kapat
04.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Holbrooke: Irak'a asker göndermeyin

ABD dış siyasetinin ağır toplarından Richard Holbrooke Türk askerinin Irak'a gitmesinin, yarardan fazla zarar getirme riski bulunduğunu ileri sürerek, Ankara'yı, inisiyatif kullanıp Irak'a asker gönderme kararını askıya almaya çağırdı.

Washington Institute tarafından her yıl düzenlenen Turgut Özal konferansında konuşan eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Holbrooke, Türk-Amerikan ilişkilerinin son bir yılını değerlendirdi. Bush hükümetini Türkiye'ye yeterince önem vermemekle suçlayan Holbrooke, buna karşın Irak'a asker gönderme konusunda Türkiye'ye doğrudan seslenerek "Şimdi asker göndermeyin. En iyisi Afganistan'a gönderin" dedi.

"Türk parlamentosunun 7 Ekim kararı Türkiye ve ABD'de arasındaki havayı temizledi. Ankara önemli bir mesaj verdi" diyen Holbrooke, buna karşın Türk askerinin Irak Hükümet Konseyi'nin muhalefetini gözardı ederek Irak'a gitmesinin hem Türk iç siyasetinde olumsuz etkiler yaratacağını hem de Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyebilecegini söyledi. Paul Bremer'in Türk askeri karşısındaki ifadelerine ve Washington'un fikir değiştirmesine de değinen Holbrooke, bunları "utandırıcı" diye niteledi.

ANKARA'YI ANLIYORUM
Holbrooke, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ABD'nin 'beceriksiz' olduğu ve ABD'li yetkililerin 'bölgeyi iyi tanımadıkları ve tarih bilmedikleri' yolundaki açıklamalarından alıntı yaparak "Ankara'yı tamamen anlıyorum" dedi.

Mart ayındaki tezkerenin geçmeyişini de ABD diplomasisinin başarısızlığı olarak nitelendiren Holbrooke, Bush hükümetinin Türkiye'ye üst düzey temsilci göndermemesini ve tezkereden sonra Ankara'ya tavır almasını eleştirdi. Tezkere öncesinde Dışişleri bakanı gibi üst düzey bir ABD'li temsilci Türkiye'ye gitseydi sonucun farklı olacağını söyleyen Holbrooke, buna karşın Türkiye'nin aldığı "demokratik" bir kararın daha sonra Washington'da eleştirilmesini kınadı.

Holbrooke, Kıbrıs konusunda da Bush hükümetini yeterince üst düzey bir temsilci atamayarak Clinton hükümetinin bıraktığı yerden devam etmemekle suçladı.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır