bakıyorsunuz. Değerlendirme sürecini olgun bir açıdan yakalıyorsunuz.

DALGAYI BAŞTAN ALMAK
* Babanızın kaptan olduğunu gözeterek sorarsam, dalgayı yandan almak denebilir mi buna?

- (Gülerek) O dediğiniz, yani dalgayı yandan almak bile biraz mide bulandırır deniz yolculuğunda. Esası baştan almaktır dalgayı. Siyasetteki geçmişimiz 30 yıla yaklaştı neredeyse. Bütün birikimimizi başbakanlıkta ideal seviyeye getirmemiz lazım diye düşünüyor ona göre davranıyorum. Kaldı ki, siyaset sorun çözme sanatıdır. Yaşanan bu sıkıntılar için söylediğim ortada. Biz gerilimin tarafı olmayacağız. Kısır çekişmelerden, sertleşmelerden çok kaybı oldu bu ülkenin.

K.PAŞA'YA GİDİŞ GELİŞ AZALDI
* Eski alışkanlıklar tümüyle bitti mi? Mesela Kasımpaşa'ya gidiyor musunuz? Kahveye gidiyor musunuz? O merhum ağabeyinizin emaneti 'Koca Yenge'nin elini öpmeye gidiyor musunuz?

- Başbakan olduktan sonra Kasımpaşa'ya çok az gidebildim. Ama kahveye gidip oturamadım doğrusu. Akrabaların evine bile uğrayamadım. Koca Yengeyi de ziyaret edemedim dolayısıyla. (Gülerek) Sakın siz de gitmeyin yeniden, çok sitem eder...

* Bir yıllık karnenizi sorsam çok içten, çok samimi yanıtlar mısınız?

- Bir yıl sonunda kendime karne değil de puan verebilirim. Gece gündüz ülkenin her yanını dolaşıyorum. Yasama ve yürütme organlarını maksimum seviyede çalıştırdık. O çok seviyoruz deyip üzerine konuştuğumuz çocuklarımızın geleceği için çok önemli bunlar. Daha da çalışacağız...

Savaş AY


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır