kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Baykal'a son kredi

CHP delegeleri, Genel Başkan Deniz Baykal'a, yerel seçimlerin sonucunu bekleyerek "son kredi" verecek. Blok liste ısrarına "evet" diyen delege, listeyi delerek güç göstermeyi planlıyor

80 yıllık tarihinde 29'u olağan, 11'i olağanüstü 40 kurultay yapan CHP, 41'inci kurultayda her zamanki gibi yine sancılı ama yorgun bir görüntü sergiledi. Genel Başkan Deniz Baykal'ın blok liste ısrarı, muhaliflerinin yanı sıra Baykal taraftarlarının bile tepkisiyle karşılandığı için, kulislerde sıkı muhalefet vardı, ama tribünler coşkusuzdu.

İlk gün, Baykal'ın açılış konuşmasının ardından, bir dönem Baykalın sağ kolu olan, bugün ise rakip aday Erol Tuncer'in yanında yer alan Adnan Keskin kürsüye çıkarak muhalefet bayrağını açtı. Keskin'in 40 dakika süren sert konuşmasının ardından, Divan Başkanlığı oya sunup, onaylattığı önergeyle, konuşmaları 10'ar dakika ile sınırladı. Konuşmaların uzamasıyla, Baykal'ın tüzükteki seçim maddesinin çarşaf liste yerine blok liste ile değiştirilmesi yönündeki önerisinin oya sunulması akşam saatlerini buldu.

ÇETE ÜYELERİ LİSTEDE
Her ilden bir temsilciyle oluşturulan 81 kişilik Tüzük Komisyonu, "blok liste" önerisinin yanı sıra bir dizi değişikliği de Kurultay'ın onayına sunma kararına vardı. Buna göre, bugünkü seçimler blok liste ile yapılacak. Ayrıca, Genel Başkan Deniz Baykal dışındaki diğer genel başkan adaylarının aday olabilmeleri için gereken zorunlu imza sayısı 263'e, Parti Meclisi üye sayısı da 82'ye çıkartıldı.

Kurultaydan önce il başkanlarıyla Genel Merkez'de son kez toplantı yaparak destek isteyen Deniz Baykal, liste çalışmalarını da netleştirdi. Baykal, blok liste ısrarında olduğu gibi, parti içinde "çete" olarak adlandırılan ve kendi taraftarlarının bile tepkisini çektiği halde, Eşref Erdem, Mehmet Sevigen, Bülent Tanla, Sinan Yerlikaya, Mesut Değer gibi isimleri gözden çıkarmayıp, listesine aldı.

DERVİŞ 6 KİŞİ İSTEDİ
"Kurultayda oluşacak Genel Merkez yönetimine bakacağım ve istediğim yönetim oluşmazsa, ne yapacağıma karar vereceğim" diyerek istifa sinyalleri veren Kemal Derviş de, kendisiyle birlikte hareket eden 6 ismi Baykal'a önerdi. Baykal'ın, Derviş ve arkadaşlarını listesine alıp almadığı bugün belli olacak.

Kurultayda dünkü hava, 30'uncu olağan kurultayın, Baykal'a açılan son kredi olduğu yönündeydi. Yerel seçimlerde ağır bir yenilgi alınması halinde, en geç Mayıs ayında olağanüstü kurultay toplamayı planlayan delegeler, "Baykal, yerel seçimlerin yükünü ve sonuçlarını tümüyle üzerine almalıdır. Çevresini değiştirmeyecekse 2004 Mayıs ayında çevresiyle birlikte kendisi de gider" dediler.

Kurultay'da bugün genel başkanlık ve Parti Meclisi için seçim yapılacak. Baykal, seçim sonucunu alır almaz, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yapılacak Sosyalist Enternasyonal zirvesine katılmak için uçağa yetişecek. Seçimlerin uzaması durumunda Baykal sonucu Brezilya'da öğrenecek. Kulislerdeki havaya göre, dün Baykal'ın istediği tüzük değişikliklerine zoraki destek veren delegelerin, bugün yapılacak seçimlerde Baykal'ın blok listesini delmesi de, dünkü havaya göre sürpriz olmayacak.

Fatih ERTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır