kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Enflasyon kaçıyor

Ekimde, TÜFE %1.4, TEFE % 0.6 arttı. Enflasyon 1975'ten bu yana en düşük rakama inerken yılsonu tahmini % 15'in altına indi

Yılın onuncu ayında enflasyon, tarihin en düşük ekim fiyat artışlarıyla yeni bir rekora imza attı. Ekim ayında TEFE yüzde 0.6, TÜFE yüzde 1.4'le piyasa beklentisinin altında kaldı. Yıllık enflasyon, TEFE'de yüzde 16.1, TÜFE'de yüzde 20.8'e geriledi. Yılbaşından ekim sonunda kadar fiyatlar, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 15.5, toptanda (TEFE) yüzde 11.3 arttı. Enflasyon 1975 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ekim ayında yıllık enflasyon oranındaki hızlı düşüş, yılsonu hedefi olan yüzde 20'nin 2 ay önce yakalanmasını sağladı. Üstelik yılın geri kalan iki ayında her ay yüzde 1 fiyat artışı yaşanması durumunda TEFE'de yılsonu enflasyonu ancak yüzde 13,8'i buluyor. Bir başka deyişle, yılsonunda enflasyonun yüzde 15'in altında kalmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Çekirdek enflasyon olarak bilinen özel sektör imalat sanayinde fiyatların ancak yüzde 0.6 artması da ekimdeki dikkat çeken gelişmelerden biri oldu.

KRİTİK EŞİK ATLATILDI
Uzmanlar yılsonu enflasyon hedefinin tutturulmasına yönelik bir kaygı taşımazken, enflasyonda düşüş trendinin sürmesi açısından eylül ve ekim aylarını kritik olarak tanımlıyorlardı. Yaz aylarında üst üste 4 ay eksi gelen TEFE'nin ardından, eylülde toptan fiyatlar yüzde 0.1, tüketici fiyatları yüzde 1.9 artmıştı. Okulların açılması ve yeni sezon fiyatları etiketlere yansımıştı. Ancak ekim ayında, kira fiyatları yüzde 2 artarken, gıdada bu yıl tarımdaki olumlu gelişmelerle yüzde 1.9'luk düşük oranlı artışlar gerçekleşti.

Ekim ayında toptan eşya fiyatlarında görülen yüzde 0.6'lık artışın, 0.1'i devlet sektöründeki fiyat düşüşlerinden, 0.7'si de özel sektördeki fiyat artışından kaynaklandı.

Bu arada çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayinde özel sektördeki fiyat artışı yüzde 0.6 olarak hesaplandı. Bu yılın ekim ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 1.9 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Ekimde imalat sanayi yüzde 0.3, elektrik, gaz ve su yüzde 0.1 oranlarında artarken madencilik ve taşocakcılığı sektöründe fiyatlar yüzde 2.4 oranında geriledi. Bu yılın ekim ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 7.7 ile ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 5.9 ile diğer ulaşım araçları imalatı, yüzde 4.7 ile iletişim teçhizatı imalatı, yüzde 3.9 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 3.6 ile ana metal sanayi oldu. Geçen ay, yüzde 8.8 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 1.9 ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı, yüzde 0.2 ile kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, yüzde 2.4 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 4 ile makine ve teçhizatı imalatı, yüzde 0.4 ile tıbbi, hassas ve optik aletleri imalatında gerileme yaşandı. Tütün ürünleri imalatı, elektrik gaz üretimi ve dağıtımında ise fiyatlarda değişiklik yaşanmadı.

Tüketici fiyatları endeksine göre, ekim ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 4.3 ile giyim ve ayakkabı harcamalarında görüldü.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır