kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'Tecavüz üstü evlilik' kavgası

Adalet Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Soyaslan'ın, "kimse bakire olmayan biriyle evlenmek istemez" sözleri hukukçuları böldü

Adalet Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Doğan Soyaslan'ın, Meclis'teki TCK tasarısı görüşmeleri sırasında, "kadını kaçıran erkeğin cezasının evlilik durumunda ertelenmesi"ni içeren düzenlemeyi savunmasıyla başlayan tartışma, hukukçular arasındaki görüş ayrılıklarını su yüzüne çıkardı.

Soyaslan, dün toplumda hakim olan görüşleri aktardığını ve bu nedenle yanlış anlaşıldığını savunurken, "kız istiyorsa bırakın evlensin" diyerek ifadesini yumuşattı. Ancak Soyaslan'ın bir gün önce "Tecavüz edene eğer evlenirse ceza verilmesin. Bakire olmayan biriyle kimse evlenmek istemez" sözleri hukukçular arasında tartışma yarattı. Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan düzenlemenin erkeği korunduğunu belirterek "Tecavüze uğrayan kadın evlenmeyi kabul ederken toplumsal baskı altındadır. Burada kurtulan kim?" dedi.

DESTEK ÇIKAN DA VAR
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Bekdaş da tasarının kaçırma suçunu yasallaştırdığını savunarak, "Kadın istemediği biriyle ömür boyu yaşamaya zorlanıyor. Ömür boyu tecavüz vakası yaşanıyor" dedi. Tasarıdaki hükmün korunması gerektiğini savunun Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ise Soyaslan'a destek çıktı. Türk toplumunda, ırzına geçilen veya kaçırılan kadının, 'ayıplı' olarak görüldüğünü belirten Dönmezer şöyle dedi

"Toplum kadını damgalıyor. Böyle kaçırılmış bir kızı medeni şartlar içinde başka bir adam gelip alır mı? Hayatı bitiyor kadının. Türk toplumu, o kadının kafasından bir nikah geçerse o kadının artık namusu kurtulmuş telakki ediyor. Eğer evlenmezse aileler kadını sokağa atıyorlar. Bugün umumhanelerde birçok ırzına geçilmiş kız vardır. Çünkü ailesi atıyor."

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır