kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

NECATİ DOĞRU


'Vicdansız Adam'dan Sayın 'Başbakan'a!

Az işlenmiş kafalara da, aşırı işlenmiş beyinlere de çok şey anlatan başlık! "İmar Bankası olayları nasıl başladı, nasıl gelişti, nereye gidiyor?" diye soran en kısır ilham perilerini bile bereketli yapacak başlık.

İnce ince dokunduran başlık!

Harika başlık!

Süper anlatım!

Kepez ve Çukurova'ya el konulduğu zaman Genç Parti'nin Başkanı Cem Uzan, şirketlere el koyan AKP iktidarının Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı "Allahsız Adam... Vicdansız Adam" diye ağır benzetmelerle eleştirmişti.

Sonrasını biliyorsunuz.

Kılıçlar çekildi.

Sözler sertleşti. Ağırlaştı.

İmar Bankası'na el konuldu.

****

İmar'a birikimlerini yatıran kadın, erkek, yaşlı, genç yüzbinlerce insan; "paramızı geri alamayacağız" üzüntüsüne kapıldı. Bu insanlardan bazılarının hayatı drama dönüştü, intihar edenler de oldu. Bütün bunlar olurken Başbakan Tayyip Erdoğan tarafı, "İmar Bankası'nda dünya finans sisteminin eşine, benzerine rastlanmayan; bilerek, isteyerek, planlı sahtekarlık yapıldığını" söylediler. Cem Uzan tarafı da "bütün bu iddiaların yalan, yanlış, karalama, siyasi çürütme" olduğunu bildirdiler.

Hep beraber izledik.

Temmuz geçti... Ağustos geçti...

Eylül geçti... Ekim de bitiyor...

İmar'ın içinde neler yapıldığı netleşmeye, belirginleşmeye, billurlaşmaya başladı. Ve Cem Uzan, Temmuz ayının başında "Vicdansız adam... Allahsız Adam" dediği Tayyip Erdoğan'a Galatasaray-Olimpiakos ve Beşiktaş-Sparta Prag maçları devre arasında "Sayın Başbakan... Birbirimizi sevmek zorunda değiliz... Gelin şahsi duyguları bir kenara bırakalım, gelin bu meseleyi (İmar Bankası) birlikte çözelim...." çağrısı yaptı.

Ne oluyoruz?

Cem Uzan, niçin kibarlaştı?

Tayyip Erdoğan'la "barışmak için..." araya arabulucular koyduğu türünden terbiye edilmemiş (doğrulanmamış) dedikodu haberlerinin kulaktan kulağa yayıldığı sırada BDDK Başkanı Engin Akçakoca, yardımcıları Ercan Türkkan ve Nebil İlsever'le açıklama yaptı.

Şu bilgiyi verdi

İmar Bank'ta duble kayıt tutulmuş. Bankaya 378 bin mudinin yatırdığı birikimler, doğurdukları faizle birlikte 8 katrilyon 144 trilyon lira olmuş. Liraya, dolara, marka, sterline, hazine bonosuna en yüksek faizler verilip bu paralar toplanırken ve çifte kayıt dalaveresi yapılırken;

Hazine Müsteşarlığı uyumuş.

Merkez Bankası uyumuş.

BDDK uyumuş. SPK uyumuş.

Yani devlet uyumuş. Uzanlar uyanık.

****

BDDK açıklıyor ki, 13 hortumcu bankanın hortumladığı para toplam 11 milyar dolar, tek başına Uzanlar'ın hortumladığı 7.5 milyar dolar (8 katrilyon 144 trilyon lira.)

Peki bu 7.5 milyar dolar nerede?

Ne olmuş?

Nereye harcanmış?

Nereye kaçırılmış?

Burası henüz karanlık. BDDK, Uzanlar'ın bu kadar parayı nereye götürdüğünü henüz bulamamış. Arıyor, inşallah bulacak!

Eğer BDDK, gaflete düşseymiş, Temmuz ayında İmar Bankası'na diğer 20 bankaya yaptığı gibi Bankalar Yasası'nın 14/3 ve 14/4 maddelerinden el koysaymış, mudiler İmar Bankası önüne yığılırmış, "Ver bizim paramızı derlermiş" ve bunda haklı olurlarmış. Hükümet zor duruma düşermiş. Fakat BDDK, İmar'a 16/1'den el koymuş, hükümeti zor duruma düşmekten kurtarmış.

Eee... Bravo!

****

Peki şimdi kim ödeyecek bu 7.5 milyar doları? Yani İmar'a yüksek faizle birikim yatırmışların paraları ödenmeyecek mi?

Hayır... Hayır... Ödenecek.

Hükümet söz verdi, devletin vergi kaynaklarından topladığı parayı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na aktaracak. Fon da 7.5 milyar doları mudilere ödeyecek. Yani halk, sen, ben, o, biz, siz ödeyeceğiz. Fakat hükümet zor duruma düşmemiş olacak. Ve Cem Uzan da "Vicdansız Adam... Allahsız Adam..." söyleminden "Sayın Başbakan'ım gel görüşelim... Devlet adamlığı bunu gerektirir..." söylemine geçecek.

Yani başlık harika!

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır