kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Delegede ne heyecan ne de Baykal coşkusu

CHP Kurultay'ı yoğun kulis çalışmalarına sahne oldu. Ancak ne delege coşkuluydu ne de Baykal. Bugün yapılacak genel başkanlık seçimleri öncesi kurultay salonunda 'fırtına öncesi sessizlik' vardı

CHP'nin 30'uncu Büyük Kurultay'ı Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapıldı. Partililer kurultay salonunu, sabahın ilk saatlerinden itibaren doldururken, çok sayıda kişi de salonda yer bulamadığı için dışarıda kaldı. Kurultay, CHP tarihine "en gösterişsiz ve sade" kurultaylardan biri olarak geçti. CHP'ye yaklaşık 150 milyar TL'ye mal olan kurultay için Ankara'ya gelen delegelerin otel masrafları, Genel Merkez tarafından karşılandı. Genel Merkez ayrıca delegelere içinde parti tüzüğü, not defteri ve bazı broşürlerin yer aldığı siyah deri çanta dağıttı. Başkanlık Divanı için kurulan platformun arkasında bulunan 3 dev ekran görüntülerin salonun her yerinden izlenmesini sağladı. Görüntüler için kullanılan "jimmy jib" (uzun kollu, hareketli ve tepeden gören kamera) belki de kurultayın tek lüksüydü.

BAYKAL SÖNÜK KARŞILANDI
Bugüne kadar yapılan tüm CHP kurultaylarında, büyük çoşku ve alkış ile desteklenen, "İnadına Baykal" sloganları ile güç verilen Baykal, ilk kez partililer tarafından çoşkulu olmayan bir destek ile karşılandı. Delegelerin bu coşkusuzluğu, "parti inişte ve lidere inanç azaldı" şeklinde yorumlandı. Parti içi muhalefetin önde gelen ismi Adnan Keskin, Haluk Özdalga ve genel başkan adayı Erol Tuncer ile birlikte salona girince, izleyicilerden, "Vazgeçmeyin, mücadele edin, arkanızdayız" sloganları atıldı.

VE SEVİGEN SAHNEDE
CHP'nin kurultayında dikkat çeken simalardan biri de Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen oldu. Partinin seçim otobüslerinde ve miting meydanlarında , "Aman Allah'ım Baykal geliyor" anonslarıyla tanınan Sevigen, ''Bugün CHP'nin birlikte meydan okuma günüdür. Dosta düşmana gösterelim, ellerimizi birleştirelim'' diyerek konukları coşturmaya çalıştı, ama partililerin ilgisizliği dikkat çekti.

SABAH'LA PROPAGANDA
SABAH gazetesi, kurultayda delegeler arasında elden ele dolaştı. SABAH'ın 'CHP'de '5'li çete' manşetini attığı sayısı, 'Dervişçi'lerin ellerinde sallanırken, Baykal taraftarları ise SABAH'ın 'Mikser Derviş' manşetiyle çıkan önceki günkü sayısına ilgi gösterdi. Bedri Baykam da delegelere, Hıncal Uluç'un kendisini desteklediği yazısının fotokopilerini dağıttı.

DERVİŞ SESSİZCE GİRDİ
Son dönemdeki çıkışları ile gündeme gelen ve genel başkanlığa hazırlandığı iddia edilen Kemal Derviş, kurultay salonuna Zülfü Livaneli ve Fikret Ünlü ile birlikte girdi. Derviş salona girişinde partililere anons edilmedi. Sadece dev ekrandan Derviş'in giriş görüntüleri verildi. Medyanın Derviş'e gösterdiği ilgi, CHP'lilerden daha yoğun oldu. İstanbul Milletvekili olan Derviş'in, milletvekilleri ya da İstanbul delegeleri yerine Ankara delegeleri arasına oturması ise dikkat çekti. Çünkü genel başkan adaylarının hangi ilden olursa olsun Ankara delegeleri arasında oturması CHP'nin kültüründe bulunuyor.

PANKARTLI MEDYA ELEŞTİRİSİ
Kurultayda bir yandan CHP'nin kuruluşunun 80'inci yılına ilişkin gösteriler ve yazılar yer alırken, asılan pankartlarda yine hedef belliydi Medya. "Köşe yazarları değil halk yönetecek" şeklinde açılan pankartın, Deniz Baykal'ın sürekli olarak partisinin büyüyememesinden sorumlu tuttuğu gazete ve televizyonlara yönelik olduğu görüldü.

CHP'lilerin iktidar özlemi de pankartlara yansıdı. Baykal'ın Antalyalı hemşehrileri; "Deniz'im seni başbakan olarak görmek tek özlemimiz, asla vazgeçmeyeceğiz" şeklinde pankart açtı. Ancak asılan pankartların aksine ikili sohbetlere genelde bir öfke ve kızgınlık hakimdi.

BAYKAL DEĞİL 'TÜRKMENBAŞI'
KurultayIn en renkli yüzü Bedri Baykam da Genel Başkan adaylığı için imza toplama yarışına girdi. Deniz Baykal'ın uzun konuşması sırasında koridorlarda 67 imza toplamak için terledi. Baykam kendisine "tüzük değişikliği yapılacak. 260 imza gerekecek. Boşuna uğraşma" diyenlere aldırmadı. Deniz Baykal'ın delegelerden genel başkanlık desteği istemesi, muhalefet cephesinde "ömür boyu destek istiyor, aynı Türkmenbaşı gibi, yetki istiyor" esprilerine neden oldu.

Teodoros Pangalos hem izledi hem konuştu
CHP Kurultayı'na, yurtdışından Bremen Belediye Başkanı Henningn Schef, Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Üyesi Ozan Ceyhun ve eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos katılırken, Türkiye'den de iktidar partisi üst düzey yöneticilerle temsil edildi. Kurultay'da bir de konuşma yapan Pangalos, Kıbrıs sorununun Türkiye ile Yunanistan arasında çözümlenebileceğini, yön verecek insanlara ihtiyaç olmadığını kaydetti. Pangalos, konuşmasını, Türkçe "Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi" diyerek tamamladı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır