kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

SERVET YILDIRIM


İmar yeni döneme damga vuracak

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, dün gazetecilere "İmar Bankası yolsuzluğunu" anlattı. Dört aydır İmar'da yapılan incelemelerde ortaya çıkarılanlardan söz etti. BDDK'ya 747 trilyon lira olarak bildirilen mevduatın aslında 8.1 katrilyon olduğundan, 15 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi portföyü olan bankanın DİBS satışı yapıyor göstermek suretiyle müşterilerinden 728 trilyon lira topladığından bahsetti.

İmar Bankası olayı Türk bankacılık tarihine damgasını vuracak gelişmelerden biri olacak. Çok önemli sonuçlar doğuracaktır. Bundan üç yıl sonra geriye baktığımızda neler göreceğiz?

Öncelikle sınırsız güvenceye güvenerek para yatıranlar ve İmar Bankası'ndan olmayan hazine tahvillerini alanlar paralarını geri alabilecekler. Öte yandan Uzanlar'ın mal varlıklarının nakde çevrilmesiyle önemli bir giriş sağlanacak ancak ne kadar yüksek olursa olsun bu girişin İmar'ın aktiflerinde karşılığı bulunamayan 8.5 katrilyon liralık yükümlülüğü karşılamayacağı da ortada. Diğer bankalarda olduğu gibi İmar'dan da kamunun sırtına önemli bir yük kalacak.

Bu, olayın bir yüzü. Diğer yüzünde ise başka sonuçlar yatıyor. BDDK'nın deyimiyle "İmar yolsuzluğu" üst kurulların özerkliklerinin tırpanlanmasına, yöneticilerinin iktidara yakın isimlerle değiştirilmesine ve önemli boyutta varlığın sermaye grupları arasında el değiştirmesine yol açabilir.

Üst kurullara baskı artar
İmar Bankası olayının patlamasıyla oklar, BDDK'ya yöneldi. Herkes nasıl olup da BDDK'nın yakından denetlediği bir bankada bu tür yolsuzlukların gerçekleşebildiğini sorguluyor. Aslında BDDK Başkan Yardımcısı Ercan Türkan'ın dediği gibi "Sistemin sorgulanması yerine BDDK'nın günah keçisi haline getirilmesi haksızlık." İmar olayı yılların birikiminin bir sonucu. Geçmişte görev yapan hükümetlerin, Hazine, Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu yetkililerinin de önemli sorumlulukları var. Buna rağmen hükümet, bu olayı fırsat bilerek BDDK aleyhinde oluşan havayı BDDK ve tüm üst kurulların yönetimlerini değiştirmek ve özerkliklerini kısıtlamak için bir imkan olarak kullanmak isteyebilir.

Servet dağılımı değişebilir
Kamuoyunun İmar ile yatıp İmar ile kalktığı bir dönemde hükümet, Fon'a devredilen bankaların yöneticileri ve imza sahibi olanların tüm mal varlıklarına el konulmasını mümkün kılan bir kanun tasarısını dün hızla Meclis'e sundu. Geçmişe yönelik uygulanması öngörülen tasarının yasalaşması halinde bu kişilerin tüm varlıkları Hazine'ye geçmiş olacak. Hazine ise bu varlıkları özelleştirme ihaleleri ile satacak. Yani milyarlarca dolarlık varlık el değiştirecek, yeni sahipler türeyecek. Hükümetin eline tahsilatı hızlandırmak için müthiş bir fırsat geçti ancak unutmayın bu fırsat iş dünyasında mevcut bazı grupların yeni varlıkları ele geçirerek etkinliklerini artırmalarına da yol açabilir. Yani iş dünyasındaki mevcut sermaye profili ve servet dağılımı bu yasadan etkilenecektir. İşte size asıl fırsat...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır